Hyppää pääsisältöön

HelSINki - Syntisen kaupungin syntinen kieli

Monitieteinen HelSINki-tutkimusryhmä tutkii urbaania toiseutta ja erilaisiin urbaaneihin marginaaleihin liittyviä ilmiöitä 1800-luvun ruotsinkielisistä näyttelijättäristä 1960-luvun iskelmätähtiin, 1990-luvun Nylon Beatista 2000-luvun pissiksiin ja edelleen globaaleihin gay-tyyleihin ja niin kutsuttuihin white trash -naisiin.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Ryhmä työstää erilaisille yleisöille suunnatun teoksen (ArtHouse 2020) avaamaan ymmärrystä helsinkiläisen s:n kehittymisestä ideologisena konstruktiona. Hanke on jatkoa projektille Pääkaupunkiseutu suomalaisten kieli-ideologioissa (Vaattovaaran osahanke hankkeessa Helsingin suomea, SA 2009-2012 / PI Sorjonen). Hanke tutkii "stadiässän" sytyä ja kehittymistä ideologiana, ja sen suhdetta maaseutuun, toiseuteen ja erilaisiin urbaaneihin marginaaleihin liittyviin ilmiöihin 1800-luvun ruotsinkielisistä näyttelijättäristä 1960-luvun iskelmätähtiin, 1990-luvun Nylon Beatista 2000-luvun pissiksiin ja edelleen globaaleihin gay-tyyleihin ja niin kutsuttuihin white trash -naisiin.

Työstettävä teos tuottaa kulttuurista itseymmärrystä ja monialaista tietoa helsinkiläisyyden ja talonpoikaisen Suomen välisestä suhteesta. Teos paneutuu monikielisen Helsingin 1800-luvun lopun olosuhteisiin sekä niihin ideologisiin prosesseihin ja kehityskaariin,jotka selittävät suomalaisten parissa juurtunutta ideologista ymmärrystä helsinkiläisestä ässästä. Kyseessä on ennen muuta "kansanlingvistinen fakta",helsinkiläisyyteen liitetty myyttinen ominaisuus, eikä niinkään lingvistinen fakta.

Käsitystä "helsinkiläisestä s:stä" selittävät mm.  1800-luvun kieliolosuhteet, 1900-luvun kuluessa tapahtuneet sosiaaliset muutokset, populaarikulttuurin nousu ja uudet globaalit (urbaanit) tyylit.

Tutkimus edustaa kieli-ideologiatutkimusta ja siihen kytkeytyväää monitieteistä kaupunkitutkimusta ja historiallista sosiolingvistiikkaa.

Tekeillä oleva teos sisältää alkuperäistutkimusta. Teos valmistuu vertaisarviointiin syksyllä 2019.

Ryhmän muut jäsenet

Mia Halonen (JYU), Samu Nyström (HY), Heikki Paunonen (Emeritus, TAU), Johanna Vaattovaara (TAU).

Yhteyshenkilöt

Johanna Vaattovaara

Apulaisprofessori

johanna.vaattovaara [at] tuni.fi

+358 50 437 7056