Hyppää pääsisältöön

Pedagogiikkaa sirkusopettajille

Julkaistu 9.9.2022
Tampereen yliopisto
Sirkuskoulun opiskelijat harjoittelevat tasapainottelua ohjaajan avulla.
Uusi opettajankoulutuksen opetussuunnitelma esittävälle taiteelle kansainvälisellä yhteistyöllä

Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta (EDU) on osana eurooppalaisten yliopistojen ja sirkuskoulujen Erasmus + - konsortiota saanut valmiiksi ensimmäisen Euroopan tasoisen sirkusopettajankoulutuksen opetussuunnitelman, jonka laajuus on 180 opintopistettä. Opetussuunnitelma on valmisteltu kolmevuotisessa Erasmus+ - hankkeessa (2019- 2022) Youth and Social Circus Arts - an innovative and inclusive education for Europe, Circus++ . Uusi opetussuunnitelma The European Core Currilum for Youth and Social Circus, 180 ECTS on vapaasti käytettävissä.

EDUn lisäksi hankkeen muut yhteistyökumppanit ovat: Sorin Sirkus (FI), Stockholms Konstnärliga Högskola (SE), Circus Cirkör (SE), Galway Community Circus (IE), National University of Ireland Galway (IE), Le Plus Petit Cirque de Monde PPCM, (FR), Cirqueon Centre for Contemporary Circus (CZ) sekä nuoriso - ja sosiaalisten sirkusten verkosto Caravan Circus Network (BE).    

Kesäkuussa 2022 EDU järjesti hankkeen päätöskonferenssin Circus Pedagogy- The Future of Creative Education. Hybridinä toteutettu tilaisuus kokosi Tampereen yliopistolle ja Sorin Sirkukselle 120 osallistujaa 19 eri maasta. Osallistujia tuli pohjoismaista, Keski-Euroopasta, Japanista, Kambodzasta, Palestiinasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista, Venäjältä, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Tilaisuus käynnisti innokkaan keskustelun alan tutkimuksesta ja opetuksesta, jossa mukana ovat sekä yliopistot että sirkuskoulut. Myös Opetushallitus on tiedottanut hankkeen tuotoksista kolmella kielellä. Tiedote löytyy täältä 

Lisätietoa: 

Yliopisto-opettaja Joonas Kalari, joonas.kalari [at] tuni.fi

Yliopistonlehtori, kasvatustieteiden yksikön päällikkö Tiina Kujala, tiina.kujala [at] tuni.fi