Hyppää pääsisältöön

Opintojen keskeytyessä

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa siitä, mitä sinun on hyvä tietää, mikäli opintosi ovat keskeytyneet ja haluat suorittaa tutkinnon valmiiksi. Opintojen keskeytymisellä tarkoitetaan tilannetta, jossa opiskeluoikeutesi on päättynyt ja haluat suorittaa tutkinnon valmiiksi. 

Selvitä ensin opiskeluoikeutesi tilanne (onko opiskeluoikeuttasi vielä jäljellä, tarvitsetko lisäaikaa opiskeluoikeuteesi ja onko sinulla vielä oikeutta lisäaikaan).   

  1. Oletko vain unohtanut ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi, vaikka sinulla on opiskeluoikeutta vielä jäljellä, ja siksi opiskeluoikeutesi on loppunut. Katso alempaa ohjeet, miten toimia.

  1. Vai oletko jatkamassa opintoja ja tarvitset niihin lisäaikaa.

  1. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta saada lisäaikaa, niin voit pyrkiä suorittamaan tutkinnon valmiiksi avoimessa ammattikorkeakoulussa.  

Kunkin aiheen osalta ohjaamme sinut opiskelijan käsikirjaan tai muille aihetta käsitteleville sivuille, jossa pääset tarkemmin tutustumaan aiheeseen ja toivottavasti löydät aina kulloinkin tarvitsemasi tiedon.

Selvitä opiskeluoikeutesi tilanne

Ensimmäisenä selvitä opintopalveluista tai opinto-ohjaajaltasi opiskeluoikeutesi tilanne. Opintopalveluihin voit olla yhteydessä sähköpostitse: palvelupiste.tamk@tuni.fi

Täältä löydät oman opinto-ohjaajasi

Mikä on opiskeluoikeuden lisäaika?

Opiskeluoikeuden lisäajat ovat lakisääteinen lisäaika ja harkinnanvarainen lisäaika. Normiopiskeluajan jälkeen voit hakea lakisääteistä lisäaikaa (1 vuosi). Lakisääteisen lisäajan jälkeen voit hakea harkinnanvaraista lisäaikaa. Opiskeluoikeuden harkinnanvarainen lisäaika voidaan myöntää vain vähäisiin tutkinnosta tai opinnoista puuttuviin osiin, kun valmistuminen lisäaikana on realistista.

Tarvitsetko lisäaikaa opinnoillesi?

Tutkinto valmiiksi avoimessa AMKissa

Keskustele oman opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisuudesta suorittaa tutkinto valmiiksi avoimessa ammattikorkeakoulussa, mikäli sinulle ei voida myöntää opintoihisi lisäaikaa.

Tutustu avoimeen ammattikorkeakouluun

Menetitkö opiskeluoikeutesi, koska läsnäoloilmoittautuminen jäi tekemättä?

Olet vain unohtanut ilmoittautua läsnäolevaksi, vaikka sinulla on opiskeluoikeutta vielä jäljellä, ja siksi opiskeluoikeutesi on loppunut. Voit kuitenkin hakea opiskeluoikeuttasi takaisin maksamalla vaaditun käsittelymaksun sekä täyttämällä ja palauttamalla sähköisen lomakkeen ohjeistuksen mukaan.

Maksa käsittelymaksu

Maksa vaadittu käsittelymaksu. Laita viestikenttään oma nimi ja sana 'TAMK opiskeluoikeuden palauttaminen'. Käsittelymaksun tilitiedot löydät lomakkeelta.

Opiskeluoikeuden palauttaminen (läsnäoloilmoittautumisen laiminlyönti)

Täytä lomake

Täytä sähköinen lomake.

Unohtuiko ilmoittautuminen?

Palauta sähköinen lomake

Palauta sähköinen lomake liitteineen. Kun olet täyttänyt lomakkeen tiedot, paina "Jatka liitteiden lähetykseen" -painiketta. Tiedot tallentuvat tietokantaan. Tallennuksen jälkeen avautuu automaattisesti sivu, johon lisäät käsittelymaksun kuitin liitteenä. Viimeistele lähetys painamalla Tallennus valmis.

Jäikö hakematta lisäaikaa, vaikka sinulla olisi siihen vielä mahdollisuus?

Opiskeluoikeusaika on normiaika + lakisääteinen lisäaika. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittamisen normiaika on 210 opintopisteen laajuisessa tutkinnossa 3,5 vuotta, 240 opintopisteen 4 vuotta ja 270 opintopisteen 4,5 vuotta. Lakisääteinen lisäaika on yksi vuosi. Lakisääteistä lisäaikaa tulee hakea.

Ellet pysty suorittamaan tutkintoasi opiskeluoikeusaikana (normiaika + lakisääteinen lisäaika), sinun täytyy hakea harkinnanvaraista lisäaikaa. Harkinnanvarainen lisäaika voidaan myöntää vain vähäisiin tutkinnosta puuttuviin osiin, jos valmistuminen lisäaikana on realistista. Mikäli sinulla on todettu jokin opiskelukykyäsi heikentävä tekijä, voidaan harkinnanvaraista lisäaikaa myöntää myös yksilöllisesti. Harkinnanvaraista lisäaikaa voi hakea pääsääntöisesti vain lukukaudeksi kerrallaan, mutta kokonaisuudessaan enintään vuodeksi. Hakemuksen käsittelystä peritään 50 euron maksu, jonka tilitiedot löydät hakemuslomakkeelta.

Selvitä mahdollisuutesi lisäaikaan

Selvitä mahdollisuutesi lisäaikaan (lakisääteiseen tai harkinnanvaraiseen) opinto-ohjaajaltasi tai opintotoimistosta. Opintopalveluihin voit olla yhteydessä sähköpostitse: opintotoimisto.tamk@tuni.fi

Täältä löydät oman opinto-ohjaajasi

Suorita puuttuvat opinnot

Laadi suunnitelma (hops) puuttuvien opintojen suorittamiseen. Tarvittaessa viimeistele suunnitelma opinto-ohjaajan kanssa. Hakemuksen liitteenä tulee olla opiskelusuunnitelma ja tutkinnosta puuttuvien opintojen suorittamisesta suunnitelma aikatauluineen. Saat selville aiemmin suorittamasi opinnot esimerkiksi Oma Opintopolku -palvelusta tai pyytämällä opintosuoritusotteen opintopalveluista (opintotoimisto.tamk@tuni.fi).

Oma Opintopolku

Maksa käsittelymaksu

Maksa vaadittu käsittelymaksu. Käsittelymaksun tilitiedot löydät lomakkeelta.

Opiskeluoikeuden uudelleen myöntäminen

Hae opiskeluoikeuden palautusta

Hae opiskeluoikeuden palautusta (ja samalla saat lisäaikaa). Lisäajan hakeminen tapahtuu siten, että haet opiskeluoikeuden palauttamista. Jos saat myönteisen päätöksen, niin sinulle myönnetään samalla lisäaikaa. Tarkista päätöksestä mihin asti sinulle myönnettiin opiskeluoikeutta. Hakemuksen liitteenä tulee olla opiskelusuunnitelma, jossa on esitettynä tutkinnosta puuttuvien opintojen suorittamisesta suunnitelma aikatauluineen.  Harkinnanvaraisen hakemuksen liitteenä tulee olla myös kuitti käsittelymaksusta. Hae lisäaikaa sekä samalla opiskeluoikeuden uudelleen myöntämistä. Lisäajan hakemisen ohje ja lomake

Lisäajan hakemisen ohje ja lomake

Suoritatko tutkinnon valmiiksi avoimessa AMKissa ja haet sen jälkeen valmistumista

Jos harkinnanvaraista lisäaikaa ei myönnetä tai se on käytetty, voit suorittaa puuttuvat opinnot Avoimen AMKin kautta. Pohdi myös omaa tilannettasi ja resurssejasi suorittaa tutkinto valmiiksi noin vuoden kuluessa. Huomaathan, että opintojen vanhenemisaika on pääsääntöisesti 10 vuotta.

Laadi suunnitelma puuttuvista opinnoista

Laadi suunnitelma (hops) puuttuvista opinnoista. Viimeistele opinto-ohjaajan kanssa hopsisi. Opintorekisteriotteen saat opintotoimistosta. Opintotoimistoon voit olla yhteydessä sähköpostitse: opintotoimisto.tamk@tuni.fi

Täältä löydät oman opinto-ohjaajasi

Laadi suunnitelma puuttuvien opintojen suorittamiseen

Laadi suunnitelma puuttuvien opintojen suorittamiseen. Joten selvitä opinto-ohjaajan kanssa tutkinnosta puuttuvien opintojen suorittaminen ja opintojaksojen toteutusten tiedot (mm. Toteutuskoodit). Saat selville aiemmin suorittamasi opinnot esimerkiksi Oma Opintopolku -palvelusta tai pyytämällä opintosuoritusotteen opintopalveluista (opintotoimisto.tamk@tuni.fi).

Oma Opintopolku

Ota yhteys avoimeen AMKiin ja ilmoittaudu opintoihin

Ilmoittaudu opiskelijaksi avoimeen AMKiin tekemään tutkinto valmiiksi. Ilmoittautumisen yhteydessä on kirjattava hakemukseen suoritettavat opinnot opintojaksokoodeineen. Huom: Myös opinnäytetyö suoritetaan avoimessa AMKissa. Tarvittaessa voit myös olla tarvittaessa yhteydessä avoimeen AMKiin sähköpostitse avoinAMK@tuni.fi. Kun sinulle on muodostettu avoimeen AMKin opiskeluoikeus, saat ohjeet sähköpostilla opiskelun käytänteistä mm. käyttäjätunnusten aktivoimiseksi ja laskutuksesta. Avoimen AMKin opiskelijana maksat opinnoista 15 €/opintopiste suorittaessasi tutkinnosta puuttuvia opintoja, kuitenkin niin, että 12 kk aikana opinnot maksavat enintään 200 €.

Tutkinto valmiiksi avoimessa AMKissa ilmoittautumislomake

Suorita opinnot

Kun ilmoittautumiset ja tunnukset ovat kunnossa, ja olet saanut kutsun opinnoille avoimesta AMKista, voit aloittaa suorittamaan opintoja suunnitelman mukaisesti. Lisätietoja opintojesi suorittamiseen liittyen löydät alla olevasta osiosta: ”Opintojen suorittaminen avoimessa ammattikorkeakoulussa ja valmistuminen”. Ole yhteydessä opinto-ohjaajaasi, jos opintosi eivät etene suunnitellusti.

Hae opiskeluoikeuden palautusta

Voit päättää opintosi avoimessa AMKissa ja hakea opiskeluoikeuden palatusta, kun kaikki tutkinnosta puuttuvat opinnot on avoimessa AMKissa suoritettu ja arvioitu mukaan lukien myös opinnäytetyö. Hae opiskeluoikeuden uudelleen myöntämistä (hakemuksen käsittelymaksu 50 €).

Lomake opiskeluoikeuden uudelleen myöntämiseen

Maksa YTHS-maksu ja hae valmistumista

Kun olet saanut opiskeluoikeuden, opintoasiankoordinaattori siirtää avoimen AMKin suorituksesi opintorekisteriisi. Tämän jälkeen hae valmistumista. Muista myös maksaa YTHS-maksu. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun (Kela.fi)

Lisätietoa valmistumisen hakemisesta

          

   

Uusi opiskelijanumero

Avoimen AMKin opiskelijana saat uuden opiskelijanumeron. Muistathan myös, että avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana et ole oikeutettu opintososiaalisiin etuuksiin (opintotuki, opiskelijakortti, opiskeluterveydenhuolto jne.).

Ole säännöllisesti yhteydessä opinto-ohjaajaasi

On tärkeää, että olet aktiivisesti ja säännöllisesti yhteydessä opinto-ohjaajaasi opintojesi etenemisen aikana. Muistathan myös päivittää opiskelusuunnitelmaasi säännöllisesti aina opintojen edetessä.

Kun kaikki puuttuvat opinnot on suoritettu ja arvioitu

Voit päättää opintosi avoimessa AMKissa, kun kaikki tutkinnosta puuttuvat opinnot on avoimessa AMKissa suoritettu ja arvioitu. Ilmoita tästä avoimen AMKin yhteyshenkilölle ja hae opiskeluoikeuden uudelleen myöntämistä oheisen linkin kautta (hakemuksen käsittelymaksu 50 €). Huomaa, että opiskeluoikeuden uudelleen myöntämisen käsittely voi kestää useita päiviä, älä siis jätä tätä viime tippaan!

Lomake opiskeluoikeuden uudelleen myöntämiseen

Kun opiskeluoikeutesi on palautettu

Opintoasiainkoordinaattori ottaa sinuun yhteyttä, kun opiskeluoikeutesi on palautettu. Hän siirtää avoimessa AMKissa suorittamasi opinnot osaksi tutkintoa. Tämän jälkeen sinun pitää aktivoida tunnuksesi uudelleen, sillä siirretyt opinnot tulevat näkyviin alkuperäiselle opiskelijanumerollesi ja HOPSille. Huomaathan hakea valmistumista ajoissa, viimeistään 3 viikkoa ennen aikomaasi valmistumispäivää. Tarkat valmistumispäivämäärät löydät TAMKin käsikirjasta.

Lisätietoa valmistumisen hakemisesta löydät täältä

Maksa YTHS:n opiskeluterveydenhuoltomaksu

Huomaa, että opiskeluoikeuden palauttamisen jälkeen sinun tulee maksaa YTHS:n opiskeluterveydenhuoltomaksu kuluvalle lukukaudelle. Lisätietoja YTHS opiskelijaterveydenhuollosta ja maksuista löydät alla olevasta linkkilistasta (opiskeluterveydenhuolto).

Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun (Kela.fi)

Onnea valmistuvalle!

Suoritettuasi AMK- tai YAMK-tutkinnon voit täydentää osaamistasi monin eri tavoin. Jatkuvan oppimisen vaihtoehtoihin ja jatko-opintoihin voit käydä tutustumassa alla olevasta linkistä. Jos sinulla on työpaikka tiedossa, kannattaa tutustua oman alasi ammattiliittoon ja liittyä työttömyyskassaan. Jos sinulla ei ole työpaikkaa tai työsi on osa-aikaista, kannattaa olla yhteydessä omaan te-toimistoosi sekä kaupunkisi työllisyyspalveluihin. Henkilökohtaisissa talouskysymyksissä ole yhteydessä Kelaan. Ole avoin kaikille kiinnostaville urapoluille ja tartu ennakkoluulottomasti uusiin mahdollisuuksiin! Onnea valmistuvalle!

Mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen

Lataa tästä itsellesi opiskelusuunnitelmalomake

Hyödyllisiä linkkejä

Yhteystiedot

Opintopalvelut

Palvelupiste sijaitsee Palvelukadulla (B1-44), Palvelupiste palvelee sinua arkisin klo 9 - 14 lähipalveluna. Palvelupisteelle voit laittaa sähköpostia osoitteella palvelupiste.tamk [at] tuni.fi (palvelupiste[dot]tamk[at]tuni[dot]fi). Tarkempia tietoja Palvelupisteestä ja aukioloista.

Opinto-ohjaajat

Opinto-ohjaajien sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi [at] tuni.fi

Avoin AMK

Avoimen ammattikorkeakoulun palveluosoite: avoinamk [at] tuni.fi (avoinamk[at]tuni[dot]fi)

Löydät heidät myös Kuntokadun pääkampukselta huoneesta B1-22a

TAMKin yhteystiedot