Projekti

Matkapuhelimen käyttäjien seurantatutkimus (COSMOS)

Tiedekunta tai koulutusyksikkö: Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Terveys | Tieteenala: Epidemiologia, Kansanterveystiede, Terveys yhteiskunnassa
Matkapuhelimen käyttäjien seurantatutkimus COSMOS

COSMOS-tutkimuksen päätarkoitus on tutkia matkapuhelimen käyttöön liittyviä terveysriskejä. COSMOS on seurantatutkimus, jossa suomalaisia osallistujia on noin 15 000. Tutkimuksessa seurataan osallistujien terveydentilaa paljon ja vähän matkapuhelinta käyttävien keskuudessa.

Tutkimus toteutetaan kansainvälisessä yhteistyössä Ruotsin, Tanskan, Iso-Britannian, Ranskan ja Hollannin kanssa. Yhteensä osallistujia on noin 300 000 ja seuranta-aika on useita vuosia. Tutkimushankkeen laajuuden vuoksi tutkimuksesta saatavat tulokset ovat hyvin merkityksellisiä.

Rahoituslähde

Tutkimus on käynnistetty osana WIRECOM (Wireless Communication Devices and Human Health) -tutkimusohjelmaa, jota rahoitti Tekes (nyk. Business Finland). Yritysosapuolina tutkimusohjelmassa ovat Nokia, Telia, Elisa, sekä Mobile Manufacturers Forum. Lisäksi ulkopuolista rahoitusta on saatu Yrjö Jahnssonin säätiöltä sekä Valtion Tutkimusrahoitukselta.

Koordinoiva organisaatio

Tampereen yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, terveystieteet

Yhteyshenkilöt

Anssi Auvinen

Tutkimuksen johtaja

Professori, LT

anssi.auvinen [at] tuni.fi

cosmos [at] tuni.fi