Hyppää pääsisältöön

Sonja Mäkinen: ”Opinnot ovat loistava tapa saada uusia kontakteja ja näkökulmia”

Julkaistu 5.6.2020
,
päivitetty 5.6.2020
Tampereen ammattikorkeakoulu
Sonja Mäkinen_opiskelijatarina_TAMK
Sonja Mäkinen valmistui insinööriksi (ylempi AMK) automaatioteknologian ylemmästä tutkinto-ohjelmasta. Opinnot olivat hänen mielestään loistava tapa saada uusia kontakteja ja näkökulmia. ”Asun Helsingissä, joten Tampereelle matkustaminen oli mielen kannalta loistavaa. Sain keskittyä opiskeluun täysillä lähitunneilla”, hän kertoo.

Kuka olet?

Olen kunnianhimoinen mallinnuksesta, sähkö- ja automaatiotekniikasta sekä ongelmanratkaisusta kiinnostunut insinööri. Innostun helposti päivystystyön tuomasta paineesta ja ajatuksesta "virheisiin ei nyt ole varaa".  Vapaa-ajallani rakastan pelata Escape Room -pelejä niiden luoman paineen ja jännityksen vuoksi.

Millainen työhistoria sinulla on?

Valmistumisen jälkeen pääsin suunnittelemaan talosähköjä muutamaksi kuukaudeksi. Sen jälkeen muutin vakituisen työn perässä pääkaupunkiseudulle automaatiosuunnittelijan tehtävään pituusleikkurimodernisaatioihin. Olen myös ohjelmoinut, suunnitellut ja käyttöönottanut rakennusautomaatiojärjestelmiä. Viimeiset kaksi vuotta olen toiminut automaatioinsinöörin tehtävässä Pohjoismaiden suurimmalla jätevedenpuhdistamolla. Tehtävässä olen oppinut monipuolisesti sähkö- ja automaatiotekniikasta. 

Mikä sai sinut innostumaan YAMK-opinnoista?

Halusin oppia jotain uutta ja kehittää ajatusmaailmaani. Maksulliset kurssit eivät ole palvelleet niin hyvin kuin odotin. Myöskin uusien kontaktien luominen oli osasyynä opiskelun jatkamiseen. Haastavinta olivat hetket, joina sukelsin mallinnukseen ja simulointiin syvälle. Asioihin, joista minulla ei ollut tietoa ennestään. Välillä mieli oli maassa koska ratkaisua ei meinannut millään löytyä. Lähdin nollista liikkeelle opinnäytetyön suhteen, mutta tässä sitä ollaan.  

Parasta opinnoissani oli uudet kontaktit ja niiden kautta saamani lähiverkosto, jolta saa apuja ja mielipiteitä tarvittaessa automaatiotekniikan ongelmiin. Asun Helsingissä, joten Tampereelle matkustaminen oli mielen kannalta loistavaa. Sain keskittyä opiskeluun täysillä lähitunneilla. 

Mistä teit opinnäytetyösi?


Tein opinnäytetyönäni ferrosulfaatin annostelun automatisointiin liittyvän tutkimuksen. Tavoitteena oli mallintaa ja simuloida jätevedenpuhdistusprosessia sekä löytää tähän käyttötarkoitukseen sopivin säätömenetelmä. Säätötapaa ei päästy valitsemaan, koska mallinnukset tulokset eivät olleet riittävän hyviä. Tämä oli tietenkin harmi. Sain aiheen työnantajalta, kun kysyin mahdollista aihetta korkeakoulututkintoa varten. Tutkimusmenetelmää jouduin pohtimaan hetken aikaa. TAMKin lehtorilta sain kuitenkin hyvän vinkin lähestymistapaa silmällä pitäen. 


Miten näet opintojen merkityksen omalle urallesi?

Opinnot ovat loistava tapa saada uusia kontakteja sekä näkökulmia. Ryhmän erilaiset koulutustaustat ja kokemukset antavat lisää koulun ohella. Kiinnostuin mallinnuksesta ja simuloinnista tuomista mahdollisuuksista opinnäytetyön pohjalta, minkä seurauksena olen kahlannut kirjoja harva se päivä. 

Veikkaan, että koulutuksen merkitys urani kannalta kasvaa tulevaisuudessa, mutta vielä se ei kovin näy. Työpaikalla ovat arvostaneet koulutusta ja sitä panosta, jota tein opinnäytetyöni eteen. 

Työtehtäväni kannalta koulutus laajensi näkemystä eri aiheista, jolloin voin olla laitoksella avuksi aiempaa paremmin. 

Pidän työssäni erityisesti käyttöönotoista ja vianetsinnästä. Työtehtävien sisältäessä päivystyksen, jolloin ei tiedä mitä tulee ja milloin tulee. Kun kahteen aiemmin mainittuun lisätään paineensietoa sopivassa suhteessa, ollaan hetkissä, jolloin sytyn. 

Kenelle suosittelisit opintoja?  

Henkilölle, joka haluaa olla jälleen kerran palata koulun penkille sekä kehittää itseään ihmisenä ja asiantuntijana. TAMKin opettajat ovat erittäin päteviä ja kiinnostuneita opiskelijoiden mielipiteistä.
 

Tutustu älyteollisuuden automaatioratkaisujen ylempään tutkinto-ohjelmaan (tutkinto-ohjelman nimi muuttui vuonna 2020)