Kylmästä lämpimään

Henkilö verkkoaidan takana kissa sylissään

Suomessa hylätään SEY Suomen eläinsuojelun arvion mukaan vähintään 20 000 kissaa vuodessa. Puhutaan jopa kansallisesta kissakriisistä. Ilmiön taustalla on paitsi ihmisen välinpitämättömyys, myös kissan vähäinen arvostus verrattuna muihin kotieläimiin.

”Kodittomia kissoja hoidetaan pelkästään meillä Pirkanmaalla vuosittain satoja, siinä missä kodittomia koiria voi tulla samassa ajassa vain yksittäisiä”, kertoo Emmi Linnosaari Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry:stä.

Linnosaari on yksi parista sadasta PESUn vapaaehtoisesta, jotka ovat tarjonneet katon kissoille, joiden karuna kohtalona muussa tapauksessa olisi viettää elämäänsä taivasalla.

Kissa kiipeää pois henkilön sylistä
Oman kodin jakaminen kissojen kanssa on Linnosaarelle elämäntapa

Tällä hetkellä Tampereen Annalassa sijaitsevassa kerrostalokolmiossa on ihmisasukkien ja perheen kahden koiran lisäksi kymmenen väliaikaisesti sijoitettua kissaa. Jokaiselle niistä on tarkoitus löytää pysyvä koti.

”Totta kai”, Linnosaari vastaa kysyttäessä, jääkö välietapilla olevia kissoja kaipaamaan, mutta jatkaa: ”on kuitenkin helppo päästää irti, kun näkee, että kissa pääsee vihdoin pysyvään kotiin, jossa sen on hyvä olla.”

Kissanpäivät koittavat sittenkin. Kiitos Linnosaaren ja muiden vapaaehtoisten.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman journalistisen henkilökuvan työpajaa syksyllä 2020. Valokuvaaja Liisa Takalan vetämän lopputyön teema oli ”koti”.