Hyppää pääsisältöön

Yksinäisyys ja katse

Tampereen yliopisto
1.9.2021–19.8.2024

Yksinäisyys ja katse

Ulkopuolisuuden tuntemukset ovat yleisiä ja on arvioitu, että ajoittaista yksinäisyyttä kokee jopa viidennes suomalaisista.  Yksinäisyys ei ole riippuvainen todellisesta sosiaalisten suhteiden määrästä, vaan yksinäisyyttä tai ulkopuolisuutta voi kokea vaikkei olisikaan yksin. Yksinäisyydellä tarkoitetaan kokemusta siitä, että sosiaaliset suhteet eivät vastaa omia toiveita. Ihmissuhteet voivat tuntua pinnallisilta tai sitten on kokemus, ettei saa yhteyttä muihin ihmisiin.

Yksinäisyys ja katse -projekti selvittää yksinäisyyden vaikutusta sosiaaliseen havaitsemiseen ja vuorovaikutuksen herättämiin tunnereaktioihin. Olemme erityisesti kiinnostuneita non-verbaalisen viestinnän, kuten katseen ja eleiden herättämistä tunteista ja kehon reaktioista, sekä miten yksinäisyyden kokemus vaikuttaa näihin. Tutkimuksessa selvitetään yksinäisyyden kokemusta kyselyin ja tarkastellaan sen yhteyttä vuorovaikutuksen rakentumiseen. Tutkimme vuorovaikutuksen aikana herääviä kehon fysiologisia reaktioita kuten sydämen sykettä ja aivojen sähköistä toimintaa sekä henkilöiden omia arvioita tunnetiloistaan. Lisäksi tarkastelemme vuorovaikutuksen rakentumista videoinnein ja silmänliikerekisteröinnin avulla. 

Tausta

Vaikka yksinäisyyteen ei sinällään liity vuorovaikutuksen hankaluuksia tai puutteita sosiaalisissa taidoissa, on yksinäisyyden havaittu lisäävän torjunnan pelkoa ja huomion kohdistumista sosiaalisesta uhasta viestiviin ympäristön vihjeisiin. Tämä puolestaan voi johtaa vetäytymiseen ja lisätä odotuksia torjunnasta.  Toistaiseksi tiedetään kuitenkin vähän siitä, miten yksinäisyys vaikuttaa vuorovaikutuksen kokemiseen, virittävyyteen ja vastavuoroisuuteen. Yksinäisyys ja katse -tutkimus pyrkii lisäämään tietoa tästä.

Tutkimuksen toteutus

Tutkimuksen aineistonkeruu on käynnistynyt ja se toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa. Tutkimukseen kuuluu kaksi tutkimuskäyntiä, jotka tapahtuvat Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella. Tutkimukseen etsitään 18–50 -vuotiaita osallistujia. Tutkimukseen voi osallistua riippumatta siitä tunteeko yksinäisyyden tuntemuksia vai ei. Tutkimuksessa selvitetään yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia kyselyjen avulla. Tutkimukseen soveltuvat henkilöt, joilla ei ole tällä hetkellä psykiatrisia sairauksia (aiempi masennus- tai ahdistuneisuushäiriö ei kuitenkaan ole esteenä osallistumiselle). 

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, voit ottaa yhteyttä lisätietojen saamiseksi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: katsetutkimus [at] jyu.fi

Voit lukea lisää yksinäisyyteen liittyvästä tutkimuksesta myös Human Information Processing laboratorion blogista.

Voit myös halutessasi arvioida yksinäisyyden tuntemuksiasi yksinäisyyskyselyssä. Kysely on tarkoitettu itsetuntemuksen lisäämiseen, eikä sitä hyödynnetä tutkimuskäytössä.

 

 

Rahoituslähde

Suomen Akatemia

Projektiin kuuluvat henkilöt

Yhteistyötahot

Piia Astikainen

Apulaisprofessori

Jyväskylän yliopisto /Psykologian laitos

Yhteyshenkilöt

Elisa Vuoriainen

Tutkijatohtori, PsT

elisa.vuoriainen [at] tuni.fi

+35850 475 8650