Kulahtaneella keittiöpyyhkeelläkin on arvo

Nextiili-myymälä sijaitse Tampereen Lielahdessa. Se jakaa tilat Lielahden kierrätyskeskuksen kanssa. Myymälä toimi lähinnä työpajaperiaatteella eli se tarjoaa esimeriksi työkokeilu- tai työssäoppimisjaksoja sekä palkkatuettua työtä.

Helena Käppi toimii Tamperelaisen Nextiili-kierrätystekstiilimyymälän työnohjaajana. Myymälä ottaa vastaan kaikenlaista tekstiiliä aina kankaista vaatteisiin ja pitsiliinoihin. Käyttökelpoiset vaatteet ja muut tekstiilit lajitellaan ja asetetaan myyntiin. Jätetekstiili seulotaan vielä kertaalleen ja lähetetään Paimion poistotekstiilikäsittelylaitokseen.

Idea Nextiilin taustalla syntyi 13-vuotta sitten, kun Käpin tytär ihmetteli, miksei remontissa suttaantuneita vaatteita voinut kierrättää. Käpistä oli mieletöntä, että vaatteita ei voinut kierrättää, vaan ne päätyivät roskiksesta jätetekstiilinä avokaatopaikalle.

– Olin järkyttynyt, vihainen ja epäuskoinen. Elettiin 2000-lukua, eikä mulla ollut kuluttajana oikeutta ja mahdollisuutta kierrättää tekstiilejä, Käppi muistelee.

Nextiili käsitteli vuonna 2019 yli 300 000 kiloa tekstiilejä. Näistä uudelleenkäyttöön meni 80%, uusiokäyttöön 5% ja energiajakeeksi 15%.

– Myös sillä kulahtaneella keittöpyyhkeelläkin on arvo, Käppi naurahtaa.

Miesten vaatteet on ripustettu kolmelle rekkitangolle.
Miestenvaateosastolla riittää tarjontaa. Käppi kertoo, että kaikki myymälän telineet ja hyllyt ovat tulleet lahjoituksina. ”Olisi aika outoa, jos olisimme ostaneet kaikki hyllyt ja muut uusina”, Käppi pohtii.
Helena Käpin lähikuva. Taustalla Nextiilin työntekijöitä.
Helena Käppi tiivistää Nextiilin idean siihen, että alueella on tarve luopua tekstiilistä, joka lajitellaan, otetaan uudelleen käyttöön ja saa tätä kautta uuden arvon.
Erilaisia ja eri värisiä kangasrullia Nextiilin myymälässä.
Vaatteiden myymisen ja kierrätyksin lisäksi Nextiili lahjoittaa tekstiilejä ja askartelutarvikkeita paikallisille toimijoille. Näitä ovat Käpin mukaan esimeriksi diakonia, kerhot, koulut ja vähävaraiset.
Nextiilin valikoimaan kuuluvat vaihtuvat teemat. Helena Käppi esittelee tämän kuun teemaa. Tällä kertaa miestenvaatenurkkaukseen on kerätty armeijahenkisiä housuja ja takkeja.
Nextiiliin päätyy laaja määrä erilaisia vaatteita ja asusteita. Miestenvaateosastolla on vaihtuvateemainen vaatenurkkaus. Tällä hetkellä räkissä on erilaisia militaria-henkisiä asusteita.
Lajitelma erilaisia nappeja.
Vaatteiden ja muiden tekstiilien lisäksi Nextiilissä lajitellaan ja kerätään myös nappeja, vetoketjuja, vyönsolkia ynnä muita moninaisia askarteluun ja käsitöihin liittyviä tarvikkeita.
Käppi kuvattuna Nextiilin liinavaateosastolla.
Nextiilillä ei ole isompien toimijoiden tapaan keräyslaatikkoverkostoa. Käpin mukaan tämä on osin kustannuskysymys, mutta myös inhimillinen. ”Haluamme kohdata asiakkaan ja neuvoa häntä tarpeen mukaan. Meillä on täällä aina auttavaa henkilökuntaa, jolta voi kysyä neuvoa”, Käppi kertoo.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2021. Tämän kurssinosan aiheena oli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Ilmastotekoja-teeman tavoitteet.

Tatu Vornanen ja Laura Hyyti: 50 000 tonnia (2022)

Tamperelainen tekstiilikierrätyksen pioneeri Nextiili syntyi Helena Käpin tyttären kysymyksestä, miksi äiti ei kierrättänyt remontissa suttaantuneita vaatteita. Käpin turhautuminen johti lopulta suomalaisen tekstiilinkierrätyksen renesanssiin. Vuonna 2019 Nextiilin kautta kierrätettiin 300 000 kiloa tekstiiliä. Parempikuntoisempi jätetekstiili voi saada uuden elämän esimerkiksi kankaana, lankana tai vaikkapa komposiittirakentamisen materiaalina.

Video on tehty osana visuaalisen journalismin maisteriopintojen Narratiivisen videon kurssia keväällä 2022. Videoiden teemana oli kestävä kehitys. Kurssitöitä ohjasi ja videotyöskentelyä opetti videojournalisti Riina Kokko, editointiohjelmistojen käyttöä ja työnkulkua opetti yliopisto-opettaja Ilari Kellokoski, tuottaja oli yliopistonlehtori Anssi Männistö.