Minä asun kotona

Lapsi lähikuvassa.
Minä olen Juhana ja asun kotona.

Minä olen Juhana. Minä olen kahdeksan vuotta. Minä asun kotona. Minun kotini on Kissanmaalla, Tampereella, Suomessa, Euroopassa, Linnunradalla ja Universumissa. Meillä kotona asuu minä, äiti, isi, Joona, Eela, Urho ja Tarmo. Urho ja Tarmo ovat kissoja. Minun huoneessa asuvat myös Herra Matoli, Laalaa, Simba, Pekka, Matoli, Rouva Matoli, Espanjan toukka, Laa, Koa, Max, Tröötti, Vaakkuli ja kaikki muut 148 unilelua.

Minun kotini on kolmikerroksinen. Minun huoneeni on yläkerran kuudes huone. Siellä on pöytä, kaksi hyllyä, sänky ja vielä yksi muovihylly ja arkku, jossa on 148 unilelua. Huoneessa on myös kaappi, jossa on mun vaatteita, tavaraa ja kansioita. Minulla on huoneessa paljon aarteita, simpukoita, hain hampaita, vanhoja ruosteisia tavaroita ja arvokkaita timantteja.  

Minulla on ollut huoneessa maja neljässä paikassa, pöydän laatikossa, vaatekaapissa, sängyssä ja unileluarkussa. Majassa minä kuuntelen enimmäkseni, katselen viestejä, luen, piirrän ja kirjoitan. Joskus kun on peliaikaa, minä myös pelaan siellä.  

Parasta meidän kodissa on kissat, unilelut ja perhe. Meidän kotona pelataan, syödään, leikitään, nukutaan, oleskellaan, katsellaan telkkaria ja peseydytään. Kotona voi myös nukkua, käydä vessassa, viikata pyykkejä ja siivota. Siivoaminen ei ole kivaa.  

Me ei kauheasti liikuta ulkona, koska korona. Mutta me käydään metsässä ja kaupassa. Metsässä me kävellään ja rikotaan jäitä.  

Meidän kotona

Haluan että meidän kotona,
voi leikkiin ja satuihin uskoa.
Unelmia villejä kasvattaa,
olla turvassa ja uniin sukeltaa.

Kotiin pitää mahtua rakkautta,
huutoa ja hurjaa kohkausta.
Tilaa on oltava myös kiukulle,
ja muillekin pimeille tunteille.

Kodissa on oltava tilaa kohdata,
ja välillä omiin ajatuksiin kadota.
On tärkeää että jokainen kodissa saa,
olla juuri sellainen kuin itse haluaa.

Juhana Murtosen haastattelu, valokuvat ja runo Elli Murtonen. Kuvatekstit Juhana Murtonen.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvan työpajaa syksyllä 2020. Valokuvaaja Liisa Takalan vetämän lopputyön teema oli ”koti”.