Kun kuolleet kutsutaan kylään

Vietnamilaisten kodeista voi löytää kahdenlaisia alttareita: buddhistialttareita sekä omille esivanhemmille pyhitettyjä alttareita. Buddhistialttareilla järjestetään rukousseremonia kuukalenterin mukaisena kuukauden ensimmäisenä päivänä ja täysikuun päivänä, sekä tiettyinä juhlapyhinä. Esivanhemmille pyhitetyt alttarit puolestaan liittyvät edesmenneiden sukulaisten kunnioittamiseen ja muistamiseen, mikä on merkittävä osa vietnamilaista kulttuuria.

Kun henkilö kuolee, hänelle perustetaan alttari hänen vanhimman poikalapsensa kotiin. Jos perheessä ei ole poikaa, vastuu alttarin ylläpitämisestä on vanhimmalla lapsella. Tämä vastuu ja sama alttari siirtyvät seuraavalle sukupolvelle monen polven ajan – näin sama alttari voi toimia omien vanhempien, isovanhempien sekä isoisovanhempien alttarina. 

Buddhalaisalttari vitriinin päällä
Bien Nguyenin kotona alttarit on järjestetty vitriinikaapin päälle. Keskellä on buddhistialttari, josta vasemmalla on alttari hänen edesmenneille vanhemmilleen ja isän puolen suvun isovanhemmilleen. Oikealla puolella taas on hänen vaimonsa vanhempien alttari. Vitriinikaapin eteen on katettu juhla-ateria, joka on osa Nguyenin isän kuoleman vuosipäivänä järjestettävää muistojuhlaa.
Henkilö rukoilee kämmenet vastakkain, puolilähikuva
Thiem Le rukoilee perheenjäsentensä kanssa kuukalenterin mukaisena kuun ensimmäisenä päivänä. Hän on perheensä vanhin poika, joten hänen vanhempiensa ja isän puolen suvun isovanhempiensa alttari on hänen kotonaan.  
Buddhistialttari
Nguyenin esivanhempien alttarille on asetettu herkkuja sekä tuoreita hedelmiä ja kukkia hänen isänsä kuoleman vuosipäivänä. 

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvan työpajaa syksyllä 2020. Valokuvaaja Liisa Takalan vetämän lopputyön teema oli ”koti”.