Siirin sanat kyseenalaistavat normeja

Eriarvoisuus, sen näkyväksi tekeminen ja eriarvoisuutta luovien sosiaalisten ja yhteiskunnallisten ilmiöiden käsitteleminen on yksi toistuvista teemoista nuorten fantasiakirjailijaksi profiloituneen Siiri Enorannan tuotannossa. 

Nokkosvallankumous-kirjassa tarina kiertyy rikkaiden ja etuoikeutettujen vallanpitäjien ja parempaa maailmaa tavoittelevien nuorten kapinallisten välisen konfliktin ympärille. Kesämyrskyssä päähenkilö puolestaan joutuu osaksi luokkaerojen synnyttämiä jännitteitä. 

Kirjallisen työnsä lisäksi Enoranta on pyrkinyt nostamaan eriarvoisuuden teemoja esille myös julkisuudessa ja normalisoimaan sitä, mikä on normien ulkopuolella. Tällaisia teemoja ovat muun muassa tasa-arvo, monisuhteisen elämäntavan asema suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa ja vapaaehtoinen lapsettomuus.

Punaiseen takkiin pukeutunut nainen seisoo kadulla ruusukimppu kädessään.
Kirjailija Siiri Enoranta uskoo kirjallisuuden voimaan osana muutosta, jota maailma hänen mielestään tarvitsee muun muassa taistelussa eriarvoisuutta vastaan.
Tummatukkainen nainen jolla on vaaleanpunainen kaulahuivi ja takki
Siiri Enorannalle sanat ovat tärkein työkalu eriarvoisuuden vähentämisessä. Työnsä lisäksi hän nostaa eriarvoisuuden teemoja esille myös julkisuudessa.
Nainen istuu sängyn laidalla
Kirjailijan työpiste voi tarvittaessa vaihtaa sijaintiakin, mutta valtaosan teksteistään Enoranta kirjoittaa kotisängyltä käsin.
nainen istuu nojatuolissa ratsupiiska sylissä
Kirjoittaminen on Enorannalle yksi keinoista vaikuttaa yhteiskunnallisiin ja sosiaalisiin epäkohtiin sekä normalisoida sitä, mikä nyt on marginaalista.
Vaaleanpunaiseen takkiin pukeutunut nainen seisoo pihakeinun edessä ruusukimppu kädessään.
Siiri Enoranta kertoo, miten kirjoittamiseen liittyvät oivallukset tulevat usein yllättäen, vaikkapa arkiseen ympäristöön liittyvistä havainnoista.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2020. Tämän kurssinosan teemana oli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman ”Eriarvoisuuden vähentäminen” -kohdan tavoitteet.