Hyppää pääsisältöön

Suomen ensimmäisen VFX-erikoistumiskoulutuksen opiskelijat valmistuivat

Julkaistu 11.10.2023
Tampereen ammattikorkeakoulu
VFX-koulutuksen opiskelijat Olli Pöykiö ja Ville Mäkilä sekä opettajat Juuso Kaari ja Samuli Torssonen.
Opiskelijoiden nopea edistyminen oli positiivinen yllätys opettajille. Kuvassa VFX-erikoistumiskoulutuksen opiskelija Olli Pöykiö (vas.), opettajat Juuso Kaari ja Samuli Torssonen sekä opiskelija Ville Mäkilä.
Kasvava ja kansainvälistyvä av-ala tarvitsee uusia osaajia. Tampereen ammattikorkeakoulu käynnisti syksyllä 2022 englanninkielisen VFX Artist for Audiovisual Productions -erikoistumiskoulutuksen, joka on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Ensimmäiset visuaalisten tehosteiden erikoisosaajat ovat nyt suorittaneet koulutuksen.

VFX-erikoistumiskoulutuksen päätöstilaisuus järjestettiin Mediapoliksessa 28.–29.9.2023. Opiskelijat esittelivät visuaalisia tehosteita sisältäviä showreel-videoitaan, jotka he olivat koostaneet koulutuksen aikana. Showreel-videoita hyödynnetään esimerkiksi alan töiden hakemisessa. 

Osaamispäällikkö Timo Kivikangas TAMKin Liiketalous ja media -yksiköstä on erittäin tyytyväinen pilottikoulutukseen. 

– Opiskelijoiden osaamisen taso nousi merkittävästi, ja heidän tuottamansa showreelit olivat todella palkitsevaa katsottavaa. Panostimme paljon koulutukseen ja sen opetussuunnitelmaan yhdessä alan parhaiden työelämän edustajien kanssa. Oli ilo huomata, kuinka sitoutuneita he olivat sekä suunnittelu- että toteutusvaiheessa. 

Palautteissa opiskelijat kehuivat koulutusta ja sen opettajia. He saivat haluamansa osaamisen ja kokivat työllistymismahdollisuuksiensa parantuneen. Esiin nousi myös koulutuksen tärkeys alan osaajapulaan vastaamisessa, ja vastaavia koulutuksia toivottiin jatkossakin. 

Koulutus toi samasta asiasta kiinnostuneet yhteen 

Valmistuneiden joukossa ovat valokuvaajana toimiva Ville Mäkilä ja Karu Films -tuotantoyhtiössä työskentelevä Olli Pöykiö

– Olen tehnyt paljon videoita vuosien varrella, mutta viimeistely ja jälkituotanto oli minulle vierasta ja halusin oppia siitä lisää. Koulutus täytti odotukseni todella hyvin, Mäkilä sanoo. 

Pöykiö on törmännyt visuaalisiin tehosteisiin aiemmassa työssään Troll VFX:llä ja satunnaisesti myös nykyisessä työssään Karu Filmsillä. Hän koki tarvitsevansa lisää osaamista. 

– Olen opiskellut visuaalisten tehosteiden tekemistä itsenäisesti, mutta koulutuksessa tarjoutui mahdollisuus oppia kokeneilta tekijöiltä ja saada varmistus, että teen asiat oikein. Hyvä etten jättänyt tätä väliin! hän iloitsee. 

Mäkilän mielestä koulutuksen kiinnostavin anti oli visuaalisten tehosteiden tekeminen Poromafia-sarjaan. Materiaali ei oikeasti päätynyt sarjaan, vaan tarkoitus oli simuloida todellista VFX-prosessia. Pöykiö oli tyytyväinen päästessään tutustumaan muihin alan ihmisiin. 

– VFX-ala on vielä hyvin pieni, joten oman yhteisön löytäminen on vaikeaa. Koulutus toi yhteen ihmisiä, joilla on erilaiset taustat ja kokemukset, mutta silti kiinnostusta samaan asiaan, hän pohtii. 

VFX-koulutuksen opiskelijat ja opettajat ryhmäkuvassa.
VFX-erikoistumiskoulutus oli samalla tilaisuus tutustua muihin alasta kiinnostuneisiin ihmisiin.

Opiskelijoiden edistyminen yllätti opettajat 

Erikoistumiskoulutuksen opettajina toimi TAMKin media-alan lehtoreita sekä alan kotimaisia huippuammattilaisia, muiden muassa VFX-suunnittelija Samuli Torssonen tuotantoyhtiö Energiasta sekä freelancer Juuso Kaari

– Koulutuksen onnistumisesta kertoo, että opiskelijoilla on perusteet hyvin hallinnassa ja he pystyvät tekemään kuvia loppuun saakka. Oikean VFX-projektin simuloiminen oli hyödyllistä, vaikka siinä ei tietenkään ollut deadlinen tai rahan tuomaa painetta, Torssonen toteaa. 

– Opiskelijoiden edistymisen tahti oli positiivinen yllätys. He esittivät kysymyksiä, joita kuulee yleensä edistyneemmiltä tekijöiltä. Oli valtava rikkaus, että opiskelijat tulivat niin erilaisista taustoista ja pystyivät jakamaan osaamistaan toisilleen, Kaari sanoo.   

Opettajat ovat iloisia koulutuksen herättämästä kiinnostuksesta, sillä alalle kaivataan uusia ammattilaisia. Innokkaan ja motivoituneen ryhmän opettaminen oli antoisaa molemmille. 

– Olin todella ilahtunut, kun minua pyydettiin koulutukseen opettamaan. Näin hyvästä ryhmästä voi hyvinkin löytyä tekijöitä tuleviin projekteihin, Torssonen sanoo. 

Opiskelijat jatkavat työtään uusin eväin 

Ville Mäkilä ja Olli Pöykiö aikovat jatkaa nykyisissä töissään, mutta uuden osaamisen tukemana. 

– Palkkatyöni rajoittaa VFX-alalle heittäytymistä, mutta aion hioa taitojani eteenpäin. Nykyisessä työssäni pääsen hyödyntämään oppimaani videoiden tekemisessä. Tulevaisuudessa voisin kenties ruveta freelanceriksi, Mäkilä kertoo. 

– Olen hyödyntänyt koulutusta koko ajan työssäni ja aioin jatkaa samaan malliin. Sain tästä paljon uusia eväitä ja lisävarmuutta tekemiseeni, Pöykiö sanoo. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus kattoi vain yhden erikoistumiskoulutuksen, mutta sen tuloksia analysoidaan parhaillaan mahdollisen jatkon varalta. 

– Pohdimme miten aihepiirin koulutusta voisi jatkaa parhaiten. Joka tapauksessa VFX-opetusta tullaan lisäämään TAMKin Media and Arts -koulutuksen opetussuunnitelmaan jo ensi syksystä alkaen. Tiedotamme mahdollisista muista alan koulutuksista myöhemmin, Timo Kivikangas lupaa. 

Mikä on VFX?

VFX tarkoittaa esimerkiksi elokuvien ja sarjojen visuaalisia tehosteita, jotka lisätään kuvaan jälkituotantovaiheessa tietokoneella. Lisättäviä tehosteita voivat olla esimerkiksi liekit, räjähdykset, vesiroiskeet ja maisemat. Kuvasta voidaan myös poistaa asioita, esimerkiksi tatuoinnit näyttelijän iholta.

Lisätiedot: 

Timo Kivikangas, osaamispäällikkö, Liiketalous ja media, Tampereen ammattikorkeakoulu 
p. 050 3291 888, timo.kivikangas [at] tuni.fi (timo[dot]kivikangas[at]tuni[dot]fi) 

Ilmari Huttu-Hiltunen, lehtori, Liiketalous ja media, Tampereen ammattikorkeakoulu 
p. 050 4347 387, ilmari.huttu-hiltunen [at] tuni.fi (ilmari[dot]huttu-hiltunen[at]tuni[dot]fi) 

Tutustu koulutukseen: VFX Artist for Audiovisual Productions - Specialisation Education (englanniksi) 

Lue aiempi uutinen: TAMK kouluttaa erikoisosaajia kasvavan av-alan tarpeisiin 

 

Teksti ja kuvat: Emmi Suominen