
Hoitotyön opettaminen, Hoitotieteen maisteriohjelma
Laaja-alaiseksi asiantuntijaksi terveys- ja hyvinvointialalle
Haluatko syventää ja laajentaa osaamistasi hoitotieteessä ja opettamisessa? Oletko kiinnostunut yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen terveyteen ja hoitamiseen liittyvistä asiantuntijatehtävistä? Kiinnostaako sinua opiskelu koulutusalalla, jossa hoitamisen ja terveyden kysymyksiä tarkastellaan laaja-alaisesti ja monitieteisesti?
Hoitotieteen maisteriopinnoissa asiantuntijuutesi kehittyy terveystieteiden opettamisessa. Opettamisen opintosuunnan opinnot antavat sinulle opettajan pedagogisen pätevyyden. Maisteriopinnot koostuvat hoitotieteen syventävistä sisältö- ja metodiopinnoista, opetusharjoittelusta ja valinnaisista opinnoista. Opinnot suoritettuasi sinulla on monipuoliset valmiudet johtaa ja hallita terveysalan projekteja ja organisoida työtäsi ja toimia opettajana tai kouluttajana. Osaat kehittää ja arvioida jatkuvasti näytön ohjaamaa omaa ja työyhteisön osaamista, muutosta ja toimintaa. Sinulla on valmius toimia itsenäisesti koulutus- ja asiantuntijatehtävissä.

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Hoitotieteen maisteriopinnot suoritettuaan opiskelija
- Osaa tuottaa, soveltaa ja arvioida systemaattisesti hoitotieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa
- Osaa hyödyntää hoitotieteen ja sen lähitieteiden tietoa eritasoisen päätöksenteon tueksi (esim. terveysalan organisaatiot, koulutus, johtaminen, yhteiskunnallinen päätöksenteko)
- Ymmärtää ajankohtaiset hoitotieteen ja terveydenhuollon kansalliset ja kansainväliset ilmiöt osana yhteiskuntaa
- Osaa lähestyä tutkittavaa ilmiötä useasta näkökulmasta ja valita tarkoituksenmukaiset menetelmät suhteessa tutkimuksen tarkoitukseen
- Osaa tuottaa tutkimusryhmän jäsenenä tutkimustietoa käyttäen keskeisiä aineistokeruu- ja analyysimenetelmiä
- Osaa raportoida tieteellisen tutkimuksen tuloksia sekä tiedeyhteisössä että laajemmin yhteiskunnassa
- Toimii tutkimuseettisiä ohjeita noudattaen
- Osaa johtaa ja hallita terveysalan projekteja ja organisoida työtään, toimia johtajana tai opettajana
- Kehittää ja arvioi jatkuvasti näytön ohjaamana omaa ja työyhteisön osaamista, muutosta ja toimintaa muuttuvan tiedon olosuhteissa
- Osaa toimia itsenäisesti johtamis-, tai koulutus- ja asiantuntijatehtävissä työhyvinvointi huomioiden
- Osaa toimia vaativissa terveysalan ja lähialojen asiantuntijatehtävissä eettisesti, aloitteellisesti, itsenäisesti ja yhteistyössä toisten kanssa moniammatillisissa, kansainvälisissä ja monikulttuurisissa työyhteisöissä
- Osaa työskennellä noudattaen sosiaali- ja terveysalan eettisiä ja juridisia ohjeita
- Osaa soveltaa teknologiaa ja kestävän kehityksen periaatteita monipuolisesti työssään
- Osallistuu keskusteluun tiedeyhteisössä, erilaisissa verkostoissa ja yhteiskunnassa kriittisesti argumentoiden useammalla kielellä
Hoitotieteen maisteriopinnot koostuvat hoitotieteen syventävistä sisältö- ja metodiopinnoista, harjoittelusta, valinnaisista opinnoista ja pro gradu -tutkielmasta. Tutkinnon suorittaneet sijoittuvat koti- ja ulkomaisiin asiantuntija-, opetus-, johtamis-, suunnittelu-, kehittämis- ja tutkimustehtäviin.
Opinnot koostuvat hoitotieteen syventävistä sisältö- ja metodiopinnoista, valinnaista opinnoista ja pro gradu -tutkielmasta sekä työharjoittelusta.
Hoitotyön johtamisen opintosuunta
- Syventävät opinnot 60 op
- Johtaminen terveydenhuollossa 40 op
- Hallintotieteiden aineopintoja 10 op
- Valinnaisia opintoja 10 op
Hoitotyön opettamisen opintosuunta
- Syventävät opinnot 60 op
- Oppiminen ja opetus terveydenhuollossa 40 op
- Kasvatustieteiden aineopintoja 10 op
- Valinnaisia opintoja 10 op
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Terveystieteiden maisteritutkinnon suorittaneet sijoittuvat koti- ja ulkomaisiin asiantuntija-, opetus-, johtamis-, suunnittelu-, kehittämis- ja tutkimustehtäviin.
Tutkinto-ohjelmassa on mahdollista suorittaa myös terveystiedon aineenhallinnan opintokokonaisuus. Terveystiedon opintokokonaisuus yhdessä pedagogisten opintojen ja maisteriopintojen kanssa antaa terveystiedon opettajapätevyyden.
Terveystieteiden tutkinto-ohjelman suunnittelussa on kiinnitetty huomiota opiskelijoiden työelämävalmiuksien karttumiseen. Hoitotieteen maisteriopintoihin kuuluu työelämäharjoittelu, joka tapahtuu sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja koulutuslaitoksissa, kansalaisjärjestöissä tai muissa terveysalan organisaatioissa. Vuosittain järjestetään työelämäpäivä, jossa tutkinnoista valmistuneet alumnit kertovat urapoluistaan ja työelämän ajankohtaisista haasteista. Osallistuminen kansainväliseen harjoitteluun luo yhteyksiä kansainväliseen työelämään.
Hoitotyön opettamisen opintosuunnan opinnot antavat opettajan pedagogisen pätevyyden.
Valinnaisena suoritettava terveystiedon opintokokonaisuus yhdessä pedagogisten opintojen ja maisteriopintojen kanssa antaa terveystiedon opettajapätevyyden.
Terveystieteiden tutkinto-ohjelmissa opiskellaan aidosti kansainvälisessä ympäristössä. Yhteisössä työskentelee ja opiskelee erilaisista kulttuuritaustoista tulevia opettajia ja eri tutkinto-ohjelmien opiskelijoita. Tutkinto-ohjelmien opiskelija voi valita opintoja kansainvälisen maisteriohjelman laajasta opetustarjonnasta ja opiskella monikulttuurisessa oppimisympäristössä. Terveystieteiden tutkinto-ohjelman opiskelija voi myös halutessaan toimia kansainvälisten opiskelijoiden opiskelijatuutorina. Lisäksi opiskelija voi suorittaa opintoja vaihto-opiskelijana tai tehdä opintoihin liittyvän harjoittelun ulkomailla.
Tutkinto-ohjelman opiskelija voi suorittaa kansainvälistymiskokonaisuuden (vähintään 20 op). Siihen soveltuvat opintojaksot on merkitty opetussuunnitelmaan.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta kokoaa uudella tavalla yhteen yhteiskunnan ja terveyden tutkimuksen, jonka panosta hyvinvointihaasteiden ratkaiseminen tarvitsee. Yhteiskunnan ja terveyden tutkimuksen kentällä tiedekunta tuottaa ajankohtaista ja kriittistä tutkimusta, jolla on itsenäistä arvoa yhteiskuntaelämän ongelmiin vastaamisessa. Tutkimuksen kivijalka ovat vahvat oppiaineet, mutta tiedekunnan omintakeiset vahvuudet jäsentyvät oppiainerajat ylittävinä, monitieteisinä painopisteinä. Terveystieteissä painopisteinä on mm. seuraavat teemat:
- Lapsuus, nuoruus ja perhe
- Vanheneminen, ikääntyvien terveys ja toimintakyky
- Työelämä, työhyvinvointi ja työterveys
- Hyvinvointipalvelut
- Syövän syyt, syiden ja haittojen vähentäminen
- Politiikan ja hallinnan kulttuurit
- Tiede, teknologia ja innovaatiot
Terveystieteiden tutkinto-ohjelmassa suoritettu maisterin tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden
- Kansainväliseen epidemiologian tohtoriohjelmaan
- Terveystieteiden tohtoriohjelmaan
- sekä muihin soveltuviin tohtoriohjelmiin.
Kansainvälisen epidemiologian, lääketieteen ja terveystieteiden tohtoriohjelmaan kuuluvat biostatistiikka, epidemiologia, gerontologia, global health and development, hoitotiede, kansanterveystiede, sosiaalipsykiatria, sosiaali- ja terveyspolitiikka, terveystaloustiede, terveydenhuollon johtaminen, terveydenhuoltotutkimus ja työterveys.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Haku soveltuvan kandidaatin tutkinnon suorittaneille
Näytä
Hoitotieteen maisterikoulutukseen hakevalta edellytetään, että hän on suorittanut terveydenhuoltoalan ammattikorkeakoulututkinnon tai aikaisemman terveydenhuollon opistoasteen erikoistutkinnon (esim. erikoissairaanhoitaja tai muu saman tasoinen tutkinto) sekä lisäksi terveystieteiden kandidaatin tutkinnon tai muun yliopistotason kandidaatin tutkinnon soveltuvalta alalta.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä maisteriohjelman opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Hoitotieteen (opettaminen) maisterihaun valinnassa valitaan enintään 2 opiskelijaa. Maisterihaun sisäänottomäärää ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta voi harkintansa mukaan valita terveystieteiden maisterin tutkintoon hoitotyön opettamisen opintosuuntaan opiskelijoita ilman valintakoetta. Maisterihaussa voivat tulla valituksi aiempien opintojen perusteella hakijat, jotka ovat suorittaneet terveystieteiden kandidaatin tutkinnon tai muun yliopistotason kandidaatin tutkinnon soveltuvalta alalta Suomessa tai ulkomailla. Lisäksi hakijan tulee olla suorittanut terveydenhuoltoalan ammattikorkeakoulututkinto tai aiemman terveydenhuollon opistoasteen erikoistutkinto.
Hakijan kandidaatin tutkintoon tai muualla suoritettuihin opintoihin tulee sisältyä, tai hakijan tulee suorittaa, kasvatustieteiden/aikuiskasvatuksen perusopintoja 25 op maisteriopintojen aikana. Valinnassa etusijalla on hakija, jolla on hakuajan loppuun mennessä suoritettuna kasvatustieteiden/aikuiskasvatuksen perusopinnot 25 op.
Jos tutkinto on vielä hakuvaiheessa kesken, hakijalle ilmoitetaan ehdollisesta valinnasta ja valinta vahvistetaan, mikäli hän toimittaa tutkintotodistuksensa yliopiston hakijapalveluihin 15.7.2022 klo 15.00 mennessä.
Hoitotyön opettamisen opintosuunnassa suoritettu terveystieteiden maisterin tutkinto antaa yhdessä Tampereen yliopistossa suoritetun terveystieteiden kandidaatin tutkinnon (hoitotiede) kanssa opettajan pedagogisen pätevyyden. Tämän johdosta muualla suoritettuun kandidaatin tutkintoon tai muualla suoritettuihin opintoihin tulee sisältyä kasvatustieteiden/aikuiskasvatuksen perusopinnot (25 op).
Valintakriteerien täyttyminen ei sinänsä riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Myös opintosuuntien resursseilla on merkitystä valintapäätöksiä tehtäessä.
Maisterin tutkintoon hyväksytään ensisijaisesti hakijoita, jotka eivät ole suorittaneet ylempää korkeakoulututkintoa. Ylemmän korkeakoulututkinnon jo suorittaneita hyväksytään vain poikkeustapauksissa ja erittäin painavista syistä.
Mahdollisten täydentävien opintojen tarve katsotaan tapauskohtaisesti tiedekunnassa vasta opintojen alettua.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Hakukohteista enintään kolme voi olla Tampereen yliopiston pelkästään ylempään korkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Hakijan on liitettävä hakemukseensa muun muassa todistuksia aiemmin suoritetuista opinnoista. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Maisteriohjelmaan hakiessasi sinun tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi:
- Kopio terveydenhuoltoalan AMK-tutkinnosta tai aiemman terveydenhuollon opistoasteen erikoistutkinnosta. Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, sinun tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole myönnetty yhdellä näistä kielistä
- Kopio tutkintotodistukseesi liittyvästä virallisesta opintosuoritusotteesta sekä kopio sen virallisesta käännöksestä, jos alkuperäinen ei ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi
- Kopio aiemman (kandidaatin) korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta. Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, sinun tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole myönnetty yhdellä näistä kielistä
- Kopio tutkintotodistukseesi liittyvästä virallisesta opintosuoritusotteesta sekä kopio sen virallisesta käännöksestä, jos alkuperäinen ei ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi
- Motivaatiokirje
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Liitäthän hakemuksellesi myös mahdollisten erillisten opintojesi opintosuoritusotteet. Keskeneräisellä tutkinnolla hakevien tulee liittää hakemukselleen väliaikainen suoritusote. Valinnassa otetaan huomioon hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Mikäli tutkintosi valmistuu hakukeväänä, otathan huomioon lopullisen tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen toimittamisen ohjeet ja päivämäärän. Katso lisätietoja sivulta liitteet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Maisterikoulutuksissa ei yleensä ole varasijoja. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.