Kehopositiivisuutta burleskin avulla

Punainen silkkihame laskee verhon vartalon ylle. Mustat samettihansikkaat kääriytyvät tatuoituja käsivarsia pitkin. Kajaalikynä painaa suupieleen Marilynin luomen. Hetkessä Vappu Raappana muuttuu moderniksi Marilyniksi, burleskitaiteilija Stella Polaireksi, jonka tyylissä yhdistyy rohkea punk ja klassinen glamour.
Burleski on näyttämöviihdettä, johon kuuluu kiusoittelevaa stripteasea, tanssia ja naisellisia esiintymisasuja sekä dragmaista satiirista performanssia. Vapulle burleski on feminististä taidetta, joka rikkoo normittuneita vartaloihanteita ja ulkonäkökriteerejä. Siinä kaiken sukupuoliset, näköiset ja kokoiset voivat esiintyä itsevarmoina omista ”virheistään” ja epävarmuuksistaan huolimatta.
Vapulle burleski on voimaannuttava väylä itsensä hyväksymiseen ja rakastamiseen, minkä kautta hän haluaakin tehdä tasa-arvotyötä kehopositiivisuuden ja kehollisen itsemääräämisoikeuden puolesta.

Kuvat ja teksti Noora Haapaniemi

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2019. Tämän kurssinosan teemana oli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman sukupuolten välisen tasa-arvon tavoitteet.