Hyppää pääsisältöön

EvolvE

Englanninkielen käyttäjät, joille englanti ei ole äidinkieli tai jotka puhuvat sitä toisena kielenään, ovat nykyään kielen käyttäjien vallitseva ryhmä. Tästä johtuen englantia käytetään yhä enemmän luonnostaan monikielisissä yhteisöissä. Tämänkaltainen kielen käyttö tulee esiin nykypäivän hyvin liikkuvissa puhujissa, joiden kautta kieli altistuu erityisen voimakkaille ja monimuotoisille kielikontakteille. Kasvaneen liikkuvuuden aikakaudet ovat tyypillisesti nopeuttaneet kielen muutosta, jolloin voimme odottaa nopeita muutoksia myös nykypäivän globaaleissa englanneissa.  Tutkimusryhmämme pyrkii ymmärtämään digitaalisen aikakauden synnyttämää kielikontaktien kompleksisuutta.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Viimeaikainen englannin kielen variaation ja muutoksen tutkimus on osoittanut, että liikkuvuus, mediatisaatio ja teknologisoituminen ovat muuttaneet perustavalla tavalla englannin kielen käyttötapoja ympäri maailman. Nykyään ihmiset voivat osallistua maailmanlaajuisiin kommunikaatioverkostoihin, jotka ovat ennennäkemättömiä laajuudeltaan ja mittakaavaltaan. Tämän seurauksena erottelu natiivin ja ei-natiivin välillä on alkanut menettää aiempaa merkitystään.

Perinteisten ja uusien metodien ja aineistojen yhdistäminen tarjoaa uudenlaisia vastauksia englannin kielen tutkimuksen vanhoihin kysymyksiin. Lähestymistapamme mahdollistaa myös sen selvittämisen, missä määrin englantia toisena kielenään käyttävät tai ei-natiivit puhujat altistuvat samoille muutosprosesseille, jotka vaikuttavat vakiintuneisiin, natiiveihin kielimuotoihin.

Evolve keskittyy muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

-Englanti ensimmäisenä, toisena tai vieraana kielenä

-Englanti lingua francana

-Kieliopin ajallinen ja alueellinen variaatio

-Tiedonlouhinta ja uudet digitaaliset työkalut kielen vaihtelun tutkimuksessa

Yhteyshenkilöt

Tutkimusryhmän johtaja

Juhani Klemola

juhani.klemola [at] staff.uta.fi

+358 50 318 0668