Hyppää pääsisältöön

2.12.2022 Rachel Cusk: Toinen paikka

Julkaistu 2.12.2022
Tampereen korkeakouluyhteisö
Kirjailija & Teos: Rachel Cusk: Toinen paikka ISBN: 9789515254603 Kustantaja: S&S, 2021. Kuva: S&S / © Siemon Scammel-Katz
”’Yritin löytää reunan’, hän sanoi ja käänsi katseensa kohti taivaanrantaa joka lepäsi sumeana ja epämääräisenä autereessa, ’mutta sitä ei ole’. Sitä vain kävelee itsensä uuvuksiin pitkin hitaasti kaartuvaa pintaa. Halusin nähdä miltä täällä näyttää tuolta katsoen. Kävelin kauas, mutta mitään tuota ei olekaan – on vain eräänlainen liukeneminen. Ei ole mitään viivoja.’” (Rachel Cusk, Toinen paikka, s. 156)

Mitä olemme valmiita tekemään taiteen nimissä? Miten taide vaikuttaa meihin? Miksi jostain teoksesta tai taiteilijasta tulee merkittävä, kuuluisa tai arvostettu? Miten itselle pyyteetön toiminta näyttää toisen silmissä joltain muulta? Jos teemme palveluksen toiselle, odotammeko vaikkakin salaa, että saisimme vastapalveluksen? Mitä olemme valmiita tekemään toisen puolesta? Entä itsemme? Voimmeko kertoa jostain tapahtuneesta täysin objektiivisesti, ilman että siihen sekoittuu jotain itsestämme, tunteistamme tai menneisyydestämme, totutuista toimintamalleista?

Toinen paikka on Rachel Cuskin romaanin päähenkilön meren rannalla sijaitsevan kodin vierastalo. Hän kutsuu sinne vieraakseen kuuluisan kuvataiteilijan, jonka saavuttua asiat alkavat edetä suuntaan, jota päähenkilö, tai ehkäpä kukaan muukaan, ei ole ennalta odottanut tai toivonut. Tästä kaikesta päähenkilö kirjoittaa kirjeitä Jeffersille, jonka vastauksia tapahtumiin voimme vain aavistella. Lukijan tehtävänä on asettua Jeffersin saappaisiin ja mielessään vastata päähenkilölle.

Cuskin romaani johdattaa lukijansa ihmismielen ja ihmisten välisten suhteiden äärelle. Kirjailija antaa vihjeitä, mutta lukijan oman tulkinnan varaan jää arvioida miksi kirjan henkilöt toimivat kussakin tilanteessa niin kuin toimivat. Kiinnostava jännitteisyys nousee kirjassa esiin paitsi tapahtumien myös etenkin kirjan päähenkilön mielenliikkeiden perusteella. Herää kysymys, mitä tarkoitusperiä kullakin henkilöllä on ja miten tämä kaikki näyttäytyy lukijalle: onko kirjan kertoja rehellinen, voiko hän kertoa tapahtumista objektiivisesti vai jätetäänkö jotain kertomatta, onko kerrottu totuuden mukaista vai jollain tavalla värittynyttä. Cusk nostaa taitavasti esiin ikiaikaisia pohdintoja oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta ja myöskin sukupuolten ja sukupolvien välisistä kysymyksistä.

On kirjoja, jotka luettuaan ne jäävät asumaan mielen perukoille pitkäksi aikaa. Rachel Cuskin Toinen paikka on sellainen. Syitä tähän on varmasti useita, mutta jonkin avoimen kysymyksen tai ennestään tuntemattoman polun äärelle luettu on johdattanut ja herättänyt halun selvittää, miksi näin on käynyt. Paitsi itse tarina myös Cuskin tapa kirjoittaa hienovaraisen vähäeleisesti on kutkuttava ja Kaisa Katteluksen hieno suomennos hellii lukijaa.

Innoituksen kirjaan Rachel Cusk on saanut Mable Dodge Luhanin vuonna 1932 julkaistusta Lorenzo in Taos -muistelmateoksesta, joka kertoo kirjailija D.H. Lawrencen vierailusta Luhanin luona Taosissa New Mexicossa. Seuraavaksi on varmastikin syytä etsiä kyseinen kirja käsiinsä.

Teksti: Riikka Heikkonen, tietoasiantuntija. 

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta