Hyppää pääsisältöön

Vesihuoltopalvelujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioklusteri VEPATUKI

Tampereen yliopisto

Hankkeessa tuotetaan näkemyksellistä tietoa vastuullisen päätöksenteon tueksi sektorin keskeisistä vesihuoltopalveluihin ja niiden hallintaan liittyvistä ilmiöistä ja tarpeista, joita ovat seuraavat: (i) saneeraustarve ja toimenpiteet sekä prosessit ja menetelmät saneeraustoiminnan edistämiseksi mukaan lukien vesihuoltolaitosten tuloutusvaatimukset ja niiden kohtuullisuus  (ii) vesihuollon monialayritykset vs. vesihuollon omien organisaatioiden kehittäminen  (iii) vesihuoltolaitosten fyysisen omaisuuden kokonaisvaltainen hallinta  (iv) vesihuoltolaitosten näkyvyys ja asiakaslähtöiset vesihuoltopalvelut  (v) vesihuollon teknologian arviointi ja ennakointi.

Tausta

Tampereen yliopistossa toimiva Vesihuoltopalveluiden tutkimusryhmä CADWES toteuttaa hankkeet tiiviissä yhteistyössä osallistuvien vesihuoltolaitosten kanssa.  

Tutkimusteemat ja niiden kiireysjärjestys tarkistetaan vuosittain ohjausryhmässä. Ohjelman ohjausryhmään valitaan vuosittain esim. 5 henkilöä (liityntäsopimusten määrän mukaisesti) ja heille varahenkilöt.  

Jokaisesta tutkimusosiosta valmistuu vuosittain suomenkielinen vuosiraportti/tutkimusraportti, lyhyt tiivistelmä ja sen lisäksi ainakin yksi artikkeli alan ammattilehteen sekä yksi kansainvälinen vertaisarvioitu artikkeli.  

Mukana 8 vesihuoltolaitosta ja 2 säätiötä marraskuussa 2018, mahdollisuus laajentua.

Tavoite ja tehtävät

Useissa tutkimuksissa, vesihuoltoalaa koskevissa selvityksissä ja koulutustilaisuuksissa kuten VETO-ohjelma sekä seminaareissa ja Valtakunnallisilla vesihuoltopäivillä on todettu, että vesihuoltosektorilla ja erityisesti vesihuoltolaitoksilla on tarvetta tutkitulle tiedolle erilaisista vesihuoltopalvelujen organisointiin, strategiseen johtamiseen ja fyysisen omaisuuden hallintaan liittyvistä kysymyksistä.  

Esimerkki tutkimustiedon tarpeesta on tilanne, jossa vesilaitoksen johtajalle annetaan muutaman tunnin varoitusaika kokoukseen, jossa käsitellään mahdollista vesilaitoksen yhdistämistä sähköyhtiöön. Millaisia kokemuksia tästä asiasta on olemassa Suomesta? Mihin vastaavat fuusiot ovat johtaneet?  

Erityisesti joillakin suurimmilla vesilaitoksilla on ollut paineita kohtuuttoman suurien tuottovaatimusten kanssa. Millä eri keinoin näitä voidaan kohtuullistaa?  

Tutkimuskysymykset nousevat suoraan kentältä ja niillä on myös tieteellistä laajempaa mielenkiintoa koko valtakunnan mittakaavassa.

Rahoituslähde

Vesihuoltolaitokset

Yhteistyötahot

Tampereen yliopisto, 8 vesihuoltolaitosta, Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto, Maa- ja vesitekniikan tuki ry

Yhteyshenkilöt

Petri Juuti

Dosentti

petri.juuti [at] tuni.fi

+358 50 447 8805

 

Riikka Rajala

Vanhempi tutkijatohtori

riikka.rajala [at] tuni.fi

+358 50 447 9998