Suru on kunniavieras

Suomessa oli nuoria, alle 65-vuotiaita leskiä vuonna 2020 yhteensä noin 27000. Vain avioliitossa leskeksi jääneet tilastoidaan. Leskeydestä ei pääse koskaan täysin eroon ja se saattaa leimata etenkin nuorta puolisonsa menettänyttä. Kasvoja ja persoonia leskeyden takana on paljon enemmän kuin päälle päin näyttää.

Kuusi nuorta leskeä Pirkanmaalta kertoo kokemuksistaan puolison menettämisestä. Tarja Hosio, Mika Uusi-Pietilä, Raija Rintala, Pia Laitinen, Tarja Merinen ja Virve Rinnola käsittelevät menetystä kaikki omalla tavallaan.

Tarja Hosion, 45, puoliso menehtyi oman käden kautta vuonna 2010. Päällimmäinen tunne oli surun sijasta viha, mutta nyt hän on oppinut arvostamaan kaikkea kokemaansa. Omassa elämässään Hosio on oppinut tekemään päätöksiä, jotka hänestä itsestä tuntuvat hyvältä.

Mika Uusi-Pietilän, 58, puoliso menehtyi äkilliseen aivoverenvuotoon vuonna 2015. He olivat juuri muuttaneet Tampereen keskustaan valmiina aloittamaan uuden elämänvaiheen. Uusi-Pietilä jatkaa aktiivista elämää tietäen, että puolison sairauskohtauksen suhteen hän ei olisi voinut tehdä mitään toisin.

Raija Rintalan 64, puoliso kuoli sydäninfarktiin juoksulenkin jälkeen 2018. Pitkän avioliiton jälkeen Rintala on joutunut opettelemaan paljon uusia arjen asioita, joista on aiemmin vastannut yhdessä puolisonsa kanssa. Esimerkiksi auton huoltaminen ja pihan askareet täytyi opetella hoitamaan itse. Suurin muutos kuitenkin on yllättäen opetella elämään yksin ilman turvallista puolisoa.

Pia Laitisen, 49, puoliso menehtyi nopeasti edenneeseen keuhkosyöpään vuonna 2019. Elämä on siitä lähtien ollut suunnan hakemista, kun puolison kanssa suunniteltu tulevaisuus jäi toteutumatta. Surun keskellä läheisten merkitys on korostunut ja Laitinen on saanut suunnattoman paljon vertaustukea ystävältään Tarja Meriseltä.

Tarja Merinen, 53, menetti puolisonsa yllättäen sydänkohtauksen seurauksena vuonna 2012. Ensimmäinen ajatus oli, ettei hänen elämässään voi tapahtua mitään tällaista. Ystävät ja erityisesti edesmenneen puolison lapset olivat tärkeä tuki. Surun keskellä hän myös hankki Alma-koiran, josta tuli hänelle terapeuttisesti hyvin tärkeä.

Virve Rinnolan, 34, puoliso menehtyi nopeasti edenneeseen aivosyöpään vuoden 2021 tammikuussa. Rinnola ei halunnut surun lamaannuttaa pysyvästi, vaan jatkoi elämää eteenpäin. Nyt hän on löytänyt vierelleen ihmisen, joka haluaa ymmärtää, mitä edesmennyt puoliso Rinnolalle merkitsee.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2021. Outi ja Juha Törmälän lopputyössä kuvattiin ihmisryhmiä ja pohdittiin muotokuvan käytäntöjä.