Koronakriisi ei yllättänyt kansanterveystieteilijöitä, mutta se yllätti yhteiskunnan. Miten tulevaisuuden pandemioita voi hallita, ja voiko vastaavan terveyskriisin estää nykyisenlaisessa maailmassa?

Globaalin terveyden apulaisprofessori tutkija Salla Atkins ja kansainvälisen terveyspolitiikan professori, lääkäri Meri Koivusalo keskustelivat pandemioista oppimisesta Seurannassa-keskustelusarjassa.

Epidemia on haaste terveydenhuollolle ja politiikalle. Erityisesti kun kyseessä on tuntematon tauti, on kyettävä toimimaan epävarman tiedon varassa ja muuttamaan mieltään, kun tieto muuttuu. Se on helpompaa asiantuntijoille kuin poliitikoille.

Atkins ja Koivusalo eivät olleet ennen nähneet pandemian etenevän tällaisella vauhdilla. Erityisesti Italian tilanne herätti Koivusalon. Salla Atkins kuuli kiinalaisilta verkostoiltana huolestuttavia uutisia.

Ihmiset liikkuvat paljon enemmän. Se on sekä Koivusalon että Atkinsin mukaan erittäin syy pandemian synnylle, koska hillintä on aina askeleen jäljessä.

– Tämä on ikivanha ongelma, näitä tautejahan on sanottu kulkutaudeiksi. Nyt olemme joutuneet tilanteeseen, jossa modernista lääketieteestä huolimatta olemme joutuneet torjumaan tautia hyvin vanhanaikaisin keinoin.

Toinen keskeinen syy on Atkinsin ja Koivusalon mukaan eriarvoisuus. Ihmisillä on hyvin erilaiset mahdollisuudet päästä terveydenhuollon piiriin. Sairasvakuutuksen puute ajaa ihmiset hakeutumana hoitoon vasta, kun on liian myöhäistä.

SARS, MERS ja sikainfluenssa olivat todellisia uhkia, mutta niistä e syntynyt pelättyä pandemiaa.

– Myös se, että oireettomat voivat levittää tautia ja korona tarttuu nopeammin kuin esimerkiksi SARS ja MERS, Atkins sanoo.

Koronaepidemia toi usein vanhanaikaiseksi mielletyn kansanterveystyön uudelleen valokeilaan. Kansanterveystyö on luonteeltaan ennaltaehkäisevää, ja tehokas epidemian hallinta vaatii resursointia ennakkoon, eikä sitä voi paikata jälkeenpäin.

– Kun epidemia tulee, on oltava valmis toimimaan ja ihmisiä, jotka ymmärtävät, mikä kokonaisnäkemys on irrallisien analyysien sijaan.