Hyppää pääsisältöön

14.12.2021 Mihail Šiškin: Kaunokirjoituksia

Julkaistu 14.12.2021
Tampereen korkeakouluyhteisö
Mihail Šiškin: Kaunokirjoituksia
Kirjailija & Teos: Mihail Šiškin: Kaunokirjoituksia Alkuperäisteos: Calligraphy Lesson ISBN: 9789510418680 Kustantaja: WSOY Kuva: WSOY / © Yvonne Boehler
Mihail Šiškin on keittänyt muhevan sopan, johon mahtuu kaikkea: muistelmia, fantasiaa, filosofisia esseitä, myös ripaus venäläistä romantiikkaa ja tujaus neuvostoliittolaista realismia.

Mihail Šiškin on venäläinen kirjailija, joka asuu Sveitsissä. Tämä kielitaituri syntyi Moskovassa v. 1961, opiskeli saksan ja englannin kieltä pedagogisessa korkeakoulussa ja muutti v. 1995 Sveitsiin mentyään naimisiin sveitsiläisen kanssa. Sveitsissä hän on toiminut mm. tulkkina turvapaikanhakijoille. Niistä kokemuksista ja muustakin hän on ammentanut materiaalin Neidonhius-romaaniinsa. Šiškin tiesi jo nuorukaisena, mitä haluaa: kirjoittaa ja matkustella, molemmat mahdottomia toteuttaa 1970-luvun Neuvostoliitossa. Onneksi hän on saanut toteuttaa unelmansa myöhemmin. 

Kaunokirjoituksia-novellikokoelmassa on sekä omaelämänkerrallisia tarinoita ja esseitä että puhtaasti kaunokirjallisia novelleja.  Novelleissa on mm. pohdintoja venäjän kielestä ja kirjoittamisesta ja alluusioita venäläisiin klassikoihin ja maailmankirjallisuuteen. Šiškin kirjoittaa, että venäjän kieli pysyy hänellä omimpana kirjoittamisen kielenä, näkökulma Venäjään ja venäjän kieleen ja kirjallisuuteen vain muuttui hieman lännessä.

Tätä kirjailijaa kannattaa lukea, ei siksi, että hän on venäläinen kirjailija, vaan siksi, että hän kirjoittaa yleisinhimillisistä aiheista: ihmissuhteista, rakkaudestakin, muttei perinteisellä tavalla. Kirjailija itse sanoo: ”Lännessä ruvetaan uudelleen lukemaan venäläisiä kirjailijoita, kun he eivät enää kirjoita venäläisestä eksotiikasta, vaan lukijasta itsestään”. Itselleni samaistumispintaa ainakin löytyy. Minulla ja kaverillani oli Pietarin metrossa samanlaiset kauhun hetket kuin Šiškinillä Moskovassa: kaverini jalka juuttui ruuhkassa junavaunun ja laiturin väliseen rakoon!  Takana tuleva mies onneksi kiskaisi ystäväni vapauteen. Myös minulla on setä, joka kaatui jatkosodan alussa Karjalassa (tosin rintaman vastakkaisella puolella), ja minäkin olen selvitellyt niitä olosuhteita, joissa hän kuoli. 

Lopuksi arvoitus kirjasta: Kuvittele sellainen kattila, johon mahtuu kaikki: kana, kokonainen härkä, talo, maapallo, kokonainen maailmankaikkeus. Mikä siihen kattilaan ei kuitenkaan mahdu? Se selviää, kun luet kirjan!

Teksti: Kaija Ranta-Puska, tietoasiantuntija.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta