Töissä pappilassa, kotona pappilassa

Yrittäjä Sirkka Wigren asuu ja työskentelee Keikyän vanhassa pappilassa. 1850-luvulla rakennettu pappila entisöitiin ajan hengen mukaisesti, kun Wigren osti talon seurakunnalta noin kaksikymmentä vuotta sitten. Seinille asetettiin pinkopahvit ja paperitapetit, ja pappilan entisiä huonekaluja ostettiin takaisin huutokaupoista ja vastaanotettiin lahjoituksina.

Nainen sytyttää kynttilän palamaan sisätilassa.
Pappilan huonekaluista Wigrenin suosikkeja ovat salin suuret kattokruunut. Takaseinällä oleva taulu on tuotu pappilaan Karjalasta.

Pappilasta käsin pyörivät niin juhlapalveluyritys kuin hermoratahierojan vastaanottokin. Suuressa salissa juhlitaan lähes viikoittain.

Nainen kaataa kahvia kuppiin.
Marraskuisena sunnuntaina pappilassa järjestettiin erään yrityksen pikkujoulut. Wigren valmistaa itse ruoat juhliin, joita pappilassa järjestetään. Jälkiruoaksi tarjoiltiin talvisesonkiin sopivaksi maustettua britakakkua ja kahvia.
Nainen hieroo miehen selkää.
Keittiön vieressä sijaitsevaan entiseen piianhuoneseen on tehty tilat hermoratahierontaa varten.
Ulkokuva talosta, jouluvaloista ja naisesta pimeässä.

Vaikka koti on avoinna vieraille, ovat tietyt kodin osat varattu vain omaan käyttöön. Pappilan yläkerta on pyhitetty omalle rauhalle. Wigren kertoo pappilan tuntuvan henkiseltä kodilta verrattuna aiempiin asuinpaikkoihin. Pappilan rauhan aistivat vieraatkin.

Nainen katsoo valokuvia portaissa.
Pappilan yläkertaan johtavaan portaikkoon on ripustettu kuvia perheenjäsenistä.
Nainen ja mies lepäävät sängyllä.

Vaikka työpäivät ovat pitkiä, 70-vuotias Wigren kauhistelee eläkkeelle jäämistä samoissa määrin kuin hänen aviomiehensä Markku Laitinen kauhistelee suunnitelmia yritystoiminnan laajentamisesta ja maasaunan rakentamisesta joenrantatontin reunaan.

Nainen ulkona talon edessä.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvan työpajaa syksyllä 2020. Valokuvaaja Liisa Takalan vetämän lopputyön teema oli ”koti”.