Projektissa kehitetään menetelmiä Parkinsonin tautia sairastavien kävelyn ja liikkumiseen muutosten seuraamiseen kotona. Kotimittauksissa käytetään älypuhelimen sensoreita, kengänpohjallisiin integroituja voima-antureita ja ranteeseen kiinnitettävää kiihtyvyysanturia. Tavoitteena on, että kotimittausten avulla voitaisiin tehostaa hoitoa seuraamalla paremmin sairauden etenemistä, potilaan tilaa ja lääkityksen vaikuttavuutta. Mittauksia tehdään hankkeessa 150 henkilölle, joista 100 sairastaa Parkinsonin tautia.
Hankkeeseen osallistuu Tampereen Yliopiston lisäksi Satakunnan keskussairaala, Suunto Oy, Forciot Oy ja Orionpharma Oy.
Tausta
Parkinsonin tauti on neurologinen häiriö, joka etenee ajan myötä ja huonontaa vähitellen erityisesti liikuntakykyä. Oireissa on paljon vaihtelevuutta potilaiden välillä. Potilaiden tilaa arvioidaan tyypillisesti klinikalla tehtävien mittausten avulla. Kotona tehtävät pitkäaikaiset mittaukset antaisivat luultavasti objektiivisempaa ja kattavampaa tietoa.
Tavoite ja tehtävät
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, voidaanko kotona tehtyjä liikemittauksia käyttää hoidon tehostamiseen ja Parkinsonin taudin aiheuttamien motoristen oireiden havainnoimiseen ja luokitteluun. Lisäksi selvitetään sitä, miten lääkkeenoton vaikutukset näkyvät mittauksissa. Lisäksi tutkitaan sitä, mikä sensorien yhdistelmä olisi riittävä liikkeen karakterisointiin.
Pidemmällä tähtäimellä tavoitteena on kehittää hankkeen tuloksien avulla Parkinsonin taudin motoristen oireiden mittaamiseen järjestelmä, jonka avulla voitaisiin parantaa Parkinsonin taudin lääkehoidon vaikuttavuutta.
Rahoituslähde
Business Finland
Koordinoiva organisaatio
Tampere University
Yhteistyötahot
Satakunnan keskussairaala
Suunto Oy
Forciot Oy
Orionpharma Oy
Yhteyshenkilöt
Dosentti
Jari Ruokolainen
jari.ruokolainen [at] tut.fi
+358 50 482 1353
Väitöskirjatutkija
Milla Jauhiainen
milla.jauhiainen [at] tut.fi