Hyppää pääsisältöön

Rakentamisen kiertotalous edistyy verkostojen avulla

Julkaistu 21.12.2022
Tampereen yliopisto
Betonimurskeen käyttöä pyöräilyreitin kantavassa kerroksessa
Betonimurskeen käyttöä Hervantabaanan pyöräilyreitin kantavassa kerroksessa. Kuten kuvasta näkyy, talven yli varastoitu betonimurske on kosteaa eikä pölyä. Kuva: Minna Leppänen.
Kiertotalouden toteutuminen rakentamisessa edellyttää kumppanuuksia, osaajien ja toimijoiden tuntemista sekä toimintaa yli kuntarajojen. Verkostot ovat oleellisia myös kiertotalouskokemuksien ja -osaamisen levittämisessä.

RATKI-hankkeen tavoitteena on vahvistaa Pirkanmaan rakentamisen kiertotalouden verkostoja hyödyntämällä jo olemassa olevia, vakiintuneita rakentamisen verkostoja. RATKI on TAMKin ja Tampereen yliopiston yhteinen EAKR-rahoitteinen hanke, jossa oleellinen yhteistyökumppani on Pirkanmaan liitto. Hankkeessa on selvitetty rakentamisen kiertotalouden toteutumista ja sen esteitä Pirkanmaan alueella haastattelemalla kuntien ja yritysten edustajia, seuraamalla toteutettavia hankkeita sekä järjestämällä alueellisia verkostoitumiswerstaita, joissa alueen toimijat kohtaavat. 

Tutkimuskeskus Terra on keskittynyt hankkeessa infrarakentamisen kiertotalouteen, jota on Terrassa tutkittu ja opetettu jo useiden vuosien ajan. Infrarakentamisessa tyypillistä on suuri massatarve, ja toisaalta hankkeissa muodostuu paljon materiaalivirtoja kuten kaivumaat tai korjattavien siltojen purkubetonit. 

Jotta kiertotalouteen liittyvä osaaminen saadaan käyttöön, myös korkeakouluyhteisön sisällä tarvitaan verkostoitumista. Kiertotaloutta eri näkökulmista tarkastelevia ja kehittäviä tutkimusryhmiä ja projekteja on useita, eivätkä toimijat välttämättä tunne toisiaan.  Onkin tarve luoda korkeakoulun sisäinen kiertotalousverkosto. Myös yhteistyökumppanit tuovat korkeakoulun toimijoita yhteen.

Kunta- ja yrityshaastattelujen perusteella kiertotalous toteutuu eri tavoin ja eri mittakaavassa eri kokoisissa kunnissa. Kiertotalouden mukainen toiminta on vielä pistemäistä tai hankeluonteista. Prosesseissa on vielä kehitettävää, jotta rakentamisessa tapahtuisi kiertotalouteen siirtymisen edellyttämä systeeminen muutos. Pullonkauloiksi on tunnistettu haastattelujen perusteella lainsäädäntö, viranomaiskäytännöt, hankintamenettelyt etenkin julkisissa hankinnoissa sekä osaamisen ja resurssien puute.  Myös asenteet kuten halu pitäytyä vanhassa tavassa toimia ja Nimby-ajattelu hidastavat muutosta.  

RATKI-hankkeen seuraavat verkostoitumiswerstaat järjestetään Parkanossa 12.1.2023, Nokialla 1.2.23, Lempäälässä 8.2.23 ja Kangasalla 8.3.23. Werstaiden ohjelma ja ilmoittautumislinkki julkaistaan RATKI-hankkeen kotisivuilla, kun niiden ohjelma on vahvistettu.  

 

Teksti ja kuva: Minna Leppänen