Hyppää pääsisältöön

Data ei koskaan kuole – Anna rakkaallesi uusi elämä

Julkaistu 6.2.2020
Tampereen korkeakouluyhteisö
Rakasta dataa -viikko
Vaikka rakkautesi dataasi olisi jo hiipumaan päin, voi datallesi muodostua kukoistavia suhteita muiden kumppaneiden kanssa. Älä siis jää mustasukkaisesti piilottelemaan entistä kumppaniasi, vaan anna datallesi uusi mahdollisuus muiden kanssa.

Perjantai 14.2.

 

Muista kuitenkin, että dataa voi jakaa vain, jos siitä on sovittu kaikkien sen keräämiseen osallistuneiden osapuolten kanssa. Samalla sovitte, millä ehdoilla avaamaanne dataa voi käyttää ja annatte aineistolle lisenssin, jossa määritellään käyttöehdot. Avattu data ei luonnollisestikaan saa sisältää luottamuksellista tietoa, jonka jakaminen ei ole mahdollista. 

Avoimille tutkimusaineistoille suosittelemme CCBY lisenssiä tai CC0 –luopumaa, joka varmistaa laajimmat jatkokäyttömahdollisuudet. Parhaiten sinun aineistosi avaamiseen soveltujaa lisenssiä voit kartoittaa oppaastamme

Datan avaamiseen kannattaa hyödyntää alallasi jo vakiintuneita palveluita, mikäli vain mahdollista. Jos datan avaamiseen soveltuvat palvelut eivät ole sinulle tuttuja, voit hyödyntää esimerkiksi 

 • Tampereen yliopiston yhteydessä toimivaa Tietoarkistoa 

 • EU:n rahoittamaa Zenodoa 

 • Tai etsiä sinulle soveltuvia palveluita Re3data -portaalista 

Lisätietoja: Tutkimusaineistojen hallinta –opas /  researchdata [at] tuni.firel="noreferrer noopener" target="_blank"  

Soittolistalla: Gladys Knight -License to kill (Proms in Hyde Park 2018)  

https://youtu.be/ItDMFnCQT-o  (BBC Music)  

 

Reilu rakkaus ja fair data 

Datallesi osoitat rakkautta olemalla sille reilu eli noudattamalla kansainvälisiä FAIR-periaatteita. FAIR-periaatteiden tarkoitus on tehdä data löydettäväksi (Findable), saavutettavaksi (Accessible), yhteentoimivaksi (Interoperable) ja uudelleenkäytettäväksi (Re-usable). Datan reiluutta varmistavat muun muassa seuraavat seikat: 

 • datalla on pysyvä tunniste kuten DOI tai URN 

 • datalla on avoin tiedostomuoto 

 • data on kuvailtu eli siitä on olemassa metatietoa 

 • datalla on lisenssi, joka kertoo jatkokäytön mahdollisuuksista 

 • data on tallennettu data-arkistoon. 

Lisätietoja: Tutkimusaineistojen hallinta –opas /  researchdata [at] tuni.firel="noreferrer noopener" target="_blank"  

Soittolistalla:  Stevie Wonder - All in love is fair https://youtu.be/1surYguNfEg 

 

Love Data Week on kansainvälinen tapahtuma, jota vietetään 10. - 14.2.2020. Tampereen yliopiston kirjasto viettää Love Data -viikkoa julkaisemalla tutkimusaineistojen hallintaan liittyviä uutisia.   

 

Torstai 13.2.

Tutkimusdataa kannattaa rakastaa avoimesti, älä salaa rakkauttasi. Suhteestasi toisen keräämään dataan kerrot dataviittauksella. Viittaus antaa tunnustusta datan kerääjälle ja tuo näkyvyyttä datalle. Dataviittauksessa keskeisiä tietoja ovat tekijä, tekijän taustaorganisaatio, aineiston nimi, keruuajankohta, versio, pysyvä tunniste sekä jakajatieto. Data-arkistot tarjoavat usein myös malliviittauksen arkistoimalleen datalle. 

Lisätietoja: Tutkimusaineistojen hallinta -opasresearchdata [at] tuni.firel="noreferrer noopener" target="_blank"  

Soittolistalla: Abba – I do, I do, I do, I do, I do (Official Video)  https://youtu.be/tW3HN_pvbE4 (#Abba #IDoIDoIDoIDoIDo #Vevo) 

 

Love Data Week on kansainvälinen tapahtuma, jota vietetään 10. - 14.2.2020. Tampereen yliopiston kirjasto viettää Love Data -viikkoa julkaisemalla tutkimusaineistojen hallintaan liittyviä uutisia.   

Keskiviikko 12.2.

Etsi datallesi hyvä koti tallentamalla se tarkoituksenmukaiseen ja turvalliseen paikkaan. Huolehdi varmuuskopioinnista sekä turvallisesta tiedostojen käsittelystä ja siirrosta. Näin rakkaasi ei katoa matkan varrella tai joudu vääriin käsiin.

Salaa ja erota mahdollisuuksien mukaan sensitiivinen data muusta datasta. Huomioi, että pelkkä datan poistaminen (delete) ei tuhoa dataa. Mieti ketkä saavat nähdä ja käsitellä dataasi. 

Hoivaa rakasta dataasi ja sen historiaa hyvällä kansioinnilla sekä tiedostojen versionhallinnalla. Tallenna tiedostoista useita versioita sitä mukaa, kun teet muutoksia tiedostoihin. Nimeä kansiot ja tiedostot riittävän kuvaavasti, jotta tiedät mistä versiosta on milloinkin kyse. 

Lisätietoja: Tutkimusaineistojen hallinta -opas , researchdata [at] tuni.fi 

Soittolistalla:  Agents & Jorma Kääriäinen - Moskovan valot : https://areena.yle.fi/1-50141719  

(https://www.youtube.com/watch?v=93eMm2cTx94

 

Love Data Week on kansainvälinen tapahtuma, jota vietetään 10. - 14.2.2020. Tampereen yliopiston kirjasto viettää Love Data -viikkoa julkaisemalla tutkimusaineistojen hallintaan liittyviä uutisia.   

 

Tiistai 11.2.

Lakien asettamat velvoitteet luovat pelisäännöt, jonka puitteissa toimitaan niin datojen kuin ihmistenkin kanssa. Huolehdi, että tunnistat aineistoihisi liittyvän lainsäädännön, eli ainakin nämä: 

 • Omistat riittävät oikeudet käyttämiisi aineistoihisi, jotta voit hyödyntää niitä tutkimuksessasi. 

 • Tutkimusaineisto ei aina ylitä teoskynnystä, joten tekijänoikeuslaki ei välttämättä päde tutkimusdataan. Aineistoosi voi kuitenkin liittyä esimerkiksi tietokantaoikeuksia

 • Sovi kumppaniesi kanssa datasi käytöstä hankkeen aikana ja sen jälkeen. Jos aineistosi sisältää henkilötietoja tai muita luottamuksellisia tietoja, pidäthän huolen, että tietoihin pääsevät käsiksi vain niitä käsittelevät henkilöt. Vaikka suhteesi dataasi onkin avoimesti tiedossa, kaikkia yksityiskohtia ei kuitenkaan pidä paljastaa muille. 

 • Ulkopuolisella rahoituksella tehdyissä hankkeissa muista tehdä oikeuksiensiirtosopimus 

 • Aineistoasi voi koskea myös liikesalaisuuslaki 

 

Lue lisää datan lakiasioista, ota yhteyttä: researchdata [at] tuni.fitarget="_blank" 

Play list: Anna Puu - Säännöt rakkaudelle https://www.youtube.com/watch?v=Hy9sAoPekvE #AnnaPuu #SäännötRakkaudelle 

 

Love Data Week on kansainvälinen tapahtuma, jota vietetään 10. - 14.2.2020. Tampereen yliopiston kirjasto viettää Love Data -viikkoa julkaisemalla tutkimusaineistojen hallintaan liittyviä uutisia.   

 

Maanantai 10.2.

Tutkimusdataa voi kerätä itse esimerkiksi kaduilta, toreilta, lähiöistä ja baareista. Kentälle pääsy ja tutkimusaineiston kerääminen vaatii paljon työtä.  

Dataa voi etsiä rakastettavaksi ja hellittäväksi myös tutkimusaineistojen hakupalveluiden (esimerkiksi Etsin) tai arkistojen kautta. Tietoarkiston Aila-hakuportaalista voit ladata aineistoa käytettäväksi tutkimuksessa ja opetuksessa. 

Datalehdistä (esimerkiksi Data in Brief ja Scientific Data) löytyy yksityiskohtaisia kuvauksia tutkimusdatasta ja myös tieto datan olinpaikasta. Tieteelliset artikkelit voivat johtaa tutkimusdatan jäljille. Artikkelissa käytetty data voi olla artikkelissa oheismateriaalina tai datan saatavuudesta kerrotaan tarkemmin artikkelin data statement -osiossa. Kannattaa myös vilkaista artikkelin lähdeluettelo, koska sieltä voi löytyä dataviittauksia. 

Tutkimusaineiston käyttäminen uudelleen on ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto. Luo löydetyllä aineistolla jotain uutta ja löydä uusia yhteistyökumppaneita. Tunne data-rakkauden roihu sydämessäsi! 

Lisätietoja:  Tutkimusaineistojen hallinta -opas /  researchdata [at] tuni.firel="noreferrer noopener" target="_blank"   

Soittolistalla: U2 - I Still Haven't Found What I'm Looking For (Official Video) https://www.youtube.com/watch?v=e3-5YC_oHjE  #U2 #IStillHaventFoundWhatImLookingFor #Vevo 

 

Love Data Week on kansainvälinen tapahtuma, jota vietetään 10. - 14.2.2020. Tampereen yliopiston kirjasto viettää Love Data -viikkoa julkaisemalla tutkimusaineistojen hallintaan liittyviä uutisia.   

 

Perjantai 7.2.

Ensi viikko on omistettu tutkimusdatalle ja rakkaudelle. On Rakasta dataa -viikon aika.  Viikon tarkoituksena on edistää hyviä tutkimusaineistonhallinnan käytäntöjä, joihin kuuluvat esimerkiksi aineiston turvallinen säilyttäminen, avaaminen ja uudelleen käyttö. 

Ensi viikolla tarjolla on soittolista, jolla tarjoamme päivittäin vinkin datan hallintaan ja teemaan sopivan rakkauslaulun. Lue vinkki, kuuntele kappale ja mieti omia aineistonhallinnan käytäntöjäsi.   

Orientoidu viikkoon pohtimalla kuinka syvästi rakastat tutkimusaineistoasi.   

Soittolistalla: Bee Gees – How deep is your love https://www.youtube.com/watch?v=MGzPlbwwnLY  

Lisätietoja: Tutkimusaineistojen hallinta -opas / researchdata [at] tuni.fitarget="_self"  

Love Data Week on kansainvälinen tapahtuma, jota vietetään 10. - 14.2.2020. Tampereen yliopiston kirjasto viettää Love Data -viikkoa julkaisemalla tutkimusaineistojen hallintaan liittyviä uutisia.