Kestäviä kaupunkeja muotoilun avulla

Kaupunkien kehittämiseen kohdistuu nykyisin yhä enemmän vaatimuksia, joista yksi keskeisimmistä on ympäristöystävällisyys. Kaupunkien tulee olla myös viihtyisiä ja palvella asukkaiden tarpeita. Pia Salmi työskentelee kaupunkimuotoilijana ja yksikönpäällikkönä WSP Finlandilla Helsingissä, ja hänen työnsä ytimessä on käyttäjälähtöinen kaupunkikehitys.

Kaupunkimuotoilijat suunnittelevat ihmisten tarpeisiin vastaavia kaupunkeja: palvelevia, turvallisia ja viihtyisiä ympäristöjä, joissa kestävän kehityksen tavoitteet ovat keskeisessä roolissa. Salmi tiimeineen hyödyntää työssään eri palvelumuotoilun keinoja, kuten työpajoja, haastatteluja ja havainnointia – kaupunkilaisia osallistetaan suunnittelutyöhön monipuolisesti.

Pia Salmi katsoo ulos toimiston ikkunasta, josta näkyy junarata ja maisema kohti Helsingin keskustaa.
WSP:n Helsingin toimistolta avautuu näkymä kohti Helsingin keskustaa.

Salmi on toiminut projektipäällikkönä esimerkiksi Helsingin Esplanadin kävelykatukokeilussa, jossa ajokaistan ja pysäköintipaikkojen tilalle rakennettiin terasseja ja oleskelualueita. Kokeilun tavoitteena on Helsingin keskusta-alueen elinvoiman parantaminen ja kävely-ympäristön kehittäminen. Helsingin kaupungin liikkumisen kehittämisohjelma ohjaa liikennesuunnittelua priorisoimaan kävelijöiden tarpeita. Hankkeen ratkaisuja suunniteltaessa kuultiin monipuolisesti alueen yrittäjien ja asukkaiden näkemyksiä, ja kaupunkilaisia osallistettiin muun muassa kaupunkilaisraadin, keskustelutilaisuuksien, näyttelyn ja työpajojen kautta.

Pia Salmi seisoo Esplanadin kävelykadulla. Ympärillä kävelee kaupunkilaisia.
Esplanadille raivattiin tilaa kävelijöille ja pyöräilijöille poistamalla ajokaistoja käytöstä.
Pia Salmi istuu penkillä Esplanadin kävelykadulla. Taustalla näkyy vanhoja rakennuksia.
Pohjoisesplanadin käytöstä poistetun ajokaistan tilalle luotiin oleskelualueita.
Salmi istuu penkillä Esplanadin oleskelualueella.
Pohjoisesplanadin oleskelualueille on sijoitettu terasseja, istuimia ja sesongin mukaan vaihtuvia istutuksia.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2023. Tämän kurssinosan aiheena oli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Kestävät kaupungit ja yhteisöt -teeman tavoitteet.