Hyppää pääsisältöön

Mobiilipeleillä vesistöjen rehevöitymistä, ruokahävikkiä ja jätteitä vastaan

Julkaistu 30.4.2020
Tampereen ammattikorkeakoulu
ORAS
Pelimaailma on saanut uuden, kehittävän tuoteperheen, joka tutustuttaa meidät ravinteisiin ja ravinteiden kiertoon. Tampereen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden tietojenkäsittelyn opiskelijat ovat tehneet 18 mobiilipeliä, jotka paneutuvat ruuan tuotantoon, ruokahävikkiin, jätteisiin ja jätevesiin. Peleissä pureudutaan myös typen ja fosforin kiertoon sekä kierrätykseen mielenkiintoisella tavalla.

Ravinteet kuuluvat jokaisen elollisen elämään. − Pelien kautta voi hauskasti tutustua ja harjoitella ruoantuotantoon, -kulutukseen ja jätteisiin liittyvää ravinteiden käyttöä ja kierrätystä, kertoo projektipäällikkö Eija Syrjämäki Tampereen ammattikorkeakoulusta. 

− Elintarvikkeet, aina raaka-ainetuotannosta jatkojalostuksen kautta lautaselle ja siitäkin vielä eteenpäin, sisältävät tärkeitä ravinteita, mm. typpeä ja fosforia. Ruokaa tuotetaan, jalostetaan, syödään. Ruuan ravinteet kulkeutuvat osin jätevesijärjestelmän mukana jätevesilaitoksille tai kuivakäymäläjätteeksi.

Mobiilipelien tilaajan, Opi ravinteista! (ORAS) -hankkeen tavoitteena on tehdä ravinnekierrätystä tunnetuksi.

− Haastamme kaikki pelaamaan, oppimaan ravinteista ja pitämään hauskaa, Syrjämäki kannustaa. Mobiilipelisovellukset voi ladata Google Play -kaupasta.

Mobiilipeleistä voi äänestää myös omaa suosikkiaan. Äänestys on käynnissä 30.4.-3.5.2020. Halutessaan voi osallistua arvontaan.

Tervetuloa Pelimessut-webinaariin

− Järjestämme myös Pelimessut-webinaarin 4.5.2020 klo 12.00-13.30. Toivotamme kaikki mobiilipeleistä, ravinteista ja niiden kierrosta kiinnostuneet mukaan, Syrjämäki sanoo.  

Pelimessut-webinaarissa keskustellaan mobiilipeleistä, niiden tekemisestä ja Opi ravinteista! -pelien aiheena olevasta ravinteiden kierrätyksestä. Ohjelmassa on myös lyhyitä puheenvuoroja pelialan ammattilaisilta, ravinteiden kierrätyksen asiantuntijoilta ja opiskelijoilta. Lopuksi palkitaan arvosteluraadin, asiakkaan sekä yleisön suosikkipelit.

Tietoa ravinteiden kierrätyksestä löytyy myös Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijoiden tuottamana.

ORAS-hanke on Hämeen ammattikorkeakoulun, Tampereen ammattikorkeakoulun, Lapin ammattikorkeakoulu ja Suomen ympäristöopisto SYKLIn toteuttama yhteishanke. Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta ohjelmasta.

Lisätiedot:

Toni Männistö, tutkintovastaava, Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma, TAMK, p. 0503363687, toni.mannisto [at] tuni.fi
Eija Syrjämäki, ORAS-hanke, Tampereen ammattikorkeakoulu, 040 6646467, eija.syrjamaki [at] tuni.fi