Omaa kotia vailla

Tampereella Raholassa entisen eläinlääkäriaseman tiloissa sijaitsee kymmenien kissojen tilapäinen koti. Kissojen Katastrofiyhdistys KKY ry:n toimitilalla eläimiä hoitaa joka päivä viikoittaiseen hoitovuoroon sitoutunut vapaaehtoisten joukko. Apua tarvitsevia kodittomia kissoja on tänäkin syksynä ollut paljon.

– Meille tulevat kissat ovat yleensä villejä populaatiokissoja, jotka tarvitsevat lääkitystä, ravintoa ja totuttelua ihmisen läsnäoloon. Vapaaehtoistoiminta täällä ei ole vain söpöjen kissojen silittelyä. Mutta tätä toimintaa tarvitaan niin kauan kuin ihmisten välinpitämättömyys jatkuu, ensikotivastaavana toimiva Daria sanoo.

Nainen pitää kissaa sylissä ja katsoo kissaa.
Daria toimii yhdistyksen ensikotivastaavana ja osallistuu toimitilalla monenlaiseen toimintaan: perushoitoon ja lääkintään sekä haastattelee esimerkiksi uusia ensikoteja.
Nainen istuu huoneen lattialla.
Entisen eläinlääkäriaseman tilat ovat täynnä kissojen piilopaikkoja, raapimispuita, häkkejä, hiekkalaatikkoja, ruokakuppeja ja leluja.
Hoidettava kissa katsoo kameraan.
Kissat punnitaan, jotta niiden riittävä syöminen voidaan varmistaa. Apuvälineinä tässä toimenpiteessä saatetaan tarvita esimerksi nahkahanskoja ja kankaita.
Nainen istuu lattialla kissa sylissään.
Lotta on tullut vapaaehtoistoimintaan mukaan tänä syksynä. Sylissä olevaa kissanpentua tukiruokitaan maidonkorvikkeella.
Tiskikaappi, jossa on astioita ja ruokakuppeja.
Kymmenet kissat tarvitsevat myös kymmeniä ruokakuppeja.
Nainen ja mies istuvat ja katsovat sivulle päin.
Aviopari Leena ja Jani ovat olleet osa hoitorinkiä noin vuoden ajan. Kotoa heiltä löytyy myös kolme adoptoitua kissaa.
Kissaa syötetään.
Luonnosta löytyneet kissat eivät ole tottuneet teolliseen kissanruokaan, joten ruokailu saattaa vaatia aluksi suostuttelua, vaikka nälkä olisikin.
Kaksi kissaa katsoo ikkunasta ulos.
Kissojen Katastrofiyhdistyksen toimitila on kissojen tilapäinen koti.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvan työpajaa syksyllä 2020. Valokuvaaja Liisa Takalan vetämän lopputyön teema oli ”koti”.