Hyppää pääsisältöön

Vertaistuki

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoille on tarjolla monia erilaisia tukimuotoja ja ohjauspalveluita. Yksi tärkeimmistä opiskelijoiden tuen muodoista on muilta opiskelijoilta saatava vertaistuki.

Vertaistuki on monesti epävirallista; opiskelukavereilta tai samoja kursseja käyviltä kanssaopiskelijoilta saatavia vinkkejä, neuvoja ja apua. TAMKilla on kuitenkin myös virallistettuja vertaistuen muotoja, jotka esitellään tässä artikkelissa. Jos kaipaat tukea opiskeluelämässä pärjäämiseen, hyvinvointiisi tai haluat tavata uusia ihmisiä opintojesi lomassa, niin lähde rohkeasti mukaan vertaistuen ryhmiin!

Jos olet kiinnostunut auttamaan opiskelutovereitasi, niin tule mukaan vertaisohjaajaksi! Moni vertaistuen toiminnoista on opinnollistettu, eli saat ohjaajana toimimisesta opintopisteitä ja pääset kehittämään työelämätaitojasi. Vertaisohjaajat saavat tehtäviinsä koulutuksen.

Opiskelijatuutorointi

Tampereen ammattikorkeakoulussa jokaiselle aloittavalle päivätoteutuksen ryhmälle on nimetty ensimmäiselle lukuvuodelle opiskelijatuutorit. Tuutori on kokeneempi saman alan, opiskelija, jonka tehtävänä on tutustuttaa uusi opiskelija TAMKiin, opiskelijayhteisöön ja korkeakoulumme tapoihin. Tuutori on usein ensimmäinen kanssaopiskelija, jonka uusi opiskelija lukukauden alussa tapaa.

Tuutorointia järjestää Opiskelijakunta Tamko, läheisessä yhteistyössä TAMKin henkilökunnan kanssa. Tuutorointia tarjotaan niin suomen- kuin englanninkielisissäkin tutkinto-ohjelmissa aloittaville opiskelijoille. Lisäksi vaihto-opiskelijoille nimetään omat kansainvälisyys-tuutorit.

Tuutoroinnin muodot TAMKissa ovat:

  • Vertaistuutori
  • Degreetuutori
  • Kansainvälisyys-tuutori

Hae mukaan: Kaikki opiskelijatuutoroinnin muodot ovat opintojaksoja, joiden suorittamisesta saa opintopisteitä. Tuutorit koulutetaan tehtäväänsä. Tuutoriksi hakeudutaan Tamkon tuutorihaun kautta.

Lue lisää opiskelijatuutoroinnista Tamkon sivulta!

Hyvinvoinnin ja jaksamisen vertaistuki

Opintojen aikana saatat kohdata erilaisia haasteita omassa hyvinvoinnissasi tai jaksamisessasi. Nämä tilanteet eivät välttämättä johdu suoraan opinnoistasi, mutta ne voivat silti asettaa opintiellesi esteitä. TAMKilla on tarjolla erilaisia tukimuotoja hyvinvoinnin ja jaksamisen tueksi, ja näihin haasteisiin pureudutaan myös vertaistuen kautta.

1) TAMK Parvi

Parvi on täällä, jotta yksikään opiskelija ei jäisi yksin. TAMK Parvi tarjoaa matala kynnyksen tukipalveluita, vertaistukea ja erilaisia kohtaamisia. Parvi-tilassa (TAMKin pääkampus, B1-24) on mm. viikoittain asiantuntijoiden päivystyksiä, joihin voit tulla walk-in-periaatteella varaamatta aikaa. Parvessa järjestetään myös erilaisia ryhmiä ja muuta vertaistuellista toimintaa (lue lisää kohdasta Opiskelun vertaistuki.) Tilaan voit tulla opiskelemaan yksin tai ryhmässä aina, kun tila on vapaana.

Parven kalenterista löydät kaiken Parven toiminnan koottuna yhdelle alustalle. Tervetuloa seuraamaan myös @tamkparvi -tiliä Instagramissa!

2) Muiden toimijoiden vertaisryhmät kuten YTHS, Nyyti Ry ja Mieli Ry 

Opiskelun vertaistuki

1) Parven vertaistukiryhmät

TAMKin opiskelijat järjestävät Parvessa toisille opiskelijoille monenlaista vertaistuellista toimintaa, joka on avointa kaikille TAMKin opiskelijoille. Pysyt ajan tasalla kaikista järjestettävistä ryhmistä Parven kalenterista.

2) Sparris-pajat

Voit kehittää opiskelutaitojasi osallistumalla Sparris-pajoihin eli opiskelutaitotyöpajoihin yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Sparris-pajojen aiheet käsittelevät monipuolisesti erilaisia opiskelun kannalta oleellisia taitoja. Pajoja vetävät TAMKin erityisopettajat ja opintokuraattorit niin Parvi-tilassa kuin etänä Zoomissa.

Voit käydä Sparris-pajoissa kerran tai osallistua vaikka kaikkiin! Pajoihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

3) Suomen kielen kerho

Suomen kielen kerhossa pääsee kohtaamaan muita opiskelijoita rennosti keskustelun merkeissä. Kerhossa on joka kerralla eri teema, josta keskustellaan. Paikalle toivotaan myös suomalaisia opiskelijoita, jotta ulkomaalaisilla opiskelijoilla on mahdollisuus puhua suomea käytännössä ja tutustua myös suomalaisiin opiskelijoihin. Apukielenä käytetään englantia. Jos olet onnekas, voit löytää jopa uuden ystävän. Kerhoon ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Lisätietoa löydät TAMK Parven kalenterista ja Intrasta.

Vapaa-ajan vertaistuki

Opiskelun sujuminen ja hyvinvointi nojaavat vahvasti mielekkääseen kokonaisvaltaiseen opiskelijaelämään. Kavereiden ja vapaa-ajan aktiviteettien löytäminen ei kuitenkaan aina ole mutkatonta. Yliopistoyhteisömme tarjoaa onneksi paljon erilaisia mahdollisuuksia löytää uusia tuttavuuksia sekä kiinnostavaa tekemistä.

1) Yhteisössämme vapaa-ajan vertaistukea ovat tarjonneet jo pitkään lukuisat ainejärjestöt ja kerhot. Järjestötoimintaan mukaan lähteminen on antoisaa, opettavaista ja mukavaa vapaa-ajan tekemistä, ja järjestöissä pääset vaikuttamaan aktiivisesti opiskelijoiden arkeen TAMKissa.

Tutustu Tamkon piirissä toimiviin ainejärjestöihin ja kerhoihin!

Harrastejärjestöjä on myös paljon yliopiston puolella ja useaan niihin pääsee mukaan kaikki korkeakouluyhteisön opiskelijat. Näet ylioppilaskunnna alla toimivat harrastejärjestöt täältä.

2) Opiskelijan Tampere - Tutustu ja osallistu opiskelijatapahtumiin 

3) Kolmannen sektorin toimijat kuten Kamula

Julkaistu: 2.12.2021
Päivitetty: 19.4.2024