Ränsistyvä talo, kanoja ja lapsuuden maisemaa

Kyllähän tässä kaikenlaista pitäisi remontoida. Putkiremontti pitäisi tehdä, eristeitä pitäisi parantaa, katto pitäisi uusia, vessan ja kylpyhuoneen laajennusosa pitäisi purkaa ja rakentaa kokonaan uudestaan. Mutta silti haaveilen siitä, että joskus voisin ostaa tämän mummilta.”

Mikko Hyypiö, 25, muutti muutama vuosi sitten takaisin lapsuudenkotinsa naapuriin Nurmijärven Metsäkylään. Talo on huonossa kunnossa, mutta se kantaa lähes sata vuotta suvun historiaa. Hyypiön mummi asui siinä lapsena. Metsäkylästä Vantaan rajalle on vain muutamia kilometrejä, mutta silti valtaosa samanikäisistä on muuttanut kylästä pois kaupunkeihin. Hyypiökin asui hetken aikaa Vantaalla, mutta suvun vanha talo ja lapsuuden kylä vetivät hänet takaisin. Hyypiön kotona vietettyä arkea täyttävät leivinhellalla talon lämmittäminen, jäätyneiden putkien sulattaminen, koirien ulkoiluttaminen sekä kanojen hoitaminen.

Taloa ei ole remontoitu vuosikymmeniin.

Hyypiö rakastaa eläimiä ja on opiskellut eläinten kouluttamista. Hänellä on kaksi koiraa, Reko (kuvassa) ja Mökö, sekä kanoja.
Reko-koira (vasemmalla) on innokas leikkijä, kun taas Mökö on rauhallisempi. Tätä olohuonetta Hyypiö ei lämmitä talvisin.
Talon lähistöllä on paljon lenkkimaastoa: metsää, peltoa, pikkuteitä. Tällä kertaa kotipihasta suunnattiin parinsadan metrin päässä sijaitsevan Hyypiön lapsuudenkodin pihan poikki metsään.

Innokas Reko rauhoittui hetkeksi. Seinällä oleva peitto estää lämpöjä karkaamasta lämmittämättömään eteiseen.

Pihapiirin vanhassa navetassa on kanala. Tänä talvena siellä on kolmisenkymmentä kanaa, joista noin puolet on Hyypiön omia ja loput vain hoidossa talven yli.
Menneinä kesinä Hyypiö on vienyt kanoja myös naapurikylän kesäteatterin näytelmiin, joissa on itsekin näytellyt useita kertoja.
Munia tulee joka päivä paljon ja silloin tällöin Hyypiö toimittaa osan niistä hoitokanojen omistajille.
Muniin merkitään munimispäivä, jotta niiden tuoreudesta pysytään perillä.
Huonosta kunnosta huolimatta talo on museoviraston suojelema. Se tarkoittaa sitä, että talon julkisivua remontoidessa tulee kunnioittaa alkuperäistä tyyliä. Samalla se voi tarkoittaa myös hieman kalliimpia remontteja.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2019. Valokuvaaja Liisa Takalan vetämän lopputyön teema oli ”arki”.