Hyppää pääsisältöön
TAMKin opiskelijan käsikirja

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuollon palvelut tutkinto-opiskelijoille tuottaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS).


Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n palveluja voivat käyttää kaikki ammattikorkeakoulussa tutkintoa suorittavat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnä oleviksi. 

YTHS:n opiskeluterveydenhuollon piiriin kuuluvat 

  • ammattikorkeakouluopiskelijat (ammattikorkeakoulututkinto tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto) 

YTHS:n opiskeluterveydenhuollon piiriin eivät kuulu 

  • saapuvat kansainväliset vaihto-opiskelijat 
  • avoimen korkeakoulun opiskelijat 
  • täydennyskouluttautuvat 
  • tilauskoulutusopiskelijat 

YTHS:n tehtävänä on järjestää terveyden- ja sairaanhoitopalvelut opiskelijoille, edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä edistää opiskeluympäristön ja -yhteisön hyvinvointia. Katso täältä YTHS-esittely.

Missä? 

Yleis- ja mielenterveyden palvelut 
YTHS Tampere / Tulli 
Käyntiosoite: 
Pakkahuoneenaukio 2, 33100 Tampere 
Käynti Tullikadun puolelta (A-porras) 
Sijainti kartalla 

Suunterveyden palvelut
YTHS Tampere / Hervanta 
Käyntiosoite 
Korkeakoulunkatu 6, 33720 Tampere 
Sijainti kartalla 

YTHS:n asiakkaana voit tarvittaessa käyttää kaikkia YTHS:n omia palvelupisteitä ympäri Suomea. Näitä voi siis käyttää kaikki YTHS:n piiriin kuuluvat opiskelijat, riippumatta opiskelupaikkakunnasta. Näiden lisäksi Tampereen ulkopuolella opiskelevilla on mahdollisuus käyttää oman opiskelupaikkakunnan yhteistyökumppaneiden palveluita. 

Terveydenhoitomaksu 

YTHS:n palveluihin oikeutetut ammattikorkeakouluopiskelijat maksavat lukukausikohtaisen terveydenhoitomaksun Kelalle. YTHS:n palveluihin oikeutettuja ovat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnä olevaksi ja suorittavat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa. 

Sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu aina, jos olet oikeutettu YTHS:n palveluihin. Et voi saada maksusta vapautusta esimerkiksi siksi, että käytät YTHS:n palvelujen sijaan työterveyshuollon palveluja, tai siksi, että et saa opintotukea. 

Terveydenhoitomaksusta ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa OmaKelassa oma-aloitteisesti lukukausittain. Lue ohje, miten maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun. 

Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi. 

  • Syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12. 
  • Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7. 

Sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua, jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti. Lue lisää kohdasta Miten toimin, jos kuulun toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan? 
 
Terveydenhoitomaksu

Terveydenhoitomaksun suuruus tarkistetaan vuosittain ja se vahvistetaan marraskuun loppuun mennessä. Tarkista summa Kelan verkkosivuilta. YTHS:n palveluista ei peritä käyntimaksuja, mutta peruuttamattomista ajoista peritään maksu. 

Tärkeitä linkkejä:

Julkaistu: 27.2.2019
Päivitetty: 19.4.2024