Roskakaloista ratkaisu kestävään kalaruokakulttuuriin

Ilkka Isotalo on tamperelaisen Ravintola C:n keittiömestari. Ravintola C käyttää ruoka-annoksissaan lähellä tuotettuja luomulaatuisia raaka-aineita. Ravintolan erikoisuutena ovat yleensä roskakaloina pidetyt kalalajit, kuten hauki ja kuore. Roskakalojen käyttö ravintona on kalojen kannanhoidollista toimenpidettä, jossa ympäristön monimuotoisuus säilytetään pitämällä eri kalalajien määrät tasapainossa keskenään. Samalla annetaan uhanalaisten kalalajien, kuten lohen, kannalle, mahdollisuus elpyä.

Ilkka kertoo, että kokonaisten kalaruhojen käyttöä on säännelty, minkä vuoksi koko ruhoa ei saa käyttää, jolloin hyviä ruokaosia on laitettava roskiin. Tällaisia osia ovat esimerkiksi kalan ruoto ja nahka, joista voisi säännösten joustaessa valmistaa vaikkapa herkullisen kalaliemen. Mikäli säännökset joustaisivat, Ilkka käyttäisi mielellään näitä ruokaosia hyödyksi eri kalaruoka-annosten valmistamisessa. Tämä olisi myös ympäristön kannalta nykyistä kestävämpi ratkaisu.

Keittiömestari seisomassa ravintolan pöydän ääressä.
Kestävä lähiruokakulttuuri on Ilkka Isotalolle sydämen asia.

Keittiömestari Ilkka Isotalo leikkaamassa haukea keittiössä.
Ilkan kaltaiset kulttuurin pioneerit jakavat tietoa roskakalojen hyödyntämisestä muillekin alan tekijöille.
Kokki ja keittiö
Kokonaisten kalaruhojen käyttöä on säännelty, minkä vuoksi koko ruhoa ei saa käyttää, jolloin hyviä ruokaosia joutuu laittamaan roskiin.
Keittiömestari valmistamassa ruoka-annosta hauesta.
Ilkka Isotalo valitsee tarkoin parhaat raaka-aineet ravintola-annoksiin.

Haukiannos saa viimeisen silauksen.
Ravintola C:n keittiössä valmistetaan ruokaa lähellä tuotetuista raaka-aineista.

Valmis ruoka-annos hauesta keittiön pöydällä.
Annoksessa sokerisuolattua inkiväärillä maustettua haukea, raakoja mansikoita, kuusenkerkkää, artesaanipiimää, sitruunaruohoa ja öljyä.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2022 Tämän kurssinosan aiheena oli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Vedenalainen elämä -teeman tavoitteet.