Hyppää pääsisältöön

Mitä kaikkea valolla voi ratkaista? Tiedekilpailu kutsuu yläkoululaiset ja lukiolaiset tutustumaan valon mahdollisuuksiin

Julkaistu 28.1.2021
Tampereen yliopisto
Fotoniikan opetussetin laserit ovat oppilaiden käytössä Normaalikoulun fysiikan opetuksessa.Fotoniikan opetussetti on käytössä Tampreen Normaalikoulussa. Kuva: Jonne Renvall
Suomen fotoniikan lippulaiva PREIN järjestää tiedekilpailun, jossa yläkoulujen ja lukioiden luokat tai opetusryhmät ratkaisevat valoon ja sen ilmiöihin liittyviä monitieteellisiä haasteita. Parhaat ratkaisut palkitaan. Kilpailu toteutetaan yhteistyössä kansallisten LUMA-toimijoiden kanssa.

Kilpailussa oppilaiden tehtävänä on ratkaista yksi valoaiheinen haaste. Haasteiden ratkaisemisessa on mahdollista yhdistellä eri oppiaineissa opittuja asioita.

Haasteet ovat:

  • Optisen mittalaitteiston rakentaminen 
  • Taivaan valoilmiön kuvaaminen 
  • Ruuan kasvattaminen Marsissa 

Arvioinnissa korostetaan projektin toteutuksen luovuutta ja kekseliäisyyttä. Ratkaisujen tulisi olla myös edullisia ja melko nopeita toteuttaa. Kilpailutyön voi toteuttaa pienissä osissa pidemmälläkin aikavälillä, tai yhden opetuskerran aikana.

Lisätietoja kilpailutöistä ja tarkemmat osallistumisohjeet löydät Valon mahdollisuudet -kilpailun verkkosivuilta.

Yläkoulujen ja lukioiden ryhmät kilpailevat omissa sarjoissaan, ja sarjojen parhaat ratkaisut palkitaan 500€ ja toiseksi parhaat 250 € rahapalkinnolla. Osallistuvat koulut saavat lisäksi osallistumispalkintona käyttöönsä Photonics Explorer Kit -opetuspaketin.

Ilmoittaudu Valon mahdollisuudet -kilpailuun 1.3.2021 mennessä! Kilpailutöiden viimeinen palautuspäivä on 31.4.2021.

Kilpailun voittajajoukkue julkistetaan 14.5.2021 fotoniikan lippulaivan nettisivuilla (www.prein.fi). Otamme lisäksi suoraan yhteyttä voittaneiden ryhmien vastuuopettajiin.

Kilpailun tuomaristo
Professori Goëry Genty, Fotoniikan lippulaiva Tampereen yliopisto 
Professori Hele Savin, Fotoniikan lippulaiva Aalto Yliopisto
Impact Specialist Juuso Uusimäki, Fotoniikan lippulaiva Itä-Suomen yliopisto
Erityisasiantuntija Tea Vellamo, Fotoniikan lippulaiva Tampereen yliopisto 
Tutkijatohtori Mikko Kesonen, LUMA-keskus Itä-Suomi

Lisätietoja

Juuso Uusimäki
PREIN Impact Specialist
juuso.uusimaki [at] uef.fi