Hyppää pääsisältöön

Kulttuurirahasto tukee miljoonalla eurolla sydän- ja verisuonitautien tutkimusta

Julkaistu 23.5.2023
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopiston fysiologian professori Katriina Aalto-Setälän ja kardiologian professori Jussi Hernesniemen tutkimukset saivat rahoitusta. (Kuva: Jenni Toivonen, Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)
Kulttuurirahaston yhteensä miljoonan euron rahoituksesta kaksi apurahaa myönnettiin Tampereen yliopistoon. Rahoituksen saivat professori Katriina Aalto-Setälä ja työryhmä sekä professori Jussi Hernesniemi tutkimusryhmineen.

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt merkittävät apurahat kuudelle sydän- ja verisuonitauteja käsittelevälle tutkimushankkeelle.  

Professori Katriina Aalto-Setälä ja työryhmä tutkivat iskemian ja perinnöllisten sydänsairauksien mallintamista kantasoluista iPS-soluteknologian avulla. Kulttuurirahasto myönsi tarkoitukseen 168 000 euroa.  

Professori Jussi Hernesniemi ja AFFELECT-tutkimusryhmä toteuttavat satunnaistetun ja kontrolloidun tutkimuksen eteisvärinä- ja eteislepatuskohtausten akuuttihoidosta. Apurahan suuruus on 108 000 euroa.  

Suurimman apurahan kuudesta rahoitetusta sai professori Juhani Knuuti ja KOVERI-tutkimushanke (Turun valtakunnallinen PET-keskus). Kulttuurirahasto myönsi 264 500 euroa sepelvaltimotautiin liittyvien muutoksien kuvantamista muissa elimissä käsittelevään tutkimukseen.   

Lisäksi tutkimusapurahan saivat Itä-Suomen yliopiston professori Seppo Ylä-Herttuala ja työryhmä, dosentti Katariina Öörni ja työryhmä (Wihurin tutkimuslaitos) ja professori Marja Hedman (Itä-Suomen yliopisto). 

Suomen Kulttuurirahaston koko pääoma on kertynyt yli 80 vuoden aikana saaduista testamenteista ja lahjoituksista. Monet lahjoittajat ovat halunneet tukea lääketiedettä tai erityisesti sydän- ja verisuonitautien tutkimusta.   

Apurahat sydän- ja verisuonitautien tutkimukseen olivat haettavina Suomen Kulttuurirahaston maakuntarahastojen hakukierroksella tammikuussa. 

Suomen Kulttuurirahaston apurahauutinen