Hyppää pääsisältöön

Usein kysytyt kysymykset – Sähköpostilistat

Tampereen yliopisto ja TAMK

Miten löydän vanhalle TAMKin sähköpostilistalle vastaavan uuden tuni-listan?

Voit etsiä TAMK-alkuisia listoja, joiden listan nimessä on haettava asia osoitteessa https://oma.tamk.fi/postituslistahaku.php

Listalle liittyminen ja siltä eroaminen

Kuinka lisään uusia osoitteita listalle?

Osoitteita lisätään hallintaliittymän osiossa Membership Management -> Mass Subscription. Voit joko kirjoittaa tai liittää leikepöydältä yhden tai useampia osoitteita kerrallaan (osoite per rivi) tekstin "Enter one address per line below..." alapuolella olevaan laatikkoon. Paina lopuksi Submit Your Changes -nappia sivun alalaidassa.

Kuinka lisään uusia osoitteita siten, ettei uusille listalaisille lähetetä tervetuloviestiä?

Mene hallintaliittymän osioon Membership Management -> Mass Subscription. Valitse kohdassa "Send welcome messages to new subscribees?" vaihtoehto No.

Kuinka henkilö voi lisätä itse itsensä listalle?

Listalle voi liittyä selaimella osoitteessa http://lists.tuni.fi/mailman/listinfo/listan-nimi/ tai lähettämällä osoitteeseen listan-nimi-request(at)lists.tuni.fi viestin, jonka otsikko on "subscribe". Listan asetuksista riippuen vaaditaan lisäksi liittyjän, listan vastuuhenkilön (admin) tai molempien vahvistus.

Kuinka henkilö voi poistaa itse itsensä listalta?

Listalta voi poistua joko osoitteessa http://lists.tuni.fi/mailman/listinfo/listan-nimi/ tai lähettämällä osoitteeseen listan-nimi-request(at)lists.tuni.fi viestin, jonka otsikko on "unsubscribe".

Kuinka muutan listan asetuksia niin, ettei minun tarvitse hyväksyä jokaista listalle liittymistä?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa Privacy options -> Subscription rules: valitse subscribe_policyn kohdalla vaihtoehto Confirm.

Kuinka estän listan jäsenien omatoimisen poistumisen listalta?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa Privacy options -> Subscription rules: valitse unsubscribe_policyn kohdalla vaihtoehto Yes.

Kuinka poistan listan tilaajan osoitteen listalta?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa Membership Management -> Membership List: valitse poistettavan käyttäjän kohdalta "unsub" ja paina Submit Your Changes -nappia.

Listan asetukset

Kuinka teen muutoksia listani asetuksiin?

Kunkin listan hallintaliittymä löytyy osoitteesta http://lists.tuni.fi/mailman/admin/listan-nimi/. Postilistan ylläpitäjillä on ylläpitoa varten erilliset salasanat, jotka he saavat tilauksen yhteydessä.

Kuinka lisään tai vaihdan listan ylläpitäjiä?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa General Options: kirjoita halutut osoitteet kohtaan owner ja paina Submit Your Changes -nappia sivun alalaidassa. Huom.: muista myös kertoa uusille ylläpitäjille listan ylläpitosalasana, sillä ilman sitä ei listan ylläpito onnistu.

Kuinka sallin valikoitujen listan ulkopuolisten lähettää viestejä listalle joutumatta moderoiduksi?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa Privacy options -> Sender filters: kirjoita halutut osoitteet kohtaan accept_these_nonmembers ja paina Submit Your Changes -nappia sivun alalaidassa.

Kuinka sallin kaikkien @tuni.fi-päätteisten osoitteiden lähettää viestejä listalle joutumatta moderoiduksi?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa Privacy options -> Sender filters: lisää ^.*(at)tuni.fi kohtaan accept_these_nonmembers ja paina Submit Your Changes -nappia sivun alalaidassa.

Kuinka sallin kenen tahansa lähettää viestejä listalle joutumatta moderoiduksi?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa Privacy options -> Sender filters: valitse kohdassa generic_nonmember_action vaihtoehto Accept ja paina Submit Your Changes -nappia sivun alalaidassa. (Kannattaa kuitenkin miettiä, onko Accept järkevä vaihtoehto.)

Kuinka asetan listan jäsentenkin lähettämät viestit moderoinnin piiriin?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa Membership Management -> Membership List: valitse kohdassa "Set everyone's moderation bit..." vaihtoehto On ja paina Set-nappia.

Kuinka listalle saa lähetettyä viestejä piilokopioina niiden joutumatta moderoiduksi (Message has implicit destination)?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa Privacy options -> Recipient filters: valitse kohdassa require_explicit_destination vaihtoehto No ja paina Submit Your Changes -nappia sivun alalaidassa.

Kuinka estän viestien joutumisen moderoiduksi liian suuren koon takia?

Yksittäisen viestin sallittua maksimikokoa voi säätää hallintaliittymän osiossa General Options: kirjoita kohtaan max_message_size maksimikoko kilotavuina ja paina Submit Your Changes -nappia sivun alalaidassa. Jos on syytä uskoa, että listalle tulee isoja, legitiimejä viestejä, kannattaa kokorajoitus poistaa kokonaan antamalla arvoksi "0".

Kuinka estän viestien joutumisen moderoiduksi liian monen vastaanottajan takia?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa Privacy options -> Recipient filters: aseta kohdassa max_num_recipients haluttu vastaanottajien enimmäismäärä ja paina Submit Your Changes -nappia sivun alalaidassa. Jos vastaanottajien enimmäismäärän tarkistus halutaan pois päältä, tapahtuu se antamalla arvoksi "0".

Kuinka saan moderointiin joutuneet viestit häviämään automaattisesti tietyn ajan kuluttua?

Tämän asetuksen voi ottaa käyttöön hallintaliittymän osiossa General Options: laita kohdassa max_days_to_hold haluttu päivien lukumäärä ja paina Submit Your Changes -nappia sivun alalaidassa.

Kuinka estän Bounce action notification- ja Unsubscribe notification -viestien tulemisen?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa Bounce processing: valitse kohdassa bounce_notify_owner_on_disable vaihtoehto No ja/tai kohdassa bounce_notify_owner_on_removal vaihtoehto No ja paina Submit Your Changes -nappia sivun alalaidassa.

Listan hallinta

Kuinka tulisi toimia, kun saan hyväksymisviestin ilmiselvästä spämmistä?

Seuraa linkkiä hyväksymissivulle ja valitse vaihtoehto Discard, jolloin spämmiviesti hävitetään vähin äänin, eikä turhaan yritetä lähettää roskapostittajalle ilmoitusta perille menemättömästä viestistä.

Kuinka pääsen näkemään kaikki listani jäsenet?

Listan jäsenet näkyvät osoitteessa http://lists.tuni.fi/mailman/roster/listan-nimi/ (vaatii oletuksena listan ylläpitäjän salasanan).

Kuinka saan edellisen kohdan osoitteet näkymään "selväkielisinä"?

Tämän voi tehdä hallintaliittymän osiossa Privacy options -> Subscription rules: valitse kohdassa obscure_addresses vaihtoehto No ja paina Submit Your Changes -nappia sivun alalaidassa.

Miksi sain viestin otsikolla "Uncaught bounce notification"?

Jokaiseen sähköpostilistaan liittyy joukko apuosoitteita, jotka ovat muotoa listan-nimi-jotain@lists.tuni.fi. Yksi näistä apuosoitteista on listan-nimi-bounces@lists.tuni.fi. Se on tarkoitettu perille menemättömien viestien aiheuttamien virheilmoitusten (engl. bounce) automaattista prosessointia varten. Kyseiseen osoitteeseen lähetetyt viestit ovat määrämuotoisia ja ohjelmallisesti generoituja, ja Mailman osaa käsitellä ne asianmukaisesti. Jos sen sijaan kyseiseen osoitteeseen lähetetään jotain muuta kuin sähköpostipalvelimen automaattisesti luoma virheilmoitus, niin Mailman ei tiedä, mitä tehdä sen kanssa, ja lähettää siksi oletuksena asiasta ilmoituksen listan ylläpitäjälle. "Uncaught bounce notification" -viesti on siis (lähes poikkeuksetta) merkki siitä, että joku on vahingossa lähettänyt viestinsä sähköpostilistan varsinaisen osoitteen sijaan tuohon bounces-apuosoitteeseen.

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi)
helpdesk.tuni.fi

Julkaistu: 11.6.2019
Päivitetty: 20.2.2024