Frankenstein Complex: Käsikirjoittamisen oppitunti tekoälylle 25. ja 26.8.2023

22.8.2023

Kuva: Sulo Rahman ja tekoäly
Esityksen käsikirjoitus on syntynyt ihmisen ja tekoälyn vuoropuhelusta, ja näyttämöllä nähdään tämä syntyprosessi, jossa käsikirjoittaja Kārlis Krūmiņš kokeilee tekoälyn kykyä oppia käsikirjoittamista.
Näyttelijät esittävät tekoälyn kirjoittamia kohtauksia sekä tekoälyä itseään, kun taas ihmiskäsikirjoittaja on pelkkä ääni (Sandija Dovgāne), joka kommentoi tekoälyn kirjoitusprosessia.
Näytelmän nimi Frankenstein Complex on kirjailija Isaac Asimovin käsialaa ja viittaa pelkoon siitä, että tekoäly kääntyy luojaansa vastaan vaarantaen ihmisen olemassaolon. Vaaran tunnusta huolimatta tekoälyn ja ihmisen vuoropuhelu on nasevaa ja hauskaa!
Latviankielinen esitys kuuluu kolmannen vuosikurssin opintojaksoon Vieras kieli näyttämöllä. Kursseja on järjestetty Nätyllä säännöllisesti vuodesta 1995 alkaen. Keskeinen osaamistavoite on ruumiillisen ilmaisun sekä puheilmaisun syventäminen näyttelijälle vieraalla kielellä työskentelyn kautta. Tällä kertaa harjoiteltiin myös erilaisissa teatterikulttuureissa kasvaneiden ja opiskelevien taiteilijoiden välistä yhteistyötä. Jakso on toteutettu Norteas-verkoston ja Erasmus+-rahoitusten tuella.
Esitys on latviankielinen, ja se on valmistettu yhteistyössä Latvian Kulttuuriakatemian kanssa. Tekstitys on englanniksi.
Käsikirjoitus: Kārlis Krūmiņš, GPT-3 (AI)
Ohjaajat: Endīne Bērziņa, Sandija Dovgāne, Jēkabs Nīmanis, Andris Zeļonka
Näyttelijät: Peppi Hokynar, Leo Ikhilor, Ilona Karppelin, Vincent Kinnunen, Jussi Korhonen, Kasper Korpela, Roosa Leivo (vierailija), Saara Mänttäri, Jalmari Pajunen, Sulo Rahman, Vili Saarela, Elsi Sloan, Sandija Dovgāne.
Ohjaavat opettajat: Kārlis Krūmiņš, Tiina Syrjä
Puheen harjoitus: Sandija Dovgāne, Tiina Syrjä
Valo & ääni: Carlos Portilla, Nuutti Vapaavuori
Tekstitys: Tiina Syrjä
Kuva: Sulo Rahman ja tekoäly
Esitykset:
25.8. klo 19
26.8. klo 13

Vapaa pääsy
Teatterimonttu, Kalevantie 4 D-osa,
33100 Tampere
Lisätiedot: naty@tuni.fi