Miten sairauksien arkisuus vaikutti maailmankuviin?

Modernin taudittoman yhteiskunnan aika on varsin lyhyt. Taudit olivat arkipäivää ennen rokotuksia. Tuli- ja tuhkarokkoon ja kurkkumätään kuoli vielä 1920-luvulla lapsia.

Ennen yhteiskunnat olivat paikallisia, eivätkä taudit levinneet yhtä nopeasti kuten globaalisti verkottuneessa maailmassa. Toisaalta rokotteita, jäljitysjärjestelmiä ja rokotteita ei ollut, eikä tauteja osattu diagnosoida modernissa merkityksessä.  Miten ennen pärjättiin, kun kulkutauti iski? Kuinka paljon enemmän taudit vaivasivat ennen, ja miten ja miksi tilanne on muuttunut? Miten sairauksien arkisuus vaikutti maailmankuviin? Oliko karanteeni ratkaisu myös ennen?

Keskustelemassa Tampereen lavantautiepidemiaa tutkinut sosiaalihistorioitsija Jarmo Peltola ja lääketieteen sosiaalihistoriaa tutkinut Jenni Kuuliala.

Tampereen yliopiston asiantuntijat ja vierailijat pohtivat Seurannassa-sarjassa, mitä koronavirus paljastaa maailmastamme, miten koronan kanssa eletään, miten se vaikuttaa yhteiskuntaan, millaisia mahdollisuuksia ja ongelmia se luo. Seurannassa-keskustelusarjaa juontaa ja organisoi Alusta-verkkojulkaisun toimittaja Tiina Heikkilä. Ohjelma striimataan yhteistyössä Tampereen kaupungin nuorten palveluiden Pajaston mediatyöpajan kanssa torstaisin kello 14. Voit katsoa ohjelmat tallenteena Alustan Youtube-tililtä