Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijat suunnittelivat uuden kaupunginosan Riihimäelle

Julkaistu 7.5.2019
Tampereen yliopisto
Riihimäen varikon sairaalarakennus vuodelta 1913Riihimäen varuskunta-alueella sijaitsee muun muassa sairaalarakennus vuodelta 1913.
Riihimäen varuskunta-alueen eteläosa muuttuu uudeksi kaupunginosaksi Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden suunnitelmissa. Opiskelijoiden, Senaatti-kiinteistöjen ja Metsähallituksen yhteistyönä laaditut kehittämisvisiot julkaistaan maanantaina 13.5. Tampereella pidettävässä palkintojenjakotilaisuudessa.

Yhteensä lähes viidessätoista kilpailutyössä on laadittu vapautuvalle varuskunta-alueelle ja Metsähallituksen maalle tulevaisuuden skenaarioita, jotka täydentävät Riihimäen kaupunginvaltuuston 4.2.2019 hyväksymää asemanseudun ja keskustan visiota.

Varuskunta-alue ulottuu Riihimäen keskustan tuntumaan ja muodostaa keskeisen osan Riihimäen taajama-aluetta, joka on ollut viime vuosiin saakka suljettu ulkopuolisilta. Alueen jatkokehittämisestä vastaavat maanomistajien edustajat yhteistyössä Riihimäen kaupungin kanssa.

- Kilpailuehdotukset ovat erinomaisia vaihtoehtoja alueen uuden käytön pohdintaan, sanoo kaavoitusinsinööri Jani Viisanen Metsähallituksesta.

- Saimme opiskelijoilta hyviä näkemyksiä tyhjenevien rakennusten uuteen elämään, kertoo kiinteistökehityspäällikkö Elias Rainio Senaatti-kiinteistöistä.

Suunnittelun ohjauksessa kurssin vetäjät Ari Rahikainen ja Eric Rawlins ohjeistivat opiskelijoiden päämääräksi alueen mahdollisuuksien tunnistamisen yleiskaavassa määritellyn käyttötarkoituksen rinnalla. Opiskelijoiden lähtökohtina olivat alueen sijainti Riihimäen kaupunkirakenteessa, varuskunnan vanha rakennuskanta, luonto ja maasto sekä Riihimäen kaupungin liikenneyhteydet.

Vielä nimeämätön kaupunginosa ei ainoastaan jatka kaupungin nykyistä rakennetta, vaan luo perustaa ja kehystä Riihimäen kehittymiselle ja kasvulle. Vapautuva varuskunta-alue luo mahdollisuuksia uudenlaiselle työn, opiskelun ja asumisen kaupunginosalle. Aikaisemmin suljettuna ollut alue yhdistyisi muihin kaupunginosiin täydentäen keskustan kehitysvisiota, riihimäkeläisten palvelutarjontaa, liike-elämää ja asumisen muotoja.

Kilpailutöiden perusteella on nähtävissä, että alueella on selkeä potentiaali keskeiseksi Riihimäen kaupunginosaksi ja jopa kehityksen moottoriksi. Vaikka kaupunginosia ei rakenneta nopeasti, maailma muuttuu koko ajan ympärillä ja kehityksen vauhti kiihtyy.

- Opiskelijoiden suunnittelutyöt ovat hyvä perusta ennakoinnille. Ne eivät ole vain teoriaa vaan voivat muodostaa fyysisen aluerakentamisen juuret, toteaa Riihimäen kaupungin kaavoitusarkkitehti Jari Jokivuo.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita palkintojenjakotilaisuuteen
maanantaina 13.5. klo 10:00

Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikköön,
Hervannan Kampus, Rakennustalo O-siiven aula,
Korkeakoulukatu 5, 33720 Tampere

Ennakkoilmoittautuminen torstaihin 9.5. mennessä sähköpostilla
ari.rahikainen [at] tuni.fi tai eric [at] liike.eu

Saapumisohjeet:
https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/yliopisto/hervannan-kampus?navref=community-link

Lisätietoja:

Asiantuntijaopettaja, arkkitehti Eric Rawlins, 041 525 5400, eric [at] liike.eu
Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikkö

Dosentti Satu Huuhka, 050 300 9263, satu.huuhka [at] tuni.fi
Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikkö

Anniina Korkeamäki, vt. kaavoituspäällikkö, 040 330 4826, anniina.korkeamaki [at] riihimaki.fi
Riiihimäen kaupunki

Elias Rainio, kiinteistökehityspäällikkö, 050 439 1337, elias.rainio [at] senaatti.fi
Senaatti-kiinteistöt

Jani Viisanen, kaavoitusinsinööri, 040 357 7209, jani.viisanen [at] metsa.fi
Metsähallitus Kiinteistökehitys

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 7.5.2019

Kuva: Ari Rahikainen