Tavoitteena vähemmän jätettä

Helsinkiläinen opiskelija Venla Siikaniemi innostui vuosi sitten Saksassa vaihdossa ollessaan zero waste -elämäntavasta, eli suomalaisittain nollahukkaamisesta. Suomeen tultuaan hän päätti alkaa kiinnittää arjen valintoihin enemmän huomiota myös kotona. Käytännön asioissa hän huomasi Saksan olevan Suomea edellä, mutta pienin järjestelyin sekajäteastia pysyy lähes tyhjänä myös täällä.

Siikaniemi kokee jätteettömyyteen pyrkimisen olevan lähinnä järjestelykysymys eikä se hankaloita elämää merkittävästi. Tärkeintä on pyrkiä valintoihin, joissa kierrätykseen kelpaamatonta jätettä syntyy mahdollisimman vähän.

Siikaniemi hakee ruokaostoksensa usein suoraan omiin purkkeihin. Eräiden tiettyjen tuotteiden, kuten kikherneiden bulkkimyyntiä ei silti ole tavallisissa marketeissa, vaan niitä varten Siikaniemi asioi zero waste -elämäntapaa lähellä olevissa ekokaupoissa.
Kuivaruokien hakuun voi yhdistää myös pesuaineiden ostamisen.

Ylhäällä: Venla kokee muovin välttämisen tärkeäksi. Hänen keittiössä on suuri määrä erilaisia lasipurkkeja ja pulloja, jotka voi käydä täyttämässä uudestaan kaupassa.

Alhaalla: Arkitarvikkeet, kuten hammasharja tai sheiveri on tehty uusiutuvista tai -kestomateriaaleista ja pakkauksissa on vältetty muovia. Hammaslanka löytyy pienestä lasipurkista ja hammastahnan sijaan voi käyttää fluorijauhetta. Lasipulloissa on pyykinpesuainetta, metallipurkeissa shampoota ja suihkusaippuaa. Myös meikinpoistoaine on annosteltu pieneen purkkiin.

Oikealla: Päivittäin repussa kulkee mukana hiusharja, kestokasseja ja -pusseja, aterinsetti sekä juomapullo.

Kirpputorien kiertely on Venlalle yksi harrastus. Vaatteiden ohella hän ostaa käytettynä myös päivittäin käyttämänsä elektroniikan, kuten puhelimen ja tietokoneen.
Noin viikon roskat. Opiskelija välttää jätteen kertymistä hyvin jo pelkästään sillä, että voi ruokailla säännöllisesti opiskelijaravintoloissa. Monia sekajätteeseen päätyviä roskia, esimerkiksi hedelmien ja vihannesten tarralappuja voi silti olla vaikea välttää. Suomalaisista marketeista ainakin Lidlissä onnistuu ostosten tekeminen ilman tätäkään jätettä. Nollahukkaan tähtäävässä elämässä ei silti välttämättä ole olennaista tavoitella vuoden roskien mahtumista lasipurkkiin vaan vaihtoehtojen tiedostaminen ja niiden hyödyntäminen.
Venla pitää myös wemuszerowaste nimistä vlogia, jossa hän jakaa vinkkejä ja kokemuksia zero waste -elämäntavastaan.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2019. Valokuvaaja Liisa Takalan vetämän lopputyön teema oli ”arki”.