Hyppää pääsisältöön

Etänä Enemmän -hanke on poikkeusajan menestystarina: pandemia konkretisoi sotealan etäjohtamisen ja etätyönohjauksen tarpeen

Julkaistu 26.1.2023
Tampereen ammattikorkeakoulu
Ryhmäkuva iloisista ihmisistä ruusut hyppysissään.
Hankekonsortio aikaansai aidosti valtakunnallista vaikuttavuutta sotealalla. Loppuseminaarissa tuotoksia juhlisti myös osa ohjausryhmän edustajista. Kuva: Piia Tarnanen
Sote-työtä uudistava hanke on kulkenut mukana sotehenkilöstön keralla neljä vuotta. Kyseessä on ollut ainutlaatuinen ja historiallinenkin matka. Viime vuosiin on mahtunut sotealan suuri organisaatiomuutos eli hyvinvointialueille siirtyminen sekä pandemia, poikkeusolot ja niiden aiheuttama digiloikka. Hanke paransi etävalmiuksia: toimintamalleja ja työkaluja etätyön johtamiseen ja kehittämiseen sekä etätyönohjaukseen on nyt luotu.

Vastikään päättyneessä Etänä Enemmän – sote-työ uudistuu -hankkeessa kehitettiin malleja myös etävertaistukeen ja muutosjohtamiseen. Lisäksi on vahvistettu henkilöstön osaamista, työhyvinvointia, työn hallintaa ja tuottavuutta.

– Olemme kehittäneet ennakoivasti ja innovatiivisesti sote-työtä. Soteala painii henkilöstön veto- ja pitovoimahaasteissa. Henkilöstön työhyvinvoinnin tukeminen voidaan nähdä myös kilpailuetuna. Hankkeemme on vastannut todelliseen tarpeeseen, toteaa valtakunnallista hanketta johtanut kehittämispäällikkö Tarja Heinonen Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Nelivuotinen hanke oli budjetiltaan suurin TAMKin koordinoima hanke – lähes 1,5 miljoonaa euroa. TAMKin osuus budjetista oli lähemmäs 800 000 euroa.

Vaalea, pitkähiuksinen nainen hymyilee kukka-asetelman takana.
Valtakunnallista hanketta johti kehittämispäällikkö Tarja Heinonen Tampereen ammattikorkeakoulusta. Kuva: Annina Korpela

”Tämä kolahti hetkeen”

Hankkeen valmisteluaikaan 2017–2018 valmistauduttiin soteuudistukseen. Hankkeen käynnistyessä vuonna 2019 maailma oli erilainen kuin hankkeen päättyessä vuonna 2022.

– Kristallipalloa meillä ei ollut, mutta oli hiljaisia signaaleja, joita tunnistimme. Emme kuitenkaan osanneet aavistaa pandemiaa, joka konkretisoi hankkeen ajankohtaisuuden ja merkityksen. Tämä kolahti hetkeen ja on ollut menestystarina toteuttamisen näkökulmasta, Heinonen sanoo.

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) rahoittama hanke on noteerattu myös Euroopan komissiossa. Se nimitettiin yhdeksi ESR-hankkeiden menestystarinaksi vuonna 2021 ajankohtaisuutensa ja digitaalisuuden kehittämisen ansiosta.

Hankkeen valvoja, sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Piia Mattila on erittäin tyytyväinen kokonaisuuteen.

– Harvoin pääsee ratsastamaan niin aallon harjalla kuin tämän hankkeen kanssa on päästy ympäröivän maailman haasteista huolimatta. Työtä on tehty määrätietoisesti ennenkokemattoman tilanteen ja muutoksen keskellä, Mattila toteaa.

Tummatukkainen nainen pitää esitystä mikrofoni kädessään.
Rahoittajan edustaja, STM:n erityisasiantuntija Piia Mattilan mukaan Etänä Enemmän -hanke on tarjoillut monia todellisia helmiä, joiden avulla ajan haasteisiin on mahdollista tarttua. Kuva: Annina Korpela

Osaava ja toisiaan täydentävä hankekonsortio, ripaus onneakin matkassa

Hanketta koordinoi TAMK ja osatoteuttajina olivat Itä-Suomen yliopisto, Lapin yliopisto ja Satakunnan ammattikorkeakoulu. Kuntatyönantajat olivat mukana ns. korona-lisätyöpaketin ajan. Heinonen kiittää hanketiimin mittavaa työtä, tuotoksia ja rohkeaa otetta.

– Kun toteuttajana on erinomainen hankekonsortio, jossa asiantuntijat täydentävät toisiaan oivalla tavalla, kaikki vaan rokkaa.

Yli 100 osallistujaorganisaatiota – soteorganisaatioita, kuntia, kuntayhtymiä, yksityisiä toimijoita ja eri organisaatioita kuntien sisällä – on osallistunut toteutukseen. Hanke on ollut aidosti valtakunnallinen, sillä sen tilaisuuksissa ja toiminnassa on ollut mukana noin 450 sotealan ammattilaista eri puolelta Suomea.

”Kukaan ei toivo uutta pandemiaa, mutta valmius on nyt parantunut”

Hankkeessa on syntynyt ainutlaatuisia, hetkeen sopivia ja konkreettisia toimintamalleja ja työkaluja hyvinvointialueiden johtamisen ja kehittämisen tueksi. Heinosen mukaan pandemia konkretisoi etäjohtamisen tarpeen. Keskeisinä tuloksina syntyivät etä- ja hybridijohtamisen toimintamalli sekä etävertaistuen malli. Myös hankkeessa kehitetty etätyönohjaus on uniikki toimintamalli.

– Se on osoittanut, että monimuotoinen tapa toteuttaa työnohjausta on mahdollinen ja tarpeellinen. Kukaan ei toivo uutta pandemiaa, mutta meillä pitää olla valmius, ja se on nyt parantunut.

Medianäkyvyyttä ja vilkasta julkaisutoimintaa

Etänä Enemmän -hanke on kiinnostanut mediaa valtakunnallisesti. Vaikuttavuudesta ja levittämisestä kertoo sekin, että hankkeesta on valmistunut huimat 174 julkaisua – aina tieteellisistä artikkeleista opinnäytetöihin, blogiteksteihin ja videoihin asti.

Verkkosivut ovat materiaalipankki, joka on vapaasti käytettävissä vielä viiden vuoden ajan. Seuraava askel on se, miten hankkeen tuotokset ja kehitetyt toimintamallit otetaan käyttöön uusilla hyvinvointialueilla. Ministeriön ja sotehelmet.fi-sivujen kautta jaetaan tuloksia myös jatkossa.

– Hankkeen helmet on koottu myös loppujulkaisuun, joka tuo kokonaisuuden esiin käytännönläheisesti.

”Kuuntelimme tarkasti, mitä sotehenkilöstö tarvitsi poikkeusaikana”

Hanketoimijat sopeutuivat kaikille uuteen tilanteeseen. Korona ei hiljentänyt tekemistä vaan vauhti vain kiihtyi.

– Kuuntelimme tarkasti, mitä sotehenkilöstö tarvitsi poikkeusaikana, koska korona oli heille akuuttivaiheessa kriisi. Löysimme joustavat tavat tehdä ja toteuttaa.

Hyvänä esimerkkinä Heinonen mainitsee Facebook-livet, jotka räätälöitiin nopealla aikataululla ja jotka toteutettiin ilta-aikaan.

– Juuri sellaista työhyvinvoinnin tukemista sotehenkilöstö kriisin hetkellä kaipasi. On arvokasta, että pystyimme palvelemaan kohderyhmäämme heille sopivalla tavalla. Se oli hyvää oppia meille kaikille: etänä on enemmän. Paljon on vielä tehtävää, joten yhteistyö jatkuu, sanoo Heinonen.

Rahoittajan edustaja Piia Mattila on samaa mieltä.

– Hanke on tarjoillut meille toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja todellisia helmiä, joiden avulla ajan haasteisiin on mahdollista tarttua. Menestys riippuu myös kyvystä hyödyntää muutoksen tarjoamia mahdollisuuksia, tässä tapauksessa johtamista ja kohtaamista etänä. Toivon, että näitä onnistuneita lopputuloksia hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla uusilla hyvinvointialueilla.

 

Etänä Enemmän – sote-työ uudistuu -hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu, ja osatoteuttajina olivat Itä-Suomen yliopisto, Lapin yliopisto ja Satakunnan ammattikorkeakoulu. KT Kuntatyönantajat oli osatoteuttajana ns. korona-lisätyöpaketin ajan. Hanketta rahoittivat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Euroopan sosiaalirahasto. Valtakunnallisen hankkeen pilottimaakuntina ja -kohteina olivat Pirkanmaa, Satakunta, Ylä-Savo ja Lappi sekä Helsingin etähoito.


Hankkeen verkkosivut: etanaenemman.fi

Tutustu loppujulkaisuun ”Etänä enemmän – muuttuvaa sote-työtä kehittämässä” Theseus-palvelussa

 

Lisätiedot:

Tarja Heinonen
Kehittämispäällikkö
Projektitoimisto
Tampereen ammattikorkeakoulu
tarja.heinonen [at] tuni.fi, 050 5685 354

 

Teksti: Hanna Ylli
Kuvat: Annina Korpela ja Piia Tarnanen