Kirjoittajalle/How do I write a piece?

Miten kirjoitan Alustalle? Mitä Alusta! julkaisee? (Scroll down for instructions in English)

Alusta on monitieteinen yleistajuinen tiedejulkaisu. Alustalla voit viestiä omasta tutkimuksestasi tiedeyhteisölle, toimittajille ja yleisölle. Alustan kautta voit tavoittaa kohderyhmiä oman tieteenalasi ulkopuolelta ja vuorovaikuttaa suomenkielisessä julkisessa keskustelussa. Vaikka Alustaa julkaisee yhteiskuntatieteiden tiedekunta, julkaisemme juttuja kaikilta tieteenaloilta.

Yleistajuisen tekstin kirjoittaminen kehittää viestintä- ja ajattelutaitoja. Alustalle kirjoittamalla voit kehittää suomenkielistä tieteellistä ajatteluasi, joka usein jää englanninkielisessä tiedemaailmassa sivuun ja saada myös palautetta tekstistäsi, koska kommentoimme luonnoksia. Alustan juttuja voi käyttää opetuksessa. Yleistajuisilla lyhyilla jutuilla on tärkeä tehtävä välittää tutkimustietoa uusille sukupolville.

Alustan lukija ajattelee itse, on kiinnostunut tutkimustiedosta ja perustelluista tulkinnoista.

Alustan! tekstit ja aineistot perustuvat – tavalla tai toisella – tutkimukseen tai tieteellisen työn tuottamaan asiantuntemukseen: todistusaineistoon, dokumentoituihin ja perusteltuihin, selkeisiin argumentteihin tai tieteellisen tai tutkimusaihetta koskevan ajankohtaisen muun keskustelun tuntemukseen.

Alustalla ei ensisijaisesti käydä keskustelua yliopiston sisäisistä asioista. Alustalla saa ja on hyvä keskustella ajankohtaisista asioista, ja liittää tutkimustietoa ja omaa tutkimusta esimerkiksi mediakeskusteluihin. Näin voi tuoda esiin oman tutkimuksen ja oman alan tutkimuksen relevanssia, kun niillä olisi ajankohtaista annettavaa.

Alustalle voi tarjota ainakin seuraavan tyyppisiä juttuja:

  1. Alustus on Alustan pääjuttutyyppi. Alustus on yleistajuinen, tiivis, selkeästi kirjoitettu ja kirkkaasti argumentoitu teksti, joka nostaa esiin uutta tietoa, perusteluja tai asiantuntijanäkemyksiä kiinnostavasta aiheesta. Alustus voi olla ajankohtainen tai epäajankohtainen. Hyvä juttu ei yritä vastata moneen ongelmaan tai kertoa kaikkea aiheestaan. Näkökulman pohtimisessa saat apua, jos kaipaat sitä. Suosituspituus on 2–5 liuskaa (5 000–15 000 merkkiä välilyönteineen, johon lähdeluetteloa ei lasketa).
  1. Nosto on lyhyt, terävä kommentti, joka viittaa kiinnostavaan materiaaliin (puheenvuoroon, tilastoon, sitaattiin, tutkimukseen) toisaalla. Se nostaa esiin hyvän tai kiinnostavan argumentin, tai oikaisee virheellisen julkisuudessa esitetyn tulkinnan. Nosto voi olla myös uuden kirjan  tai artikkelin yleistajuinen esittely. Suosituspituus alle 6000 merkkiä.
  1. Tutkimuksesta Alustalla voi julkaista myös hyvän tutkimustiedotteen pohjalta lyhyen jutun. Tutkimuksesta on tutkimustiedotepohjainen nosto, eli esimerkiksi artikkelin tai muun julkaisuun perustuvan tiedotteen jalostettu versio. Joskus lyhennetty ja joskus lavennettu. Tee tutkimustiedotteestasi Alustalle sopiva juttu, niin saat tiedotteen tekoon samalla apua ja kommentteja. Suosituspituus 1500-3000 merkkiä.
  1. Kirjasta esittelee lyhyesti ajankohtaisen tieteellisen teoksen tai tietokirjan. Lukija esittää kirjan kirjoittajalle muutaman kysymyksen, joihin hän vastaa.  Oivallinen syy esittää kysymyksiä kiinnostavalle ajattelijalle. Suosituspituus on 2–5 liuskaa (esim. johdanto n. 5 000 + Q&A n. 10 000 merkkiä välilyönteineen). Myös podcast-versio mahdollinen.
  1. Tutkijadialogi-haastattelu Voit ehdottaa myös toisen asiantuntijan haastattelua valitsemallasi näkökulmalla. Asiantuntija voi olla vierailija yliopistossa joku aivan muu kontaktisi. Muoto on vapaa, ja juttu voi olla litterointi tai sisältää kertovaa osuutta. Hastattelu voi olla  myös podcast Alustan Soundcloudissa. Näistä voi sopia kysymällä tiina.heikkila ÄT tuni.fi, ja kysymysten laatimiseen ja rakenteen luomiseen saa apua.

Alusta voi toteuttaa ja julkaista tutkijoiden ja tutkimushankkeiden kanssa myös juttusarjoja ja podcast-sarjoja. Alustalla julkaistuja juttuja voi myös julkaista viiveellä esimerkiksi tutkimushankkeen blogissa. Jos sinulla on idea, kysy lisää tiina.heikkila ÄT tuni.fi

Miten teet jutun?

Kun epäilet saaneesi juttuidean, voit saman tien kirjoittaa alustuksen ja lähettää luonnoksen sähköpostilla Alustan! toimitukseen tai toimittajalle osoitteeseen tiina.heikkila@tuni.fi.

Myös juttuideoita voi ehdottaa ja niiden sopivuudesta Alustalle voi kysyä. Muotoile silloin selkeä, muutaman virkkeen mittainen kuvaus ideastasi. Mikä on näkökulma, miksi aihe on tärkeä ja mihin se liittyy?

Suosi ytimekästä ja selkeää tekstiä. Toimitus käy läpi kaiken materiaalin ennen julkaisemista, ja juttuja lähes aina kommentoidaan ja editoidaan ennen julkaisua. Päätämme julkaisemisesta tarvittaessa nopeasti. Mainitse, jos kaipaat nopeaa julkaisua esimerkiksi aiheen ajankohtaisuuden vuoksi.

Tekstien muotoilut:

Lihavoi keskeisten ihmisten nimet ja kursivoi teosten nimet.

Merkitse mahdolliset viittaukset tekstiin kaarisuluilla. Esimerkiksi: ”Filosofi John Deweyn (2012) tavoin voidaan sanoa, että uudistettava on.” Tai: ”Useat tutkijat ovat todenneet, että uudistettava on.” (Dewey 2012).” Liitä muut viitteet tekstin loppuun.

Väliotsikoita kannattaa käyttää. Niillä voi tiivistää argumentteja, selkeyttää tekstiä ja saada lukijan huomion kiinnittymään olennaiseen.

Suosi hyperlinkkejä alaviitteiden tai sisäisten viitteiden sijaan. Lähdeluettelo on hyvä olla, vaikka viitteet olisivat hyperlinkeissä.

Pidä itse huolta kieliasusta ja luettavuudesta.

Tekstit lähetetään Alustan! toimittajan sähköpostiin (tiina.heikkila@tuni.fi) selkeästi otsikoituna: [ALUSTA] otsikko.

Liitä jutun yhteyteen tietosi (oppiarvo ja/tai asema ja/tai työnantajan nimi) ja lyhyt kirjoittajakuvaus. Vinkkaa myös tutkimusryhmäsi, tiedekuntasi tai muun vastaavan somekanavat. Voit myös laatia somesaatetta valmiiksi, jos haluat vaikuttaa siihen.

Alustan ISSN-numero on 2323-1084. Jos työskentelet Tampereen yliopistossa, voit tallentaa julkaistun juttusi SoleCRIS-tietokantaan luokkaan “Artikkelit” ja alaluokkaan “Muut aikakauslehdet”.

Alustan toimituskunta

Alustan toimittaja on Tiina Heikkilä (tiina.heikkila@tuni.fi, 050 544 2180).

Toimituskuntaan kuuluvat Reetta Eiranen, Pauliina Halonen, Salla Jokela, Joonas Kumpulainen, Anna Kork, Petro Leinonen, Mikael Nurminen, Nelli Piattoeva, Heikki Ranta, ja Outi Sihvonen.

 

What kind of content does Alusta! publish?

Contributions to Alusta! are based on research or academic expertise. They are evidenced, documented, well-founded, lucid arguments on scientific debates and topics. Alusta! is not a forum for the university’s internal affairs.

Alusta! welcomes submission from across all faculties in the university. It’s always a good idea to get in touch with us first to agree a submission in principle. We welcome creative use of our web platform.

You can offer content for publication in the following categories:

  1. A concise, succinctly written and lucidly argued text (alustus in Finnish) that provides new information or expert opinions on an interesting topic. A good piece focuses on limited issues. The recommended length is between 2 and 5 pages (5 000–15 000 characters including spaces).
  2. An expert interview: a dialogue between two voices presented in a question-answer-format. This can be a good way of maximising the coverage of visiting academics. The interview can be written or presented as an audio podcast.
  3. An audio podcast of up to half an hour’s length. This can be mixed format – interviews, or oral presentation.
  4. A short commentary (nosto in Finnish) making a reference to interesting material (a contribution, statistic, citation, a study etc.) published elsewhere, highlighting an interesting argument or correcting a misinterpretation.
  5. A review piece concisely presents a scholarly book or paper. In addition to introducing the work, a review might include an interview with the author(s). You can recommend an interesting book to the editors or write a piece of your own. Discussions can also be published in video format.

Feel free to suggest stories between these categories.

How do I write a piece?

It’s usually best to contact Alusta’s editor Tiina Heikkila (tiina.heikkila@tuni.fi) when you have an idea and she will guide you through the submission process.

We expect apposite and clear writing – authors have responsibility for thezq  content of their texts. The editorial team have oversight of the finished version and reserve the right to make light editing and comments before publication. We aim to make decisions on publication swiftly. We publish items on a regular basis, and brief comments can be fast tracked. Our published material has, by default, a comments section – but this can be removed if you feel that an item might bring inappropriate reactions.

Editing your contribution

Write the names of central people in bold and the names of books in italics.

Please use Harvard referencing for citations.

Subheadings can help guide readers through your text and judicious use is recommended.

Attach instructions about extra materials and links so that the editor understands how they should be published.

Email texts to the editor of Alusta! (tiina.heikkila@tuni.fi) with a clear heading: “[ALUSTA] heading”.

Attach brief biographical information about all authors, together with photos.

What is Alusta!?

Alusta! is an e-publication by The Faculty of Social Sciences at Tampere University. We publish items from Tampere University staff and students, and also from those with associations with the university.

It deals with society, culture and ideologies, analyzes politics and public discourse and highlights high-quality research. Alusta! provides a forum for research-based public discussion. Some items attract thousands of readers.

Editorial board of Alusta!

Alusta has an editor and an editorial board.

The editor of Alusta is Tiina Heikkilä (tiina.heikkila@tuni.fi, 050 544 2180). If you want to participate in editing our well-informed and topical publication, or have other input or feedback, please contact our editor via email.

The editorial board members are: Reetta Eiranen, Pauliina Halonen, Salla Jokela, Joonas Kumpulainen, Anna Kork, Petro Leinonen, Mikael Nurminen, Nelli Piattoeva, Heikki Ranta, Jenni Räikkönen ja Outi Sihvonen.

International Standard Serial Number (ISSN) of Alusta! is 2323-1084. If you work at the Tampere University, you can save your published on Alusta in the SoleCRIS-database under the category of “Articles” and subcategory “Other periodical”.