
Teatterityön koulutus

Jokainen synnyttää oman teatterinsa
Teatterityön tutkinto-ohjelma on viisivuotinen näyttelijän ammattiin valmistava näyttelijäntaiteen koulutus. Se jakaantuu kolmivuotisiin, ilmiöpohjaisesti jäsentyviin kandidaatin opintoihin sekä kaksivuotisiin maisterin opintoihin, joiden aikana opiskelija tutkii näyttelijäntaiteen keinoin yhtä tai useampaa valitsemaansa ilmiötä tai aihepiiriä.
Teatterityön opiskelu on monialaista ja -aistista yhdessä oppimista ja kasvamista, jonka päämääränä on taiteellisesti ja ammatillisesti osaava, monipuolinen, omaa työtään arvostava ja sitä yhteiskunnallisesti perustelemaan kykenevä taiteilija. Teatterityön tutkinto-ohjelma tarjoaa opiskelijalle valmiudet harjoittaa ja kehittää näyttelijäntaidetta eri muodoissaan tulevaisuudessa. Tavoitteena on, että jokainen opiskelija synnyttää itse oman teatterinsa.
Opiskelun lähtökohtana on käsitys näyttelijäntaiteen ruumiillisuudesta ja kokonaisvaltaisuudesta. Lisäksi opiskelua määrittää teatterityön kollektiivinen ja esiintyvä luonne. Näyttelijäntaide tapahtuu esityksinä eri ympäristöissä monenlaisten ihmisten ja materiaalien kanssa.
Opiskelu teatterityön tutkinto-ohjelmassa muodostaa pedagogisesti ja taiteellisesti kokonaisvaltaisen opintopolun, jossa taiteilijaksi kasvu alkaa jo valintakokeista, vahvistuu opiskelun edetessä ja muuttuu vähitellen opiskelijan omaksi, läpi elämän kulkevaksi tehtäväksi.
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Teatterityön opiskelu on monialaista ja -aistista yhdessä oppimista ja kasvamista. Sen päämääränä on taiteellisesti ja ammatillisesti osaava, monipuolinen, omaa työtään arvostava ja sitä yhteiskunnallisesti perustelemaan kykenevä taiteilija. Teatterityön tutkinto-ohjelma tarjoaa opiskelijalle valmiudet harjoittaa ja kehittää näyttelijän ammattia ja -taidetta eri muodoissaan tulevaisuudessa. Tavoitteena on, että jokainen opiskelija synnyttää itse oman teatterinsa.
Kandidaatin tutkinnon osaamistavoitteet
Teatteritaiteen kandidaatti on taiteellisesti ja ammatillisesti osaava näyttelijä. Hän kykenee työskentelemään erilaisissa teatterirakenteissa ja suhteuttamaan työnsä laajempaan, taiteen ja yhteiskunnan muutoksia huomioon ottavaan kontekstiin.
Maisterin tutkinnon osaamistavoitteet
Teatterityön tutkinto-ohjelmasta valmistunut teatteritaiteen maisteri on taiteellisesti ja taidollisesti monipuolinen, omaa työtään arvostava, sitä kriittisesti tarkasteleva ja yhteiskunnallisesti perustelemaan kykenevä asiantuntija. Hän on teatteritaiteen ja esiintymisen ammattilainen, joka kykenee toimimaan erilaisissa toimintaympäristöissä, niin teatteri-instituutioissa, vapaan kentän rakenteissa kuin uudenlaisissa, itse synnyttämissään kokoonpanoissa ja työryhmissä. Lisäksi hän osaa kehittää ammatillisia taitojaan ja valmiuksiaan tulevaisuuden muuttuvan työelämän vaatimusten mukaan ja soveltaa osaamistaan myös taidekentän ulkopuolella synnyttäen itselleen näin uudenlaisia työmahdollisuuksia.
Teatterityön opiskelun lähtökohtana on käsitys näyttelijäntaiteen ruumiillisuudesta ja kokonaisvaltaisuudesta; kaikki mitä näyttelijä tekee, kohtaa ja todentuu hänen ruumiillisessa toiminnassaan ja ajattelussaan. Lisäksi opiskelua määrittää teatterityön kollektiivinen ja esiintyvä luonne. Näyttelijäntaide tapahtuu esityksinä eri ympäristöissä monenlaisten ihmisten ja materiaalien kanssa.
Opiskelu teatterityön tutkinto-ohjelmassa muodostaa pedagogisesti ja taiteellisesti kokonaisvaltaisen opintopolun, jossa taiteilijaksi kasvu alkaa jo valintakokeista, vahvistuu opiskelun edetessä ja muuttuu vähitellen opiskelijan omaksi, läpi elämän kulkevaksi tehtäväksi. Näyttelijän opintopolkua kannattelee esiintyvän ruumiin jatkuva harjoittaminen. Ruumiin tietoisuutta, tuntoisuutta, kuntoa ja taitoja harjoittamalla opiskelija oppii tunnistamaan sen mahdollisuudet ja haasteet. Tämä luo kestävän perustan näyttelijän ammatilliselle hyvinvoinnille ja elinikäiselle oppimiselle. Pitkäjänteinen harjoittaminen tuo lisäksi esiin opiskelijan erityistarpeet ja mahdollistaa niiden huomioimisen opetuksessa.
Oppimista tukee reflektio, joka on opintojaksoihin sisään rakennettu työskentelytapa. Vuorovaikutteisen keskustelun avulla, lukemalla sekä opintopäiväkirjaa ja esseitä kirjoittamalla opiskelija oppii havainnoimaan ja sanallistamaan omaa ja muiden osaamista suhteessa aiempaan. Opintojen kuluessa opiskelija saa palautetta niin kanssaoppijoilta, opettajilta kuin muiltakin opetukseen kytkeytyviltä ammattilaisilta. Lisäksi opintojaksoihin olennaisesti kuuluvat esitykset ja muut yleisölle avoimet tapahtumat liittävät opiskelijan laajempaan yhteisöön, jolta saatu palaute on osa oppimista. Opintojaksot arvioidaan hyväksytyiksi tai hylätyiksi. Tätä perustelee opiskelun kokonaisvaltaisuus sekä se, että näyttelijäksi kasvaminen on prosessi, joka kullakin opiskelijalla tapahtuu omassa tahdissaan ja jota monimuotoinen palaute ja arviointi tukevat.
Teatteritaiteen kandidaatin tutkinto 180 op
Ilmiöpohjaiset kandidaatin opinnot tähtäävät näyttelijäammatissa tarvittavien taitojen ja tietojen tunnistamiseen ja niiden kokonaisvaltaiseen oppimiseen. Opintojen aikana itseä, ympäristöä ja maapalloa tarkastellaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa erilaisia ilmiöitä ruumiillisesti harjoittelemalla ja esittämällä. Ilmiöpohjaisuus kattaa lisäksi dramaturgisen ja taiteellisen kokonaisajattelun sekä erilaiset teoreettiset ja käytännölliset tulokulmat ilmiöiden historiallisiin, filosofisiin ja kulttuurisiin taustoihin. Opintojen aikana opiskelija kartuttaa eri ilmaisualueita ja tekniikoita sekä osallistuu esitysten tekemiseen. Päämääränä on tunnistaa oman ruumiin ja ajattelun mahdollisuuksia sekä taitoja, joita toimiminen erilaisissa esitysympäristöissä vaatii.
Teatteritaiteen kandidaatin opinnot etenevät vuosikursseittain, ja osa niistä tapahtuu kansainvälistymis- ja liikkuvuusopintoina. Opinnot muodostuvat aineopintojaksoista, joiden näyttelijäntaiteelliset tavoitteet jäsentyvät yhden ennalta valitun ilmiön tai aihepiirin näkökulmasta. Opetuksesta vastaavat tutkinto-ohjelman vakituiset sekä vierailevat opettajat, ja osa niistä toteutuu yhteisopetuksena. Kutakin opintojaksoa koordinoi nimetty vastuuhenkilö.
Ilmiöpohjaisten opintojaksojen ohella tutkintoon kuuluu itsenäisiä, vierailevien opettajien vetämiä erityiskursseja, jotka tarjoavat opiskelijalle ilmiöpohjaisesta opetuksesta poikkeavan lähestymistavan näyttelijäntaiteeseen. Osa erityiskursseista voidaan suorittaa myös vapaavalintaisina käytännöllisinä, taiteellisina tai teoreettisina aineopintoina. Lisäksi kandidaatin tutkintoon sisältyy kolmen vuoden ajan viikoittaisina jatkuvat perusopinnot, teoreettisia aineopintoja, kieli- ja tiedonhankintaopintoja sekä kirjallinen opinnäyte. Kandidaatin tutkinto valmistaa maisteriopintoihin.
Teatteritaiteen maisterin tutkinto 120 op
Tutkimukselliset maisterin opinnot tähtäävät opiskelijan omaa taiteellisen erityisyyden tunnistamiseen ja vahvistamiseen sekä ammatillisen osaamisen syventämiseen. Maisterin opintojen lähtökohtana on teatterityön tutkinto-ohjelman kandidaatin opintojen aikana tai muissa soveltuvissa opinnoissa syntynyt uteliaisuus erilaisia taiteellisesti, ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti kiinnostavia ilmiöitä ja aihepiirejä kohtaan sekä kyky tutkia ja reflektoida niitä näyttelijäntaiteen eri näkökulmista: tarinankertojana, runoilijana, insinöörinä ja yhteiskunnallisena osallistujana. Päämääränä on kehittyminen taiteellisesti ja taidollisesti monipuoliseksi teatteritaiteen asiantuntijaksi.
Teatteritaiteen maisterin opinnot perustuvat opiskelijan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Ne muodostuvat teatterityön tutkinto-ohjelman tarjoamista syventävistä erityiskursseista, opintojaksoista, jotka opiskelija valitsee Tampereen yliopiston ja muiden yliopistojen opetustarjonnasta, sekä syventävistä taiteellisista projekteista ja ammattiharjoittelusta. Opintoja on mahdollista suorittaa kansainvälistymis- ja liikkuvuusopintoina. Opiskelija tekee taiteellisen tutkimusmatkansa pohjalta opinnäytteen, joka sisältää taiteellisen ja reflektiivisen osan.
Teatterityön tutkinto-ohjelma on viisivuotinen näyttelijän ammattiin valmistava näyttelijäntaiteen koulutus. Se jakaantuu kolmivuotisiin, ilmiöpohjaisesti jäsentyviin kandidaatin opintoihin sekä kaksivuotisiin maisterin opintoihin, joiden aikana opiskelija tutkii näyttelijäntaiteen keinoin yhtä tai useampaa valitsemaansa ilmiötä tai aihepiiriä.
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Tulevaisuuden näyttelijä on erilaisissa kulttuureissa ja ympäristöissä toimimaan kykenevä maailman kansalainen, minkä vuoksi teatterityön tutkinto-ohjelma järjestää molemmilla tutkintotasoilla kansainvälistymisopintoja, kansainvälistä opetusta ja yhteistyötä.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Teatteritaiteen maisterin tutkinto antaa teatterialan taiteellisen jatko-opintokelpoisuuden.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
Korkeakoulujen kevään 2021 ensimmäinen yhteishaku
Kevään 2021 ensimmäisen yhteishaun hakuaika 7.1.-20.1.2021 klo 15.00
- Valinta valintakokeen ja ennakkotehtävän perusteella
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Ei kielitaitovaatimuksia.
Tutkintoa suorittamaan valitaan 10 - 14 uutta opiskelijaa.
Opiskelijat valitaan hakemuksen sekä nelivaiheisen valintakokeen perusteella. Ks. Valintakoe.
Näyttelijän työssä vaadittava taiteellinen lahjakkuus ja muu soveltuvuus näyttelijän ammattiin ja sen opiskeluun arvioidaan valintakokeen aikana.
Tämän osion tietoja on päivitetty 7.12.2020.
Opiskelijat valitaan hakemuksen sekä nelivaiheisen valintakokeen perusteella.
Valintakokeiden tehtävät suoritetaan suomen kielellä. Annettuja valintakoeaikoja ei vaihdeta.
1. Valintakoevaihe
Valintojen ensimmäinen vaihe koostuu hakemuksesta sekä ennakkotehtävistä.
Hakemus tehdään sähköisesti opintopolku.fi-järjestelmässä 7.1.-20.1.2021 klo 15 mennessä. Ennakkotehtävät liitetään sähköiselle hakulomakkeelle viimeistään 27.1.2021 klo 15. Ks. yhteishaun yleiset hakuohjeet. Muuten kuin sähköiselle hakulomakkeelle ladattuja ennakkotehtäviä ei käsitellä. Ennakkotehtävät on julkaistu 7.12.2020 Tampereen yliopiston sivuilla. Ennakkotehtäviin pääset tästä linkistä.
Jatkoon päässeille lähetetään sähköpostitse kutsu toiseen vaiheeseen viimeistään maanantaina 8.3.2021 klo 18. Myös ennakkotehtävien perusteella karsitut saavat ilmoituksen sähköpostitse. Toiseen vaiheeseen valittujen kutsussa ilmoitetaan tarkempi koepaikka ja henkilökohtainen koeaika. Sähköisellä hakulomakkeella kysytään koepäiviä, jotka eivät hakijalle sovi.
Viestit lähetetään hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Mikäli et ole saanut viestiä 8.3.2021 klo 18 mennessä, tarkasta roskapostikansiosi ja varmista, ettei postilaatikkosi ole täynnä. Tarvittaessa voit tämän jälkeen olla yhteydessä osoitteeseen hakijapalvelut.tau [at] tuni.fi.
2. Valintakoevaihe 6.4.-16.4.2021 (hakija osallistuu kokeisiin yhtenä päivänä).
Toiseen vaiheeseen kutsutaan hakemuksen ja ennakkotehtävien perusteella. Tarkempia ohjeita on kutsuviestissä.
3. Valintakoevaihe 26.4.-30.4.2021 (hakija osallistuu kokeisiin yhtenä päivänä).
Kolmanteen vaiheeseen kutsutaan toisen vaiheen perusteella.
4. Valintakoevaihe 3.5.-5.5.2021 (hakija osallistuu kokeisiin kaikkina päivinä).
Neljänteen vaiheeseen kutsutaan kolmannen vaiheen perusteella. Neljännen vaiheen aikana tehdään välikarsinta.
Näyttelijän työssä vaadittava taiteellinen lahjakkuus ja muu soveltuvuus näyttelijän ammattiin ja teatterityön opiskeluun arvioidaan valintakokeen aikana.
Valintakokeissa kiinnitetään huomiota hakijan seuraaviin ominaisuuksiin:
- näyttämöllinen ajattelu ja mielikuvitus
- ilmaisukyky ja -voima
- kehollinen hahmotus, rytmitaju ja hallinta
- puheen ja äänen valmiudet
- musiikilliset valmiudet
- kyky toimia ryhmässä ja ottaa vastaan ohjeistusta
- soveltuvuus yliopisto-opintoihin ja taiteilija-ammattiin
Yksilöllisiä järjestelyjä valintakoetilanteessa tarvitsevan hakijan tulee jättää kirjallinen hakemus yksilöllisistä järjestelyistä valintakokeessa Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 27.1.2021 klo 15.00 mennessä. Tarkemmat ohjeet yksilöllisten järjestelyiden hakemisesta löytyvät sivulta yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi korkeakoulujen kevään ensimmäisen yhteishaun hakuaikana 7.-20.1.2021. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista. Huomioithan hakemuksen lähettämisen yhteydessä sinulle esitetyt ennakkotehtävät ja mahdolliset muut liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen lähettämisen yhteydessä sinulle esitetyn ennakkotehtävän ja mahdolliset muut liitepyynnöt.Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Mikäli valituksi tullut peruu opiskelupaikkansa, tilalle valitaan varasijalta ensimmäinen valitsematta jäänyt hakija edellyttäen, että vuosittainen sisäänottomäärä ei ylity.
Korkeakoulujen kevään I yhteishaun tulokset julkaistaan viimeistään 4.6.2021. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Teatterityön koulutukseen hyväksytyksi tulossa olevia tiedotetaan valinnan tilanteesta 7.5.2021. Valinnan tulos valmistuu viimeistään 4.6.2021.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.