Hyppää pääsisältöön

Hyvinvointi ääreistyvässä kaupungissa

Tampereen yliopisto
Porin yliopistokeskus
1.9.2022–31.12.2023
KärkialueYhteiskunta

Elinkeinojen ja työelämän rakennemuutos on aiheuttanut Porissa jo pitkään alueellista erilaistumista. Tähän on pyritty vastaamaan erilaisin politiikkatoimenpitein. Tutkimuksemme keskittyy Porin kaupungin ns. Meri-Pori alueeseen. Kaupungin tässä osassa yhdistyvät vahva teollisuusperinne ja ainutlaatuiset luontoarvot. Ne luovat jo lähtökohtaisesti jännitteisen kentän erilaisille kehitysnäkymille ja lisäävät haastetta aluekehitykseen hallinnollis-poliittisella tasolla.

Alueen elinkeinot ja yhteisöt ovat vuosikymmeninen ajan saaneet tuntea globalisaation, työelämärakennemuutoksen ja viime aikoina myös fossiilisista polttoaineista luopumisvaatimusten vaikutuksia. Samaan aikaa väestö vähenee ja ikääntyy. Nämä kehityssuunnat ovat vaikuttaneet myös palvelurakenteen hapertumiseen. Tilanne vaikuttaa oleellisesti alueen vetovoimaan ja haastaa pohdintoihin alueen tulevaisuusnäkymistä. Asukkaiden hyvinvointi ei ole pelkästään palvelujärjestelmään kytköksissä oleva asia. Kuitenkin palvelujen saavutettavuusongelma vähitellen korostuu ja sote-uudistuksen kautta muodostuvien hyvinvointialueiden kautta siihen kohdistuu uusia haasteita ja odotuksia.

Tavoite ja tehtävät

Tässä hankkeessa tutkitaan Meri-Porin alueen asukkaiden kokemuksia alueen rakennemuutoksesta ja hyvinvoinnista. Tutkimus kohdistuu ennen muuta Mäntyluotoon ja Kaanaaseen.   

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on saada kokonainen kuva siitä, miten alueen asukkaat ovat arkisessa elämässään kokeneet rakennemuutoksen ja sen vaikutukset omaan ja alueen hyvinvointiin. Olemme myös kiinnostuneita siitä, mistä asukkaiden suhde lähiympäristöönsä rakentuu; missä roolissa siinä on toisaalta teollisuus ja toisaalta luonto, ja minkälaisen vuorovaikutussuhteen ne muodostavat. Tässä kontekstissa tarkastelemme myös tapoja, joissa muutokset palvelujen tarjonnassa ja toteuttamisessa muokkaavat ihmisten arkielämää, koettua hyvinvointia ja tulevaisuusnäkymiä sekä yksilön että yhteisön tasolla.  

Kartoitamme myös alueen hyvinvoinnin ja elinvoiman lähteinä ja niitä tuottavia mekanismeina nyt ja tulevaisuudessa. Mitkä asiat ja tahot hyvinvoinnin edistämiseen vaikuttavat ja mitä mahdollisuuksia paikallisilla on tulla tässä prosessissa kuulluksi? Näihin kysymyksiin vastaaminen avaa myös kaikkiaan kysymystä arjen turvallisuudesta ja palvelujen osuudesta siinä.

Tutkimus toteutetaan pääsääntöisesti etnografisin keinoin, haastatteluin, keskusteluin ja havainnoimalla alueen arkea. 

Rahoituslähde

Perusrahoitus / Yliopistokeskusten erillisrahoitus