Puhdasta ruokaa

Henkilö seisoo toppavaatteissa talvisella rannalla.
Janna Oksanen on bioprosessitekniikan insinööri, joka on työskennellyt lähes kolme vuotta Voimialla. Ympäristöasioita käsiteltiin paljon jo opintojen aikana, mutta Voimialla ne ovat vielä korostuneet.

Janna Oksaselle ilmastoteot konkretisoituvat lähimetsässä Kaukajärvellä. Hän on Pirkanmaan Voimian eli ateria- ja puhtauspalveluiden laatuvastaava.

Vastuullisuus ja ilmastoteot ovat olleet isoja teemoja Voimialla jo pitkään. Vastuullisuus on myös osa laadunhallintaa ja kuuluu näin Oksasen työnkuvaan. Ympäristötekojen edistämistä varten yrityksessä on laadittu suunnitelma, jota kutsutaan tiekartaksi. Oksanen huolehtii tiekartan toimenpiteiden toteutumisesta ja raportoi ja koordinoi monilla tasoilla ympäristötekojen edistymistä.

Työ on huomaamatta tuonut ympäristötekoja myös Oksasen arkeen. Oksasen mukaan hänen on nykyään jopa vaikea olla lajittelematta roskia. Myös lihansyönti on vähentynyt ja kasvisruoan osuus kasvanut.

Henkilö nojaa kaiteeseen toppavaatteissa talvisessa metsässä.
Janna Oksasen lounaissa kasvisruokien osuus on lisääntynyt merkittävästi, arjessa on kuitenkin paljon myös parannettavaa. Oksasen mielestä jokaisen pitäisi miettiä enemmän ympäristövaikutuksia arjessaan.
Henkilö laittaa hanskoja käteen toppavaatteissa talvisessa metsässä.
Janna Oksasen mielestä hävikki on yksi tärkeimmistä ongelmakohdista. Oksasen mukaan ruuan puhtaudella ja ekologisuudella ei ole mitään merkitystä, jos ruoka ei maistu ja päätyy biojätteeseen.
Henkilö kävelee toppavaatteissa talvista polkua pitkin rannassa.
Janna Oksanen asuu Kangasalalla, mutta käy viikoittain lenkillä Kaukajärven ympäri. Oksaselle ympäristön tila konkretisoituu päästömittausten ja ympäristölukujen lisäksi lähiluonnossa.
Henkilö katsoo kameraan pipo päässään.
Janna Oksasen mukaan kehitystyötä tehdään jatkuvasti. Ei voi koskaan tietää varmaksi, miltä ruokalautanen näyttää kymmenen vuoden päästä. Esimerkiksi suomalaisen järvikalan merkitys tulee todennäköisesti kasvamaan, kunhan järvikalasta valmistetut tuotteet tulevat tutuiksi ja kaikkien saataville.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2021. Tämän kurssinosan aiheena oli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Ilmastotekoja-teeman tavoitteet.