Hyppää pääsisältöön

Lasten astma, allergiat ja tyypin 1 diabetes - sairauksien yhteisesiintyvyys ja varhaiset ympäristöaltisteet (MIDI-2)

MIDI-2 -rekisteritutkimuksessa selvitetään lasten astman, allergisten sairauksien ja tyypin 1 diabeteksen yhteyttä toisiinsa sekä näiden sairauksien varhaisia ympäristön riski- ja suojatekijöitä.

Tausta

Hankkeen vastuuorganisaatio on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tutkimusaineisto muodostuu Kelalta ja THL:lta vuosilta 1981-2009 saaduista tiedoista. Hankkeessa on havaittu astman (Metsälä ym. Int J Epidemiol 2018) ja astmalääkkeiden (Metsälä ym. Am J Epidemiol 2020) olevan yhteydessä tyypin 1 diabeteksen ilmaantumiseen. Hanke on jatkoa aiemmille rekisteritutkimuksille, joista on valmistunut väitöskirja raskauteen ja synnytykseen liittyvien tekijöiden ja antibioottien käytön yhteydestä astman ja maitoallergian riskiin (Metsälä J 2014) sekä selvitys antibioottien käytön yhteydestä tyypin 1 diabetekseen (Kilkkinen ym. Diabetologia 2006).

Tavoite ja tehtävät

Astma ja allergiset sairaudet ovat yleisin suomalaisten lasten krooninen sairausryhmä ja Suomessa lasten tyypin 1 diabetesta esiintyy eniten maailmassa. Tietämys näiden sairauksien syntyyn liittyvistä ympäristön suoja- ja riskitekijöistä on puutteellista.    

Tämän hankkeen tavoitteena on lisätä tietämystä raskauteen ja syntymään liittyvien tekijöiden sekä varhaisen lääkkeiden käytön yhteydestä lasten astman, maitoallergian ja tyypin 1 diabeteksen syntyyn. Lisäksi selvitetään ovatko sairaudet yhteydessä toisiinsa ja vaikuttaako tähän yhteyteen se mikä sairaus ilmaantuu ensimmäisenä.

Rahoituslähde

Juho Vainion säätiö Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Yrjö Jahnssonin säätiö, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, Allergiatutkimussäätiö

Koordinoiva organisaatio

Finnish Institute for Health and Welfare

Yhteyshenkilöt

Suvi Virtanen

Tutkimusprofessori

suvi.virtanen [at] thl.fi

0295248729