Hyppää pääsisältöön

Rajapinta-yhdistyksen opinnäytetyöstipendi Ilona Vanhakartanolle

Julkaistu 23.11.2022
Tampereen yliopisto
Rajapinta ry on myöntanyt gradu-palkinnon Ilona Vanhakartanolle
Rajapinta-yhdistyksen opinnäytetyöstipendi 2022 on myönnetty Ilona Vanhakartanon pro gradu -tutkielmalle Älypuhelin ihmismuistin jatkeena.

Vanhakartanon älypuhelimen ja muistin suhdetta käsittelevä työ on omaääninen ja teoreettisesti monipuolinen, arvioi yhdistyksen palkintoraati.  

Rajapinnan opinnäytetyöstipendi myönnettiin Ilona Vanhakartanon pro gradu -tutkielmalle Älypuhelin ihmismuistin jatkeena. Vanhakartano on tehnyt pro gradunsa Media, kulttuuri ja yhteiskunta -maisteriohjelmassa Viestintätieteen yksikössä (ITC). Vanhakartano palkittiin kunniakirjalla ja 500 euron stipendillä Espoon Otaniemessä 18.12.2022 järjestettyjen Rajapintapäivien yhteydessä.  

Kilpailun raati oli valinnasta yksimielinen. Raati luonnehti työtä raikkaaksi kokonaisuudeksi, jossa tartutaan ajankohtaiseen ilmiöön eli älypuhelimen ja muistin suhteeseen. Työ hyödyntää kiinnostavasti erilaisia teoreettisia lähtökohtia, kuten media- ja teknologiahistoriaa.  

"Tutkielmassa kuuluu tekijän oma ääni, mutta silti ote on vahvan tieteellinen. Tutkielman synteesiluku nivoo taitavasti tutkielman eri säikeet yhteen. Synteesiluku voisi hyvin olla tieteellinen artikkelin pohja. Vanhakartanon tutkielma on kiinnostava, hallittu ja innostava kokonaisuus, joka osoittaa teoreettisen tutkimuksen kiinnostavuuden ja vahvuuden", kertoo tuomaristo tiedotteessa. 

Rajapinnan opinnäytetyökilpailussa oli mukana seitsemän ehdokasta eri yliopistoista ja korkeakouluista. Gradut ja diplomityöt oli hyväksytty aikavälillä 1.9.2021-31.8.2022. Kaikki ehdotetut työt olivat korkeatasoisia ja tuomaristo vertaili töitä huolellisesti sekä kävi perusteellisen keskustelun palkittavan työn kriteereistä. 

Palkitsemisen kriteerinä olivat opinnäytteen yleinen tieteellinen taso sekä aiheen rajaus Rajapinnan tavoitteiden mukaisesti. Palkittavan työn oli oltava yhteiskuntatieteellisesti pohjautunut työ informaatioteknologiasta ja/tai informaatioteknologiaa menetelmällisesti hyödyntävä yhteiskuntatieteellinen tutkimus. 

 

Palkintoraadin muodostivat: 

Janne Matikainen, yliopistonlehtori, dosentti, Helsingin yliopisto (pj.) 

Jukka Huhtamäki, yliopistotutkija, Tampereen yliopisto 

Elisa Kannasto, lehtori, Seinäjoen ammattikorkeakoulu 

Tuukka Lehtiniemi, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto 

Anna Rantasila, tutkijatohtori, Tampereen yliopisto 

Minttu Tikka, tutkijatohtori, Aalto-yliopisto

Rajapinta ry on informaatioteknologian ja yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen kohtaamispaikka. Yhdistyksen tavoitteena on edistää yhteiskuntatieteellistä informaatioteknologian tutkimusta sekä digitaalisten ja laskennallisten menetelmien käyttöä yhteiskuntatieteissä. Toiminta on avoinna kaikille opiskelijoille, tutkijoille ja tutkimuksen ystäville! 

Lisätiedot palkinnosta: Janne Matikainen, yliopistonlehtori, dosentti, Helsingin yliopisto (pj.)