Tutkimus

Kolme Tampereen yliopiston huippuyksikköhakemusta toiselle kierrokselle

Tampereen yliopiston lippu
Suomen Akatemia on valinnut 34 hakemusta huippuyksikköohjelman 2022 – 2029 haun toiseen vaiheeseen. Tampereen yliopiston huippuyksikköhakemuksia tähän varsinaiseen hakuun kutsuttiin kolme. Lisäksi viisi tutkijaa on partnereina muiden yliopistojen hakemuksissa.

Tampereen yliopistosta toiselle kierrokselle valittiin julkistalouden professori Kaisa Kotakorven Verotutkimuksen huippuyksikkö, tietoliikennetekniikan professori Mikko Valkaman Verkottuneiden sensoreiden, aistimisen, päättelyn ja oppimisen huippuyksikkö ja signaalinkäsittelyn professori Tuomas Virtasen Sosiaalisen ja multimodaalisen tekoälytutkimuksen huippuyksikkö.

Huippuyksikköhakuun tuli 184 aiehakemusta. Varsinaiset hakemukset arvioidaan ja huippuyksiköiksi hakevien yksiköiden edustajat haastatellaan kansainvälisissä arviointipaneeleissa.

Huippuyksikköohjelman tavoitteena on nostaa Suomessa tehtävän tutkimuksen laatua, uudistaa tiedettä ja edistää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tieteen uudistumista toteutetaan uusien tutkimusryhmien, tutkimusaiheiden, menetelmien ja lähestymistapojen avulla. Pitkäjänteinen Akatemian ja huippuyksiköiden taustaorganisaatioiden yhteisrahoitus mahdollistaa tutkimuksellisten riskien ottamisen ja uudet avaukset.

Huippuyksikköhakua valmistellut ryhmä tarkasteli erityisesti sitä, että huippuyksiköksi hakeva tutkimusryhmä tekee korkealaatuista tiedettä ja läpimurtotutkimusta sekä edistää tieteen uudistumista. Lisäksi valmisteluryhmä tarkasteli huippuyksikön mahdollisuuksia nousta kansainvälisen tutkimuksen huipulle tai pysyä siellä.  Keskeisinä kriteereinä ovat myös olleet tutkimuksen tiedeyhteisön ulkopuolelle ulottuva vaikuttavuus sekä se, että huippuyksikön tutkijat ja aihe tuovat uutta Suomen tieteeseen.

Suomen Akatemian tiedote ja luettelo toiseen vaiheeseen kutsuttavista tutkijakonsortioista
 

 

Uusimmat uutiset kategoriassa Tutkimus

Uusimmat uutiset