Hyppää pääsisältöön

Opiskeluterveydenhuolto

Tampereen yliopisto ja TAMK

Vuoden 2021 alusta lähtien opiskeluterveydenhuollon palvelut tutkinto-opiskelijoille tuottaa Yliopppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS). Katso tarkemmat tiedot alla.

 

Opiskeluterveydenhuolto 1.1.2021 lähtien

Opiskeluterveydenhuollon palvelut kaikille tuottaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS).

Ketä koskee?

1.1.2021 alkaen YTHS:n palveluja voivat käyttää kaikki ammattikorkeakoulussa perustutkintoa suorittavat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnä oleviksi.

YTHS:n opiskeluterveydenhuollon piiriin kuuluvat

· ammattikorkeakouluopiskelijat (ammattikorkeakoulututkinto tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto)

YTHS:n opiskeluterveydenhuollon piiriin eivät kuulu

· saapuvat kansainväliset vaihto-opiskelijat

· avoimen korkeakoulun opiskelijat

· täydennyskouluttautuvat

· tilauskoulutusopiskelijat

Mitä sisältää?

1. Opiskeluympäristö- ja opiskeluyhteisötyö

2. Terveydenhoitopalvelut: Yksilöllinen terveyden ja hyvinvoinnin sekä opiskelukyvyn seuraaminen ja edistäminen

3. Sairaanhoitopalvelut: Perusterveydenhuollon sairaanhoidon ja suunterveyden palvelu

Missä?

Palvelupiste Tampereella sijaitsee keskustassa osoitteessa Kalevantie 3 sekä suunterveydenpalvelut keskitetysti Hervannassa osoitteessa Korkeakoulunkatu 6.

YTHS:n asiakkaana voit tarvittaessa käyttää kaikkia YTHS:n omia palvelupisteitä, joita on 23 ympäri Suomea. Näitä voi siis käyttää kaikki YTHS:n piiriin kuuluvat opiskelijat, riippumatta opiskelupaikkakunnasta. Näiden lisäksi Tampereen ulkopuolella opiskelevilla on mahdollisuus käyttää oman opiskelupaikkakunnan yhteistyökumppaneiden palveluita.

Terveydenhoitomaksu

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakouluopiskelijat maksavat tammikuusta 2021 alkaen lukukausikohtaisen terveydenhoitomaksun Kelalle. YTHS:n palveluihin oikeutettuja ovat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnä olevaksi ja suorittavat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa.

Sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu aina, jos olet oikeutettu YTHS:n palveluihin. Et voi saada maksusta vapautusta esimerkiksi siksi, että käytät YTHS:n palvelujen sijaan työterveyshuollon palveluja, tai siksi, että et saa opintotukea.

Terveydenhoitomaksusta ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa OmaKelassa oma-aloitteisesti lukukausittain. Lue ohje, miten maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi.

  • Syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12.
  • Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7.

Kuinka paljon?

Terveydenhoitomaksun suuruus tarkistetaan vuosittain ja se vahvistetaan marraskuun loppuun mennessä. Tarkista summa Kelan verkkosivuilta. Karkean ennakkoarvion mukaan terveydenhoitomaksun suuruusluokka vuonna 2021 on 38,5 euroa lukukaudessa eli noin 77 euroa lukuvuodessa.

YTHS:n palveluista ei peritä käyntimaksuja, mutta peruuttamattomista ajoista peritään maksu.

Valinnanvapaus

Opiskeluterveydenhuollon palvelut eivät ole valinnanvapauden piirissä, joten opiskelija ei voi valita jatkavansa Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhuollon palveluiden käyttöä. Opiskelija voi kuitenkin terveydenhuoltolain nojalla halutessaan valita käyttävänsä YTHS:n opiskeluterveydenhuollon palveluiden lisäksi ja/tai sijaan kotikuntansa terveysaseman palveluita.
 
Terveydenhuoltolain (30.12.2010/1326) mukaisesti potilaalla on mahdollisuus valita terveysasema ja erikoissairaanhoidon yksikkö kaikista Suomen julkisista terveysasemista ja sairaaloista. Opiskelija voi siis kuntalaisena valita, mistä kotikuntansa terveyskeskuksen terveysasemalta hän saa terveyttä ja hyvinvointia edistävät palvelut sekä sairaanhoidon.
 
Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta annetun lain (695/2019) esitöissä on esityksen tavoitteissa ja keskeisissä ehdotuksissa huomioitu, että opiskelijoiden terveyden- ja sairaanhoidon järjestäminen on perusteltua ensisijaisesti opiskeluterveydenhuollossa, mikä pienentää riskiä siihen, että opiskelijan oireita ja sairauksia tutkittaisiin tai hoidettaisiin yksittäiskäynteinä ja diagnoosikeskeisesti ilman, että arvioitaisiin niiden vaikutuksia opiskelukykyyn tai pysähdyttäisiin miettimään mahdollisia opiskeluun tai muuhun elämäntilanteeseen liittyviä taustatekijöitä (HE 145/2018 vp, s. 22). On siis hyvä muistaa, että opiskeluterveydenhuoltoa koskevan muutoksen tavoitteena on parantaa opiskeluterveydenhuollon palvelujen laatua ja saatavuutta yhdenvertaisesti kaikille korkeakouluopiskelijoille. 

YTHS tervehtii opiskelijoita

YTHS uudelle opiskelijalle 2021, katso video.

Lisätiedot:

https://www.yths.fi/yths/yths-2021/

https://www.kela.fi/korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksu

Julkaistu: 27.2.2019
Päivitetty: 5.12.2022