Hyppää pääsisältöön

Vertaistuki

Tampereen yliopisto ja TAMK

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoille on tarjolla monia erilaisia tukimuotoja ja ohjauspalveluita. Yksi tärkeimmistä opiskelijoiden tuen muodoista on muilta opiskelijoilta saatava vertaistuki.

Vertaistuki on monesti epävirallista; opiskelukavereilta tai samoja kursseja käyviltä kanssaopiskelijoilta saatavia vinkkejä, neuvoja ja apua. TAMKilla on kuitenkin myös virallistettuja vertaistuen muotoja, jotka esitellään tässä artikkelissa. Jos kaipaat tukea opiskeluelämässä pärjäämiseen, hyvinvointiisi tai haluat tavata uusia ihmisiä opintojesi lomassa, niin lähde rohkeasti mukaan vertaistuen ryhmiin!

Jos olet kiinnostunut auttamaan opiskelutovereitasi, niin tule mukaan vertaisohjaajaksi! Moni vertaistuen toiminnoista on opinnollistettu, eli saat ohjaajana toimimisesta opintopisteitä ja pääset kehittämään työelämätaitojasi. Vertaisohjaajat saavat tehtäviinsä koulutuksen.

Tuutorointi

Tampereen ammattikorkeakoulussa jokaiselle aloittavalle päivätoteutuksen ryhmälle on nimetty ensimmäiselle lukuvuodelle opiskelijatuutorit. Tuutori on kokeneempi saman alan, opiskelija, jonka tehtävänä on tutustuttaa uusi opiskelija TAMKiin, opiskelijayhteisöön ja korkeakoulumme tapoihin. Tuutori on usein ensimmäinen kanssaopiskelija, jonka uusi opiskelija lukukauden alussa tapaa.

Tuutorointia järjestää Opiskelijakunta Tamko, läheisessä yhteistyössä TAMKin henkilökunnan kanssa. Tuutorointia tarjotaan niin suomen- kuin englanninkielisissäkin tutkinto-ohjelmissa aloittaville opiskelijoille. Lisäksi vaihto-opiskelijoille nimetään omat kansainvälisyys-tuutorit. Vertaistukea voit myös hakea Vertaiskoutseilta, missä vaiheessa opintojasi tahansa!

Tuutoroinnin muodot TAMKissa ovat:

  • Vertaistuutori
  • Degreetuutori
  • Kansainvälisyys-tuutori
  • Vertaiskoutsi

Hae mukaan: Kaikki opiskelijatuutoroinnin muodot ovat opintojaksoja, joiden suorittamisesta saa opintopisteitä. Tuutorit koulutetaan tehtäväänsä. Tuutoriksi hakeudutaan Tamkon tuutorihaun kautta.

Lue lisää opiskelijatuutoroinnista Tamkon sivulta!

Hyvinvoinnin ja jaksamisen vertaistuki

Opintojen aikana saatat kohdata erilaisia haasteita omassa hyvinvoinnissasi tai jaksamisessasi. Nämä tilanteet eivät välttämättä johdu suoraan opinnoistasi, mutta ne voivat silti asettaa opintiellesi esteitä. TAMKilla on tarjolla erilaisia tukimuotoja hyvinvoinnin ja jaksamisen tueksi, ja näihin haasteisiin pureudutaan myös vertaistuen kautta.

1) Parvi

Parvi on täällä, jotta yksikään opiskelija ei jäisi yksin. TAMK Parvi tarjoaa matala kynnyksen tukipalveluita, vertaistukea ja erilaisia kohtaamisia. Parvi-tilassa (TAMKin pääkampus, B1-24) on mm. viikoittain asiantuntijoiden päivystyksiä, joihin voit tulla walk-in-periaatteella varaamatta aikaa. Parvessa järjestetään myös erilaisia ryhmiä ja muuta vertaistuellista toimintaa (lue lisää kohdasta Opiskelun vertaistuki.) Tilaan voit tulla opiskelemaan yksin tai ryhmässä aina, kun tila on vapaana.

Parven kalenterista löydät kaiken Parven toiminnan koottuna yhdelle alustalle. Tervetuloa seuraamaan myös @tamkparvi -tiliä Instagramissa!

2) Myötätuntomentorointi

Nyyti ry:n Myötätuntoa korkeakouluihin -hankkeessa kehitetty opiskelijoiden myötätuntomentorointi vertaisryhmissä käynnistettään TAMKilla keväällä 2023. Ryhmät ovat opiskelijoiden vertaisryhmiä, joissa kohdataan mukavassa ilmapiirissä ja tutustutaan yhdessä myötätunnon ja itsemyötätunnon mahdollisuuksiin ja haasteisiin sekä vahvistetaan yhteistä kykyämme myötätuntoiseen asenteeseen ja toimintaan. Myötätuntomentorointi tarjoaa yhden mahdollisuuden kohdata toisia, keskustella kasvotusten opiskelijatovereiden kanssa ja keskittyä hyvään sekä sellaisiin asioihin, mihin voi vaikuttaa. Ryhmän toimintaan kuuluu yhteistä keskustelua myötätuntoon liittyvistä aiheista sekä muun muassa myötätuntoiseen vuorovaikutukseen ja itsemyötätuntoon liittyviä harjoituksia.

Ryhmien vertaisohjaajat koulutetaan tehtävään.

  • Mukaan myötätuntomentoroinnin ryhmiin: uudet myötätuntomentorointiryhmät käynnistyvät keväällä 6.2.2023. Ilmoittautuminen ryhmiin aukeaa vuoden 2023 alussa, seuraa Parven ja Intran viestintää.

Lisätietoa ja Video

Opiskelun vertaistuki

1) Parven vertaistukiryhmät

TAMKin opiskelijat järjestävät Parvessa toisille opiskelijoille monenlaista vertaistuellista toimintaa, joka on avointa kaikille TAMKin opiskelijoille. Pysyt ajan tasalla kaikista järjestettävistä ryhmistä Parven kalenterista.

2) Sparrikset

Voit kehittää opiskelutaitojasi osallistumalla Sparris-pajoihin eli opiskelutaitotyöpajoihin yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Sparris-pajojen aiheet käsittelevät monipuolisesti erilaisia opiskelun kannalta oleellisia taitoja. Pajoja vetävät TAMKin erityisopettajat ja opintokuraattorit niin Parvi-tilassa kuin etänä Zoomissa.

Voit käydä Sparris-pajoissa kerran tai osallistua vaikka kaikkiin! Pajoihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

3) Kahdenkeskistä opiskelu- ja kaveriseuraa voit etsiä ja löytää koko TAMKille avoimesta StudyBuddy -Moodlesta! Liity Moodle-alueelle, lisää sinne oma ilmoituksesi ja vastaa muiden jättämiin viesteihin.

Vapaa-ajan vertaistuki

Opiskelun sujuminen ja hyvinvointi nojaavat vahvasti mielekkääseen kokonaisvaltaiseen opiskelijaelämään. Kavereiden ja vapaa-ajan aktiviteettien löytäminen ei kuitenkaan aina ole mutkatonta. Yliopistoyhteisömme tarjoaa onneksi paljon erilaisia mahdollisuuksia löytää uusia tuttavuuksia sekä kiinnostavaa tekemistä.

1) Yhteisössämme vapaa-ajan vertaistukea ovat tarjonneet jo pitkään lukuisat ainejärjestöt ja kerhot. Järjestötoimintaan mukaan lähteminen on antoisaa, opettavaista ja mukavaa vapaa-ajan tekemistä, ja järjestöissä pääset vaikuttamaan aktiivisesti opiskelijoiden arkeen TAMKissa.

Tutustu Tamkon piirissä toimiviin ainejärjestöihin ja kerhoihin!

Harrastejärjestöjä on myös paljon yliopiston puolella ja useaan niihin pääsee mukaan kaikki korkeakouluyhteisön opiskelijat. Näet ylioppilaskunnna alla toimivat harrastejärjestöt täältä.

2) Suomen kielen kerho

Suomen kielen kerhossa pääsee kohtaamaan muita opiskelijoita rennosti keskustelun merkeissä. Kerroilla on joka kerta eri teema mistä keskustellaan. Paikalle toivotaan myös suomalaisia opiskelijoita, jotta ulkomaalaisilla opiskelijoilla on mahdollisuus puhua suomea käytännössä ja tutustua suomalaisiin opiskelijoihin myös. Apukielenä käytämme englantia. Jos olet onnekas, voit löytää jopa uuden ystävän.

Tapahtumat ja ilmoittautumiset löydät JobTeaseristä! Ilmoittautuminen on vapaaehtoista, voit myös tulla paikalle ilman ilmoittautumista.

 

 

Julkaistu: 2.12.2021
Päivitetty: 17.2.2023