Transrepresentaatiota teatterin lavalla

Miiko Toiviainen on helsinkiläinen näyttelijä joka on työskennellyt muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa, Turun Kaupunginteatterissa, Q-teatterissa, Suomen komediateatterissa, sekä improvisaatioteatteri Stella Polariksessa. Tällä hetkellä Toiviainen näyttelee KOM-teatterin musikaalissa pääosaa. 

Se, miten transihmisiä representoidaan, on Toiviaiselle tärkeää, ja hän kokee velvollisuudekseen olla avoin taustastaan ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Sukupuolen moninaisuuden tarinoita on monenlaisia ja niitä tulisi myös kertoa laajemmalla mittakaavalla. Toiviainen haluaa näyttää transihmisyydestä positiivisen näkökulman traagisen ja synkän kohtalon sijaan. Transrepresentaatioiden kehittyminen Suomessa tarvitsee apua ja kannustusta, jotta ylipäätään uskalletaan kertoa tarinoita vähemmistöistä.

Toiviaisen transihmisyyttä käsittelevä, palkittu monologi Kepeä elämäni on omakohtainen, runollinen, laulullinen, vastaansanomaton ja leikkisä esitys siitä, miten sen kertojan transtausta on kääntynyt voimavaraksi ja onnellisuuden lähteeksi. 

Kasvokuva henkilöstä.
Puolilähikuva henkilöstä istumassa.
Puolilähikuva henkilöstä istumassa punaisen verhon edess.
Puolilähikuva henkilöstä istumassa pöydän ääressä. Vaaterekki taustalla.

Kasvokuva henkilöstä.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvan työpajaa syksyllä 2022. Outi ja Juha Törmälän ohjaamassa lopputyössä kuvattiin muotokuvasarja ja pohdittiin henkilökuvan käytäntöjä.