Tekoälyllä vaihtoehtoja pakkoavioliitoille

Anna Juusela on yksi helsinkiläisen We Encourage -startupin perustajista. Startupin tavoitteena on edistää tyttöjen ja naisten asemaa kehittyvissä maissa, erityisesti vapauttamalla heidät joutumasta pakkoavioliittoon. Yrityksen ideana on, että tyttöjä ”ostetaan” vapaaksi edessä siintävältä pakkoavioliitolta ja mahdollistetaan heille koulutus sekä vapaampi elämä.

Tavoitteeseen päästäkseen startup hyödyntää lohkoketjuja ja tekoälyä. Startup on vielä kehitysvaiheessa: he etsivät sijoittajia, kehittävät liikeideaansa ja selvittävät kansalaisjärjestöjen ongelmia ja tarpeita. Startupin ydintiimiin kuuluu CEO Anna Juuselan lisäksi COO Sharmili Ganguly sekä CTO Phi Van Ngoc. Syksyllä 2019 We Encourage oli finalistina vuoden parhaaksi startupiksi Suomessa Nordic Startup Awards -kilpailussa yhteiskunnallisen vaikuttamisen kategoriassa.

Juusela näki muutama vuosi sitten dokumentin, jossa dokumentin päähenkilö, nuori afgaaninainen, oli joutumassa pakkoavioliittoon, koska tämän perhe tarvitsi rahaa. Lopulta dokumentin tekijä osti nuoren tytön vapaaksi ja tämä pääsi toteuttamaan unelmiaan. Dokumentin näkemisestä saakka epätasa-arvoisuus painoi Juuselan mieltä ja startup syntyikin Juuselan palavasta halusta auttaa nuoria naisia joutumasta pakkoavioliittoihin.

Anna Juusela kertoo startupin perustamisen jännittäneen, mutta on onnellinen rohkeudestaan hypätä tuntemattomaan.

Startupin ydintiimiin kuuluu CEO Anna Juuselan lisäksi COO Sharmili Ganguly (vas) sekä CTO Phi Van Ngoc (oik).

Kuvat ja teksti Renja Nurmi

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2019. Tämän kurssinosan teemana oli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman sukupuolten välisen tasa-arvon tavoitteet.