Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Anna Kuitunen

Julkaistu 23.4.2021
,
päivitetty 23.4.2021
Tampereen yliopisto
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta
Viestintätieteet
Anna Kuitunen on puheviestinnän alumni. Hän toimii tällä hetkellä Tampereen yliopiston Kielikeskuksessa puheviestinnän yliopisto-opettaja. "Ohjaan opiskelijoita löytämään, tunnistamaan ja kehittämään vuorovaikutusosaamistaan (työ)elämän monenlaisissa vuorovaikutustilanteissa ja suhteissa."

Toimin tällä hetkellä puheviestinnän yliopisto-opettajana Tampereen yliopiston kielikeskuksessa. Keskeisin tehtäväni on tutkintoihin kuuluvien kieli- ja viestintäopintojen puheviestinnän kurssien opettaminen ja opetuksen suunnittelu. Kun katson aikaa taaksepäin aina opiskelun alkumetreille saakka, tunnistan ja tunnustan opetus- ja koulutustehtävien tuntuneen kutkuttavilta ja minun "jutultani"jo silloin. Sitä omaa juttuani kohti olen sitten kulkenut milloin aktiivisesti ponnistellen, milloin sattuman tuuppaamana. Ennen nykyistä työtäni olen toiminut puheviestinnän kouluttajana ja tuntiopettajana mm. Tampereen seudun työväenopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa sekä puheviestinnän yliopisto-opettajana Tampereen yliopistossa Viestinnän, median ja teatterin yksikössä.

Puheviestinnän opettajana toimiminen edellyttää monipuolisia puheviestinnän opintoja. Ilman niitä en siis tässä pestissä olisi. Puheviestinnän opintojen ja maisteritutkinnon lisäksi olen suorittanut pedagogiset opinnot, jotka niin ikään ovat edellytys tässä tehtävässä toimimiseen.

Puheviestinnän opinnot tukevat monipuolisuudellaan oikeastaan mitä tahansa kipinää. Itselleni puheviestinnän opettamisen ja ohjauksen kurssit olivat tärkeitä. Myös opintoihin kuuluva harjoittelu, jonka tein yliopistolla, vahvisti opettajasuunnitelmiani. Työssäni olen huomannut, että kaikki kurssit ovat olleet omalla tavallaan tärkeitä; laaja perusosaaminen on antanut minulle runsaasti työkaluja. Lisäksi esimerkiksi tutkimuskursseilla hankitun osaamisen hyödyntäminen on oleellinen osa korkeakoulumaailmassa toimimista.

Opintojen anti on ollut paitsi tiedollista myös taidollista. Puheviestinnän opinnot ovat opettaneet erilaisuuden hyväksymistä ja ymmärtämistä, erilaisten näkökulmien etsimistä ja niistä keskustelemista, kriittistä ajattelua ja suvaitsevaisuutta. Kaikki nämä taidot ovat käytössä päivittäin, sillä työssäni kohtaan valtavasti erilaisia ihmisiä. Puheviestinnän opinnot ovat opettaneet myös verkostoitumaan sekä auttamaan ja tsemppaamaan muita.