Kylän kauppa

Saimaan rannalla, Puumalan kupeessa sijaitsee Hurissalon kylän pieni Sale. Kesäisin pienessä kaupassa käy kuhina, kun mökkipaikkakunnan täyttävät kesäasukkaat. Hiljaisen talven jälkeen vauhdikkaaseen kesään valmistaudutaan joka vuosi huolella. Asiakkaita palvellaan persoonallisella otteella, viihdykkeitä unohtamatta. Sale Hurissalo on koko kylän kauppa, jonne palataan aina uudestaan sekä läheltä, että kaukaa.

Kesäisin kaupan edustalle pystytetään kesäterassi. Terassi toimii monessa eri tehtävässä, muun muassa kahviona, anniskelualueena ja karaokebaarina.
Sisko Tikka hoitamassa myymälän iltasiivousta. Sale Hurissalossa siivous hoidetaan itse, se kuuluu jokaisen työntekijän päivittäisiin tehtäviin.

Kesäisinä viikonloppuiltoina Salen terassilla voi päästä nauttimaan musiikista. Terassikaraoke on parhaimmillaan erittäin suosittu tapahtuma. Siellä pääsevät laulamaan niin kaupan asiakkaat, kuin kauppiaskin. Yleensä laulu raikaa pitkälle yöhön, mutta poikkeusaikojen johdosta viime kesänä karaokea laulettiin jo illansuussa.

Kauppakissa Miisu kulkee vapaana kaupan ympäristössä. Sisältä kaupasta se on kuitenkin koulutettu pysymään poissa.

Sale Hurissalon ympäristössä voi tavata myös hieman epätavallisemman työntekijän. Kauppakissa Miisu sekä viihdyttää asiakkaita, että kantaa vastuuta kaupan ympäristön tuholaistorjunnasta.

Sale Hurissalon kesätyöntekijä Emmi Liukkonen kassalla.

Kaiken erikoisohjelman lisäksi hoidetaan Sale Hurissalossa myös tavallisia myymälän töitä. Kesätyöntekijät ovat kaupalla suuressa roolissa. Talvisin myymälä pyörii hyvin pienellä henkilökunnalla, mutta kesäisin apukädet tulevat tarpeeseen.

Juhannus on Sale Hurissalon kulta-aikaa. Silloin kauppaa pidetään auki ympäri vuorokauden ja asiakkaita riittää. Monet kesäasukkaat ja mökkiläiset palaavat Saleen vuosi toisensa jälkeen.

Kaupan pihasta löytyy ulkohuussi asiakkaita varten.
Kauppias Jorma Tikka tyhjentää pullonpalautusastiaa.

Sale Hurissalossa kauppias on suuressa roolissa. Jorma Tikalle kaupan toiminta on sydämen asia. Vaikka lakisääteinen eläkeikä onkin jo saavutettu, hän jatkaa pitkää työuraansa Sale Hurissalossa edelleen.

Kuvasarja on tehty kesätehtävänä osana kandidaattitason kuvajournalismin erikoistumisopintoja kesällä 2020. Kesätehtävän teemana oli ”muutos”.